Polskie madrygały na finał Fest. Średniowiecznego w Vianden

Awatar użytkownika
Redakcja

Polskie madrygały na finał Fest. Średniowiecznego w Vianden

Post autor: Redakcja »

W najbliższy piątek, 5 sierpnia o godz. 20.00 w Ancien Cinema w Vianden zabrzmi przepiękna polska (i nie tylko) muzyka renesansowa. Na zakończenie Festiwalu Średniowiecznego zaśpiewa "Hoquetus Ensemble", który w obsadzie solowej wykona kilkanaście madrygałów, tj. pieśni świeckich – rycerskich, biesiadnych, miłosnych – wesołych i frywolnych powstałych w XVI i XVII w. w Polsce, Niemczech, Francji, Włoszech, Hiszpanii i Anglii.

Warto przyjść nie tylko dla przyjemności obcowania z muzyką polską, ale także by posmakować i posłuchać, jak w średniowieczu i renesansie bawili się zwykli ludzie – tacy jak my. Rycerze i kmiecie, mieszczanie i mieszczki, książęta, ale także pospólstwo. Wszystkich, niezależnie od stanu łączyła jedna pasja – radość życia i chęć pokazania tego za pośrednictwem muzyki.

Więcej – nie tylko o koncercie "Hoquetus Ensemble", ale także nt. cyklu filmów rycerskich w Ancien Cinema – oczywiście na stronie www.anciencinema.lu oraz tutaj: http://www.facebook.com/event.php?eid=2 ... 184&ref=nf

Serdecznie zapraszamy!
Załączniki
medievalchoir1.jpg
~~~~~
Redakcja
1Alexandra2

Post autor: 1Alexandra2 »

Bardzo ciekawa inicjatywa - muszę przyznać, że nigdy nie byłam na takim koncercie.
www.znajomapolonia.com - Polacy wierzący otwarci na wartościowe znajomości
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

to ci dopiero, a ja glupia myslalam, ze madrygaly to takie paluszki slone posypane makiem ...
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

xtheo7 pisze:to ci dopiero, a ja glupia myslalam, ze madrygaly to takie paluszki slone posypane makiem ...
kolego, nie mieszaj dwóch różnych systemów walutowych - słone paluszki posypane makiem nazywają się fidrygały ...
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
ODPOWIEDZ