zwolnienia lekarskie z Polski

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
canalia

zwolnienia lekarskie z Polski

Post autor: canalia »

czesc Wszystkim,
czy honorowane sa w Luxembourgu polskie zwolnienia lekarskie z pracy? Jezeli tak to jakie dokumenty trzeba wypelnic w Polsce.
Z gory dziekuje
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

zglos sie do twojej ubezpieczalni

powinni wiedziec
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

polskie zwolnienia lekarskie sa honorowane w Luksemburgu, jak i w innych krajach EU.
Polskie zwolnienie lekarskie nalezy zlozyc w najblizszym oddziale ZUS (dzial zagraniczny lub podobny) najpozniej w 3-cim dniu od wystawienia (liczy sie data !).
Pracownik ZUS wypelnia formularz E115 i przesyla go wraz ze zwolnieniem do kraju zatrudnienia - w Twoim przypadku do Luksemburga.
Nic nie trzeba tlumaczyc - formularz E115 z pieczatka ZUS i data zlozenia zalatwia wszystko.
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
canalia

dziekuje Dasty za informacje
magdap

Post autor: magdap »

z własnego doświadczenia dodam:
nieświadoma tej procedury wysłałam kiedyś do ubezpieczalni w Lux polskie zwolnienie przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego. po jakichś 2 miesiącach otrzymałam pismo z prośbą o załatwienie tego właśnie w ZUSie. Zrobiłam więc jak prosili i po ok 3 mieisącach ubezpieczalnia otrzymała ten druk. a ja z kolei otrzymałam pismo że ze względu na to że było to moje pierwsze zwolnienie i mogłam być nieświadoma całej tej procedury, przymykają oko na niewywiązanie się w terminie i wypłacili mi kase za chorobowe.
Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. :)
magdap
canalia

magdap - czy te zwolnienie bylo na jakis dluzszy czas? rozumie rowniez, ze jedna z kopii zostala wyslana do pracodawcy? u nas zapowiada sie na dlugie zwolnienie i nie wiem jak to bedzie.
magdap

Post autor: magdap »

zwolnienie było od 13 do 30. to było pierwsze zwolnienie w okresie kiedy byłam w ciąży, i od tego czasu do pracy już nie wróciłam, ale kolejne dostałam już od lux lekarza zakładowego (czy jakos się to inaczej nazywa). do pracodawcy oczywiście też wysłałam, chyba nawet mailem żeby było szybciej i poczta.
magdap
max

Zmiana

Post autor: max »

Teraz zwolnienie nie zanosimy już do ZUS-u. Trzeba samemu wysłać, zanieść do CNS z wypełnionym formularzem E115 który można wziąć z zus-u lub ściągnąć z sieci.
carroty

Re: Zmiana

Post autor: carroty »

max pisze:Teraz zwolnienie nie zanosimy już do ZUS-u. Trzeba samemu wysłać, zanieść do CNS z wypełnionym formularzem E115 który można wziąć z zus-u lub ściągnąć z sieci.
Byłoby prościej, ale na stronie zus.pl nigdzie informacji o takiej zmianie nie znalazłam. Druku E 115 również nie ma w ogólnodostępnych formularzach UE do ściągnięcia, ani na stronach NFZ.
ODPOWIEDZ