wybory

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

tommy.b

Post autor: tommy.b »

Mam taką uwagę: Jak to jest???

Dlaczego WSZYSCY mówią CAŁY CZAS o Kaczyńskim (dobrze i źle, ale jednak) a NIKT o Komorowskim??? No może z wyjątkiem Liberała :)

Czyżby większość wyborców Komorowskiego to TYLKO negatywny elektorat Kaczyńskiego?!... Hmmm... radziłbym poważnie przemyśleć takie 'wrażeniowe' podejście do kwestii wyborów. Nie bawmy się Polską.

--------------------------------------------------------

@Liberał: Jestem aktualnie trochę w rozjazdach i nie mam czasu, żeby usiąść przy kawie i spokojnie toczyć z Tobą tą fajną polemikę. Może mi się uda później?!

A tak na szybko, w sprawie Białorusi:

"Ekspert ds. rosyjskich Instytutu Studiów Politycznych PAN Włodzimierz Marciniak powiedział w poniedziałek PAP, że zdziwiła go reakcja marszałka Bronisława Komorowskiego podczas debaty telewizyjnej na wypowiedź Jarosława Kaczyńskiego na temat Białorusi.
- W pierwszym momencie gdy usłyszałem tę wypowiedź prezesa Jarosława Kaczyńskiego, wydawała mi się ona być zupełnie normalna, oczywista, odwołująca się do pewnej praktyki przyjętej w relacjach międzynarodowych. Potem zaskoczyła mnie reakcja marszałka Bronisława Komorowskiego, bo wynikałoby z niej, że Rosję należy traktować jako jakiś inny dziwny kraj, z którym nie można prowadzić normalnych kontaktów i normalnych konsultacji politycznych, bo rozmawianie w ścisłym tego słowa znaczeniu na temat sytuacji w różnych krajach, a zwłaszcza krajach sąsiednich, jest normalną i powszechnie przyjętą praktyką - powiedział dr Marciniak.

W wypowiedzi dla PAP politolog podkreślił, że Kaczyński w większym stopniu odwoływał się w kwestiach relacji z Rosją do realiów i racjonalnego opisu rzeczywistości, a Komorowski wyraźnie apelował do fobii, stereotypów i uprzedzeń."

Por całość: http://fakty.interia.pl/news/ekspert-pa ... na,1499059

@Liberał, to taki przykład z mediów 'nieoszołomskich'.

Umówmy się, że nie będę tu cytował ani Rzeczpospolitej, ani Gazety Polskiej, ani Radia Maryja. Poproszę też o brak cytatów z mediów 'oszołomskich' stojących twardo za drugim z kandydatów - Komorowskim, czyli Grupy Agory i Gazety Wyborczej, Polityki, i grupy ITI czyli TVN i Onet.

Czekamy na dzisiejszą debatę.
Ostatnio zmieniony 30-06-2010, 10:11 przez tommy.b, łącznie zmieniany 1 raz.
tommy b
Dominika25

Post autor: Dominika25 »

@michello: masz racje - wyksztalcenie nie daje automatycznie przepustki do swiata inteligencji, a ludzie niewyksztalceni czesto bywaja madrzejsi (cokolwiek to do konca znaczy) od tych wyksztalconych. ale wyksztalcenie koreluje zwykle z wieksza otwartoscia umyslu, szerszym pojmowaniem swiata (np. gospodarki) i indywidualizmem. dla mnie ten indywidualizm oznacza rowniez niepodatnosc na demagogie, ktora karmi nas pan Kaczor (mam tu na mysli kompleks wielkiego polskiego narodu, zycie z pietnem hisotrii, itp - wybralam te lepsze bo jesli chodzi o walke z ukladem i inne czesci skladowe IV RP to szkoda slow). ja osobiscie mam juz tego dosc. i pewnie powiecie, ze nie jestem patriota (bla bla <lol> ale nie moge sie
zgodzic - ja zycze polsce jak najlepiej - zeby byla krajem zamoznym; krajem ludzi wyksztalconych i dobrze wychowanych; krajem, do ktorego wszyscy moglibysmy kiedys z radoscia wrocic ;)

dobra, bylo troche patetycznie, wiec cos dla rozrywki aby zerwac z wizerunkiem nudziary:

http://demotywatory.pl/391203/Nie-mowie

milego dnia
tommy.b

Post autor: tommy.b »

@Dominika25 - i ZNOWU TYLKO O KACZYŃSKIM... Ha! Tak na marginesie, nie uważam, że chęć wyrwania Polski z kompleksu zaścianka nazywany tutaj przez Ciebie kompleksem wielkiego polskiego narodu to coś złego - ów kompleks wielkiego narodu nie dotyczy tylko Francji, Niemiec, Rosji, Hiszpanii, Anglii ale też wielu, wielu innych państw - Portugalii, Grecji, Holandii, a nawet Luksemburga czy mieszkańców Włoch, którzy już chyba na każdym swoim produkcie umieszczają swoją flagę i dumny napis 'Made in Italy'.

Na jakiej więc podstawie uważasz, że jak ktoś chce wyrywać swój kraj z zaklętego kręgu wpływów silniejszych sąsiadów i chce zorientować się ekspansywnie a nie ZNOWU podporządkowywać wpływom innych jak głoszą co poniektórzy, popularni publicyści musi być OSZOŁOMEM i DEMAGOGIEM?! Nie bardzo rozumiem związek. Wyjaśnij w wolnym czasie. Moim zdaniem Polska to nie tylko Cepelia, kurpiowskie wycinanki i Chopin - jak chcieliby prezentować Polskę na zewnątrz niektórzy.

BTW Demotów - Coś z zupełnie innej bajki, żeby nas te politykierstwo nie zeżarło:
http://demotywatory.pl/16/WYSCIGI--LODZI--PODWODNYCH
tommy b
Michello

Post autor: Michello »

Dominika25 pisze:@michello: masz racje - wyksztalcenie nie daje automatycznie przepustki do swiata inteligencji, a ludzie niewyksztalceni czesto bywaja madrzejsi (cokolwiek to do konca znaczy) od tych wyksztalconych. ale wyksztalcenie koreluje zwykle z wieksza otwartoscia umyslu, szerszym pojmowaniem swiata (np. gospodarki) i indywidualizmem. dla mnie ten indywidualizm oznacza rowniez niepodatnosc na demagogie, ktora karmi nas pan Kaczor (mam tu na mysli kompleks wielkiego polskiego narodu, zycie z pietnem hisotrii, itp - wybralam te lepsze bo jesli chodzi o walke z ukladem i inne czesci skladowe IV RP to szkoda slow). ja osobiscie mam juz tego dosc. i pewnie powiecie, ze nie jestem patriota (bla bla <lol> ale nie moge sie
zgodzic - ja zycze polsce jak najlepiej - zeby byla krajem zamoznym; krajem ludzi wyksztalconych i dobrze wychowanych; krajem, do ktorego wszyscy moglibysmy kiedys z radoscia wrocic ;)

dobra, bylo troche patetycznie, wiec cos dla rozrywki aby zerwac z wizerunkiem nudziary:

http://demotywatory.pl/391203/Nie-mowie

milego dnia
czy wykształconym może się wydawać, że maja wieksza otwartosc umyslu niz osoby na zmywaku?

jakbys mogła wybierac: miedzy wizerunkiem nudziary albo osoby lekko glupawej- to co bys wybrala? ( ptyam teoretycznie of kors :)
"If you think you can, you can, if you think you can't - you're right..." Henry Ford
liberal

wybory

Post autor: liberal »

Drogi Tommy,

Dziekuje za Twoj wpis i dlugi komentarz.
Sadze jednak ze wyborcy Komorowskiego to nie jest elektorat tylko negatywny Kaczynskiego. To jest glos moim zdaniem z tego co obserwuje w Internecie to bardziej glos ludzi zapewnieniem spokoju w Polsce atmosfery wspolpracy i kooperacji. Tak to widze obserwujac teren.

Uda nam sie polepizowac na pewno i dalej mamy nasze forum przeciez
- w sprawie Bialorusi: po ponownym przeanalizowaniu tej debaty w szczegolach sadze ze Komorowski chcial zwrocic na sczegolna i ciezka sytuacje geopolityczna opozycji demokratycznej tam i dlatego tak zareagowal. To mialo byc w znaczeniu nic o Bialorusinach bez nich samych I ponad ich glowami.
- Sadze ze nie glupie co tutaj powiedzial Komorowski to dzieki Polsce coraz czescie sie slyszy w Europie o Bialorusi. (mogloby sie dziac oczywiscie szybciej i wiecej i sprawniej). Praca organiczna z czasem moze przyniesc owoc tak sadze
- “Komorowski podkreślił, że trzeba wpływać na politykę Unii Europejskiej, żeby "mocniejszym głosem mówić w kontaktach z panem Łukaszenką". Powiedział też, że należy wzmacniać organizacje pozarządowe na Białorusi” z Twojego linku z fakty interia (na dole artykulu)
- Jesli chodzi o zrodla prasowe OK warto pracowac tutaj nad dawaniem linku do innych takze mediow
- A wiec do jutra keidy to bedziemy mieli juz kolejny temat: debate dzisiejsza 2 kandydatow
- Napisz wiec jutro Twoja opinie na temat tej debaty oraz pozycjonowanie kandydatowow wraz z argumentacja

Pozdrawiam I zycze Tobie milego slonecznego dnia oraz calemu forum
Michello

dla wszystkich myslacych - pod rozwage

Po debacie prezydenckiej, w której Komorowski zadeklarował, że Polski nie
dotyczą kłopoty gospodarcze z jakimi zmagają się wszystkie kraje Europy
złotówka osłabiła się o 20 groszy do franka szwajcarskiego.

Komorowski udaje idiotę czy liczy na niewiedzę wyborców?

Tymczasem koszt i wartość kredytów hipotecznych we frankach szwajcarskich z
dnia nadzień gwałtownie wzrosły. Przy kursie ponad 3 (obecnie 3,14) złote
wielu z wyborców, którzy zaciągnęli pożyczki we frankach nie będzie w stanie
ich spłacić. Sytuacja ta stawia pod dużym znakiem zapytania stan finansowy
banków działających w Polsce.

Komorowski posunął się do powielenia kłamstwa serwowanego od dawna przez
rządzącą PO wbrew jasnemu stanowisku agencji ratingowych, które w zeszłym
tygodniu bez ogródek zapowiedziały, że jeśli Polska nie podejmie reform to
straci swój dobry rating. Tym samym wzrosną koszty obsługi zadłużenia
publicznego.

Podobnie Komisja Europejska przed 10-ciu dniami wskazała na brak
wykorzystania środków unijnych na inwestycje przeciwpowodziowe. O dziwo,
Komorowski przyznał, że na te inwestycje nie było pieniędzy w budżecie. A
chodziło o projekty wysokości 12 miliardów złotych, których koszty zostałyby
pokryte w dużej mierze z budżetu Unii.

Trzecim twardym dowodem na złą rzeczywistą sytuację finansów państwa był
alarmujący raport NIK z zeszłego miesiąca. W 2009 roku rząd wbrew zapisom
konstytucji "zaoszczędził" na wojsku blisko 2 miliardy złotych. Żołnierze i
dowódcy już głosują nogami i masowo składają dymisje, bo na drzwiach od
stodoły jednak latać się nie da.

Symptomów złej sytuacji gospodarczej było w ciągu ostatnich dwóch lat
niezwykle dużo. Rządowa recepta na kłopoty finansowe to notoryczne kłamstwa,
kreatywna księgowość i lawinowo wzrastające długi publiczny. Tym bardziej
para Tusk - Komorowski jest zapowiedzią katastrofy gospodarczej w Polsce.

Od dwóch dni możemy mówić o ostrej reakcji rynków finansowych na deklaracje
polityków. Ich bierność, nieudolność i brak profesjonalizmu powodują, że
coraz głębiej będą sięgać do kieszeni podatników, a zaniechanie reform
gospodarczych pogrąża właśnie polską złotówkę.

Więcej na: http://unicreditshareholders.com/bie%C5 ... informacje
"If you think you can, you can, if you think you can't - you're right..." Henry Ford
liberal

wybory

Post autor: liberal »

Drogi Michello,

Mam nadzieje, ze u Ciebie wszystko dobrze.
Bardzo ciekawy post podales, zastanawialem sie takze dlaczego od kilku dni mamy do czynienia np. z oslabieniem sie zlotowki o 20 groszy do franka szwajcarskiego.
Z mojej analizy informacji gospodarczych w Polsce a takze informacji z rynkow swiatowych wynika ze powody sa dwa i to sa wylacznienie te twa powody:
- wzrost notowan na arenie miedzynarodowej gdzie kurs franka wobec eur jest jednym z najwyzszych w historii. Automatycznie to przenosi sie na notowania zlotego wobec franka, jescze historyczne maksium (3.33 PLN) nie zostalo osiagniete
- kolejna sprawa, ktora tutaj poteguje sytuacje to rosnaca awersja do ryzyka wsrod inwestorow ze swiata, za sprawa ktorych sprzedawane sa aktywa uwazane za ryzykowne. Zalicza sie do nich przeciez zlotego i aktywa wyrazone w zlotym typu akcje czy obligacje. Te nastroje moglyby sie w jakis sposob zmienic gdyby rzady zachodnich gospodarek europejskich zmjenily swoje plany oszczednosciowe. Wyjsciem byloba takze interwencja Banku Centralnego Szwajcarii, ktory moglby na rynku walutowym oslabic wartosc franka.
- Nie widze wiec koleracji miedzy wypowiedzia Komorowskiego a wartoscia franka szwajcarskiego w tym miejscu
- Jesli chodzi o miejsce gospodarcze Polski na mapie Europy rozwawialismy na tym forum tydzien temu z naszym drogim kolega Tommy na ten temat i kazdy z nas przedstawial swoje racje na temat sytuacji Polski. Ja osobiscie napisalem tak ze moim zdaniem jestesmy bazujac jedynym krajem w 2009 roku ktory rozwijal sie na poziomie +1.7 % PKB w UE
- Jesli chodzi o agencje ratingowe, ktore 23 czerwca 2010 wypowiedzialy sie na temat sytuacji w polskich finansach publicznych. Byla to agencja Fitch Polska, ktora od 5 lat czeka na reforme (kolejnych rzadow) polskich finansow i okazja i wstepem do tego bedzie juz niebawem ujawnienie kszaltu przyszlorocznego budzetu oraz proponowanych zmian Ministra Rostowskiego. Ocena ratingowa zalezy od planu obnizenia deficytu finansow publicznych. I tutaj poczekajmy juz niebawem bo to w lipcu taki plan Minister musi przedstawic. Sadze osobiscie ze do tego czasu zaczekajmy a potem przeanalizujmy plan zaproponowany i ocenmy go wspolnie na spokojnie. Miejmy nadzieje ze bedzie to plan w ktorym to deficit budzetowy bedzie nizszy niz ten tegoroczny
- Czy Komorowski to zapowiedz katastrofy gospodarczej ? hmm watpie osobiscie sadze i ciesze sie ze Marek Belka zostal szefem NBP bo to on a nie prezydent odpowiada z NBP za polityke piniezna i jemu zostawmy Zlotowke
.
Dziekuje za uwage Michello,

Nie wiem czy widziales debate wczorajsza gdyz byles w Liege, przesylam tak jak mowilem, moje przemyslenia:
- ogolne uwagi do debaty : mialem wrazenie jakby Kaczynski stal sie wyzszy a Komorowski troche sie skurczyl, nie jestem pewien czy to tylko moja moze niewlasciwa uwaga ale czy Ty takze to zauwazyles
- ogolne uwagi :na samym poczatku bylem bardzo zdziwiony gdyz po pytaniu Pani Lichockiej z TVP , ktora troche sie rozgadala moim zdaniem i przedstawila pytanie, ktore wrecz atakowalo Komorowskiego wprost. Odpowiedz Kaczynskiego wygladala na odpowiedz osoby ktora wiedziala o dokladnej tresci pytania, dzieki czemu mogl sie poslugiwac swoimi kartkami. Nie wiem jak Ty ale dla mnie to troche ustawione bylo nie wiem jaki Twoja opinia jest.
- Sadze ze Komorowski nie potrzebnie powtarzal informacje na temat swojej rodziny 2 razy, to bylo zbyteczne.
- Kaczynski w bardzo slaby sposob dokonad podsumowania debaty ze swojej strony, negatywny przekaz i slowa, widac ze zalezalo mu na tym aby ten wlascie negatywny przekaz o monopolu wladzy byl zapamietany przez ogladajacych debate.
- Sadze ze kszalt debaty powinien byc jednak zmieniony, bloki tematyczne sa oczywiscie ciekawe i wazne co do roli i funkcji Prezydenta, ale zadajacy pytania dziennikarze i redaktorzy nie wiem dlaczego wczoraj jak i niedziele, zadawali pytania zbyt ogolne troche chaotyczne moim zdaniem, co rozmywa potem debate
- Warto wiec na przyszlosc popracowac nad ksztaltem debaty
- Ogolnie sadze ze wczoraj miedzy Kaczynskim i Komorowskim byl remis, a niedziele wygrana Komorowskiego

Udanego wieczoru dla Ciebie w ten sloneczny czas i dla calego forum, to juz jutro ostatni dzien przed cisza
Michello

Monia od dawna nie czula sie tak nieswojo.... Kaczynski wypadl zupelnie dobrze:

http://www.youtube.com/watch?v=2jCW_-b1sFk
Ostatnio zmieniony 01-07-2010, 23:53 przez Michello, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

liberal pisze:juz jutro ostatni dzien przed cisza
dotyczy terytorium Polski oraz terenow ambasad ,konsulatow itp... to znaczy ze na chodniku w Luxemburgu przed ambasada polska cisza nie obowiazuje
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

Oglądnęłam ten wywiad z Olejnik. Michello - moim zdaniem "Monia" (po Twojemu) waliła go z półobrotu. Te umizgi Kaczyńskiego...Wstyd. Jego retoryka jest dla mnie nie do przyjęcia. <rzygi>
Michello

A z ilu obrotów szanowna redaktor p. Monika Olejnik (po Twojemu :-) siebie skopala?
Czy jej ogolnie znany gorzki wyraz twarzy ma z tym zwiazek?
AD

Post autor: AD »

Łojej, ogrodniczko, dla mnie to ten babochłop jest przede wszytkim nie do przyjęcia. "Waliła" Kaczora, i owszem, powiem więcej- tylko jego... Komorowskiego zapunktowała bodaj raz tylko w tych 2 debatach. Pani redaktor powinna być chyba bardziej profesjonalna - czyt. obiektywna- jej rolą jest w końcu tylko poprowadzić tą debatę. Jej zdanie znam i mnie w debacie nie ineteresuje. Nie po to oglądam, żeby jej popisy podziwiać, bo nie na nią się głosuje, nie jej spr. dotyczy. I to ma być- nomen omen- "bezstronna" telewizja publiczna.

Poza tym, wiesz, żeby takiemu babsku słownie "dać dradę" trzeba mięc co najmniej tyle samo chamstwa (sorry za słowo) i agresji co ona, a Kaczor jej w tym faktycznie nie dorównuje (i tym mi akurat imponuje). Komorowski za to - co było widać - nie dał się nikomu przegadać, nawet na czas antenowy Kaczora właził i zdanie dokończył jak miał taki plan. Konsekwentny do bólu, od razu widać "styl": podlizywać się jak się da (czy on jakąś grupę społeczną pominął? bo mi sie wydaje, że podlizał się wszytkim... Będziemy mieć raj na ziemi sądząc po jego planach :)), a jeśli nie da się podlizywaniem to walić beż pardonu i już. Takie "negocjacje- inaczej". Ale sam tupet jeszcze o inteligencji (ani wiedzy, ani umiejętnościach) nie świadczy.

A tu z innej beczki - artykuł (na wesoło), takie podsumowanie trochę, uśmiałam się dzisiaj przy śniadaniu jak nie wiem ;)

http://blog.rp.pl/mazurek/2010/07/01/a-moze-mazurek/
Ostatnio zmieniony 02-07-2010, 09:14 przez AD, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Po zadziwiajcym outingu Kaczora jako lewicowca prezio idzie dalej i ..... chwali propagande sukcesu Gierka <roll>

Mlodsi na forum nie znaja tego pojecia, ale w czasach, gdy w Polsce 30 lat po wojnie cukier byl na kartki, komunistyczna propaganda twierdzila codziennie w telewizji, ze Polska nalezy do 10 najbardziej rozwinietych krajow swiata <rotfl>

Kaczorowi ta propaganda sie najwidoczniej podoba, bo ciemny i zakompleksiony lud lubi sluchac bajek o wielkomocarstwowej Polsce. Az strach sie bac, co bedzie nastepne: obowiazkowe pochody pierwszomajowe na czesc prezia i zamiana orla bialego na kaczke? <boisie>

Kaczyński chwali Gierka w Polskim Radiu
mar, IAR2010-07-02, ostatnia aktualizacja 2010-07-02 08:23
Zdaniem Jarosława Kaczyńskiego, Polska powinna być ambitna i musi piąć się do góry. Ambicji tej nie brakowało za czasów Edwarda Gierka, dlatego wczoraj pozytywnie wypowiedziałem się o dawnym pierwszym sekretarzu PZPR - mówił Kaczyński w Programie Pierwszym Polskiego Radia. Prezes PiS uważa, że podobnie jak on myśli wielu Polaków.
Dominika25

Post autor: Dominika25 »

hehe, dobre z tym gierkiem <lol> ambicji nie brakowalo, ale jak to u nas w polsce czasem bywa - gorzej z wykonaniem. to w sumie znamienne, ze do niego odniosl sie kaczynski - u niego tez z tym raczej slabo :p

i jak zwykle cos milego ode mnie dla was:

http://demotywatory.pl/1832427/Dobry-melanz
Awatar użytkownika
eustachy

Post autor: eustachy »

byly pisze:Po zadziwiajcym outingu Kaczora jako lewicowca prezio idzie dalej i ..... chwali propagande sukcesu Gierka <roll>
Nie dziwi nic! Schizofrenicy z manią wielkości tak maja.
Obawiam się, że już za kilka dni obudzimy się z takim prezydentem. Pogoda nie nastraja do aktywności obywatelskiej.
No cóż?! Przeżyjemy :)
A jeśli jednak się mylę, to PiSS i tak wygrał.
Myślę, że to o wybory samorządowe na jesieni jest ta strategia. I znów będzie " pierdol..enie o dupie Maryny". <8p>
ODPOWIEDZ