nawigacja-pomozcie wybrac

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

doprawdy?...Chyba musze czasem zagladac do nowelizacji przepisow.... ;)
Borys

Post autor: Borys »

Zagladaj Bama , chocby raz na 15 lat ale warto by bylo ;)
Ura Bura Szef Podwóra
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Najlepszy GPS to TomTom Live
W porównaniu do zwykłych TomTomów używających TMC (Traffic Message Channel) wersja Live używa modemu GSM z kartą SIM (niestety trzeba zapłacić abonament...) czyli telefonu

Używałem go przez miesiąc i jest o niebo lepszy od TMC...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Ja mam Navigon 4310 ktory jest bardzo podobny do modelu, o ktorym mowisz Jespere.

Jesli chodzi o aktualizacje map, to na opakowaniu (przynajmniej w Niemczech) jest kod rabatowy, za ktory po znizkowej, jednokrotnej cenie (nie pamietam dokladnie, cos kolo 30 euro) mozna wykupic aktualizacje map na 2 lata.
U mnie w stanardowym zestawie byly mapy na wszystkie kraje europy, z tym ze w Polsce w mniejszych miejscowosciach sa tylko wieksze ulice

Na TCM (klasyczny) nie trzeba wykupowac zadnego abonamentu. Oni oferuja za cene 37 euro (jednorazowo?) upgrade na TCM Premium, ale trudno mi powiedziec, na czym polega ten premium.

Navigon jest moim zdaniem super nawigacja, ma np. funkcje , ze proponuje w zaleznosci od dnia i godziny preferencyjna trase , do tego dwie dodatkowe alternatywne i mozna wybrac sobie, ktora czlowiekowi najbardziej pasuje.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

ok, juz rozumiem. Najlepszy, ale najdrozszy jest tomtom live. To widac juz nawet na ich stronie www. Patrzylem dzisiaj i pokazuja nawet drobne korki w Lux-ville. Zachodze w glowe, skad oni to wszystko moga wiedziec
Poki co, poczekam az stanieje. Na razie po staremu: mapa, kompas i naprzod :).
Dzieki wszystkim za rady.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

jespere pisze:ok, juz rozumiem. Najlepszy, ale najdrozszy jest tomtom live. To widac juz nawet na ich stronie www. Patrzylem dzisiaj i pokazuja nawet drobne korki w Lux-ville. Zachodze w glowe, skad oni to wszystko moga wiedziec
Poki co, poczekam az stanieje. Na razie po staremu: mapa, kompas i naprzod :).
Dzieki wszystkim za rady.
Wiedzą od służb z którymi mają podpisane kontrakty i od użytkowników których tomtomy także wysyłają dane statystyczne....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
vdv

Post autor: vdv »

Od daawna uzywam rożnych ttomow. Próbowałem w międzyczasie Garmina - ok, ale nadal wole TT.

Co do objazdow - TT ma swietne metody wyszukiwania takowych. Omijanie blokady na zadanej dlugosci, albo zaznaczanie odcinka jako zamknietego, albo dodatkowe punkty trasy...

Niemniej atlas dobrze miec, bo latwiej czasem ocenic okolice na "obrazie A4" niz kilku calowym ;) A potem wstukac sobie w urzadzenie (jesli objazd ma byc skomplikowany).
sebo

Post autor: sebo »

JEZDZE Z TOM TOM 720 JUZ 3 LATA PO LUXEMBURGU I PO EUROPIE. PROSTY,PRZEJRZYSTY W OBSLUDZE I DOBRE MAPY. NIE SLYSZALEM ZEBY KTOS NARZEKAL NA TOM TOM. POZDRAWIAM.
RENOMIX- USLUGI REMONTOWO- BUDOWLANE. SPRZEDAZ MATERIALOW BUDOWLANYCH
Awatar użytkownika
felo

Post autor: felo »

Odswiezam temat... Takiego TomToma z pakietem Live mozna juz dostac za w miare rozsadne pieniadze, np. tu:

http://www.pixmania.lu/lu/fr/3981008/ar ... pix-review

Zastanawiam sie tylko:

1. czy to naprawde dziala tak efektywnie, jak by sie moglo wydawac?
2. ile kosztuje odnowienie abonamentu na uslugi Live (po 12 miesiacach gratis w pakiecie)?

Podpowie ktos? Szukalem na ich stronie, ale nie znalazlem...

Czy w ogole sobie odpuscic i zadowolic sie czyms prostszym? Przykladowo:

http://www.pixmania.lu/lu/fr/4295600/ar ... pix-review

Pozdrawiam,

M.
rygoj

Post autor: rygoj »

Odnowienie uslugi LIVE kosztuje 49,95 € na rok.
http://www.tomtom.com/services/service.php?id=14
Niestety nie moge sie wypowiedziec jak to sie sprawdza w praktyce, poniewaz moj wiekowy juz tomtom nie obsluguje tej funkcji :(.
Awatar użytkownika
felo

Cos mi sie widzi, ze to co sie wyswietla, zalezy od tego, co odpowiedzialo sie TomTomowi na pytanie o kraj, z ktorego sie przeglada strone.

Twoj link przekierowuje mnie na te strone:

http://www.tomtom.com/plus/

gdzie jako zywo nie ma nic o cenie...

Tak czy owak, dzieki za informacje. Bede wdzieczny jesli odezwa sie tez jacys uzytkownicy tej uslugi.

Milego poniedzialku ;-)

M.
Awatar użytkownika
felo

No tak... Jak sie przelaczylem z Luksa na Francje, to dziala....
Borys

Post autor: Borys »

Felo

Kup sobie tego XXL-a , w sam raz produkt dla starszych ludzi, duzy wyswietlacz, duze literki :D

A tak na serio, kupilem sobie niedawno wlasnie tego XXL i nie mam na co narzekac, mam mapy 42 krajow i dziala to OK.
Ura Bura Szef Podwóra
ODPOWIEDZ