BADANIE KRWI

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
gokosia

BADANIE KRWI

Post autor: gokosia »

Mam takie pytanie czy może ktoś z was robił już tutaj badania krwi, ile się czeka na nie i najważniejsze ile one kosztują i czy jest zwracalne przez kasę chorych?
Jagulina

Post autor: Jagulina »

ile sie czeka to zalezy w ktorym laboratorium i jakie badania, te podstawowe sa w ciagu kilku dni (ostatnio otrzymalam poczta niemal z dnia na dzien, w szpitalu na kirschbergu). nie wiem jak dziala luksemburska kasa chorych ale podejrzewam ze podobnie wiec jesli chcesz zeby ci zwrocili koszty to musisz miec skierowanie od lekarza na te badania (idziesz do jakiegokolwiek lekarza i ten ci wypisuje). zazwyczaj wyniki wysylane sa do lekarza, ktory wypisal skierowanie, jesli chcesz je takze otrzymac to popros lekarza zeby napisal na recepcie prosbe o wyslanie kopii na twoj adres domowy. to tak z grubsza :)
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Jagulina pisze:zazwyczaj wyniki wysylane sa do lekarza, ktory wypisal skierowanie, jesli chcesz je takze otrzymac to popros lekarza zeby napisal na recepcie prosbe o wyslanie kopii na twoj adres domowy. to tak z grubsza
Zazwyczaj w laboratoriach pytają, czy wyniki wysłać też do domu.
gokosia

Post autor: gokosia »

Dzięki za informacje! :D a wiecie może czy dużo kosztują??
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Zależy jakie badania lekarz przepisał bo jest czasami trochę dużo pozycji

a u lekarza w Troisvierges tez się pobiera krew trzeba zadzwonić aby spytać w jakie dni (może 2x w tygodniu z rana
Awatar użytkownika
nicola24

Post autor: nicola24 »

Ze skierowaniem lekarskim nic nie kosztuja
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

nicola24 pisze:Ze skierowaniem lekarskim nic nie kosztuja
Hmmm...to chyba zalezy jaka kasa, bo w "instytucyjnej" kosztuja tak jak wszystkieuslugi medyczne - 15%, pod warunkiem, oczywiscie, ze zostaly przez lekarza zlecone
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

To "zlecanie przez lekarza" wynika z wewnetrznych przepisow luksemburskich, gdzie klient nie moze - jak w Polsce czy w Niemczech - pojsc bezposrednio do laboratorium i poprosic o badania krwi np. na cholesterol.

Jakbys poszla w Niemczech do laboratorium na wlasna reke, bez skierowania od lekarza, i zrobila jakies standardowe badanie krwii, to unijna kasa chorych zwroci ci to bez problemow.
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

Za wysłanie do domu ( a nie do lekarza) w labolatorium w Howaldzie poprosili o dopłate 5 euro. Kompleksowa badanie krwi - morfologia, horesterol, TSH, cukier i jeszcze na cośtam...były u lekarza na poniedziałek po czwartkowym porannym kłuciu.
JJ
czardasz

badanie krwi

Post autor: czardasz »

Ja wlasnie wczoraj odebralam wyniki badan. Skierowal mnie na nie lekarz. Musialam tylko pojsc rano do szpitala (w moim wypadku byla to Clinique D'Eich; z tego, co mnie poinformowano, mozna jeszcze zrobic te badania chyba tylko w Strassen), dac sie zarejestrowac, odczekac niedluga chwile i dac sobie pobrac krew. Nie placilam nic, bo rachunek zostal wyslany od razu na kase chorych (CNS). Na wyniki badan czeka sie okolo tygodnia. Mozna je samemu odebrac, albo poczekac jakies dwa dni dluzej az same przyjda do domu. Ja odebralam sama ze szpitala na Route D'Arlon (bo tam maja laboratorium, inaczej przeslaliby do Clinique D'Eich, a stamtad do mnie do domu).
Kama

Post autor: Kama »

Hmmm...to chyba zalezy jaka kasa, bo w "instytucyjnej" kosztuja tak jak wszystkieuslugi medyczne - 15%, pod warunkiem, oczywiscie, ze zostaly przez lekarza zlecone
To "zlecanie przez lekarza" wynika z wewnetrznych przepisow luksemburskich, gdzie klient nie moze - jak w Polsce czy w Niemczech - pojsc bezposrednio do laboratorium i poprosic o badania krwi np. na cholesterol.
Może, ja tak kiedyś zrobiłam. pani się co prawda zdziwiła i postraszyła, że to strasznie drogo, ale nie protestowała. Mają taki specjalny formularz do wypełnienienia, że to badanie na własne życzenie :)

Z Bamazą też się nie zgodzę, bo następnie wysłałam dokumenty do komisyjnej kasy chorych i dostałam zwrot.

Wszystko odbyło się w lab. ketterthill. Wyniki do domu miałam następnego dnia, bez dodatkowej opłaty.
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Tez zawsze robie badania w laboratoriach Ketterthill, maja sporo placowek w calym kraju, bardzo mily personel, wyniki sa na drugi dzien w skrzynce pocztowej (bez zadnej oplaty za dodatkowa kopie do domu), na pewno mozna robic badania rowniez bez skierowania (odplatnie), ze skierowaniem od lekarza badanie jest oczywiscie bezplatne.
joasit

Post autor: joasit »

i ja dorzuce swoje 3 grosze.
Robiac badania w Ketterthil wyniki mozna miec juz tego samego dnia za posrednictwem internetu - bardzo wygodne - szczegolnie gdy chce sie miec wyniki szybko. Ponadto po wykonaniu zadania Ketterthil daje bona na kawe i croissanta w Fisherze wiec final calkiem przyjemny.
ODPOWIEDZ