francuski w Luxie - konieczność?!

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Martysz19

francuski w Luxie - konieczność?!

Post autor: Martysz19 »

Witam! Od kwietnia będę mieszkać w Luxie, mój mąż dostał tu pracę w banku; ja jestem jeszcze w trakcie pisania pracy magisterkiej, bronię się na UW (Warszawa) latem. Proszę Was o informację, czy znając angielski, niemiecki, włoski i polski, a praktycznie nie znając francuskiego (jeszcze;), mam szansę dostać w Luxie pracę w HR (human resources)?? Pracowałam już w tym zawodzie rok w Polsce, moje studia też były z tym związane..ale ten język! czy francuski to konieczność do znalezienia pracy??
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Duzo firm, najbardziej komputerowych, IT itd, ma jezyk angielski jako oficialny jezyk firmy. Przynajmniej w mojej firmie nie ma szans dostac pracy bez plynnego angielskiego, a o francuski nikt sie nie pyta i nawet szef krzyczy na francozow aby nie gadali w ich jezyku. Wiec dostac prace w takiej firmie jako HR bez francuskiego nie powinno byc problemem. Niestety nic nie wiem o firmach z innych czesci ekonomicznej.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Martysz19

Dzięki za pocieszenie, mam nadzieję, że rzeczywiście tak będzie. Nie wiecie jak jest w bankach?
MaWi

Post autor: MaWi »

Nie wiecie jak jest w bankach?
Akurat w bankach, to masz chyba najwieksza szanse ze znajomoscia angielskiego/niemieckiego i bez znajomosci francuskiego. Znam nawet przyklady ludzi, ktorzy tu w bankach pracuja z podobnymi kwalifikacjami jak ty i sobie doskonale radza. Ale moze lepiej niech sie te "przyklady" tu wypowiedza ;)
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

W wiekszosci firm tutaj podstawowy jezyk to angielski. Choc znajomosc francuskiego czesto ulatwia :) tak samo jak niemieckiego :)

Ja pracuje w banku i podstawowy jezyk to angielski.

(Napisz do mnie na priv. w moim banku jest graduates program wiec moze da sie cos zrobic :) )

witamy w LUX :)
dag
Awatar użytkownika
LuxTeam

Post autor: LuxTeam »

Jesteśmy pod wrażeniem tak szybkiej rekacji naszych Miłych Forumowiczów! Mamy nadzieję, że ich posty (w szczególności zaś dslonce) spowodują, że zanim ty znajdziesz się w Luksemburgu, praca znajdzie tu ciebie <mrgreen>

Gdyby tak się jednak nie stało, spróbuj zajrzeć do archiwalnych wątków na naszym starym forum. Tam było dużo na temat pracy, agencji pośrednictwa, pozwoleń itp. Niektóre tematy są być może już nieco przestarzałe, ale większość podanych tam przydatnych linków nadal jest aktualna, a co jak co, ale specjaliści od HR na brak ofert pracy w Luxie chyba nie muszą narzekać :)

A oto, co powiedziano kiedyś na forum Luksemburg-Luxembourg:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 77&v=2&s=0
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 75&v=2&s=0
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 20&v=2&s=0

Powodzenia!
LuxTeam
aga19748

Post autor: aga19748 »

Witam mam podobny problem i juz sama nie wiem gdzie sie zwrocic moze ktos mi podpowie.wiec jestem po wydziale ekonomicznym o kierunku komunikacjiw pl ,jestem w luxemburgu juz troche pracowalam rowniez w biurze ale nie jest to jakies super doswaidzenie i niezwiazane calkowicie z moimi kwalifikacjami,czas mijal wiec zapomnialam wiele rzeczy a praca mnie mozna powiedzec zacofala kompletnie, zadawalam slynnne konkursy epso -zdalam coz ale nie jestm w slynnej 10 tce najlepszych.Wysylam CV listy i odzew kiepski ,mam pozwolenie na prace ale niestety jestem ze znajomoscia fr a moj ang jest basic i zapomniany bo pracuje w srodowisku fr.
Od wrzsnia podjelam sie na nowo i studiuje RH zaocznie w pl,robilam tez wiele kursow informatycznych w Chambre Empl.prive ale to tylko kursy-
Powiem szczerze nie wiem co dalej i jestem tak jakby troche zdesperowana wysylaniem cv do roznych firm bo to slynna praca Asterixa.Moze ktos z was ma pomysl na to gdzie jeszcze ,bo ja juz sama nie wiem,Wszyscy narzekaja na francuski ja nie ale ten angielski no coz nie mozna umiec wszystkiego.bede wdzieczna za odopwiedzi pozdrawiam -agnieszka
misio

Post autor: misio »

Z moich osobistych obserwacji wynika, ze na stanowiskach asystenckich lub HR trzeba znac angielski oraz francuski plynnie. W niektorych firmach z kapitalem niemieckim moze dojsc jeszcze jezyk niemiecki. Niestety sa to stanowiska tzw "support" i dlatego jezyki te sa wymagane. Czasem mozna co prawda trafic na ciekawa kombinacje ale zawsze angielski bedzie jeda z nich :)

Jako przyklad moge podac pewna firme amerykanska. Jezyk angielski jest oficjalny i 1 w firmie, ale asystentki oraz HR MUSZA znac tez perfekt francuski.
Martysz19

No właśnie, takie są niestety moje obawy. :( Planuję oczywiście iść na kurs francuskiego - by the way - znacie jakieś dobre i nie strasznie drogie szkoły językowe?? - ale chciałabym zacząć pracować zanim nauczę się języka..No cóż, zobaczymy..
misio

Post autor: misio »

CLL - poszukaj na forum. Jest gdzies link do strony.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Jeśli chodzi o szkoły językowe to polecam www.inlingua.lu.
Może nie bardzo tania, ale za to grupy są małe około 5 osób, więc efekty nauczania widać szybciej :)
dag
aga19748

Post autor: aga19748 »

witam,
ja chyba sie poddaje bo zanim sie nauczymy tych jezykow to minie pare latek a dziura w CV bedzie i na jedno wychodzi,wiem ze nie mozna zniechecac ale niestety wybralismy nie ten kraj co trzeba,jesli chodzi o jezyki,ja chyba nie mam ochoty sie meczyc i wierzyc w cos co nigdy nie nastapi a super znajomosci niestety nie mam by i nigdy nie przebije luxora z jego 4 a moze 5 -oma jezykami.moze poczekam na jaas pl firme a moze pl bank bo tez jest wstydem ze nie mamy pl banku -a byl .pozdrawiam
Awatar użytkownika
oley11

Re: francuski w Luxie - konieczność?!

Post autor: oley11 »

Martysz19 pisze: Proszę Was o informację, czy znając angielski, niemiecki, włoski i polski, a praktycznie nie znając francuskiego (jeszcze;)
taka mala refleksja, ze z luxa do niemiec niedaleko, wiec jak nie tu to w niemczech mozesz szukac. fakt, bedziesz musiala jezdzic do pracy, ale tu to standard (choc w odwrotnym kierunku niz wiekszosc)
MaWi

Post autor: MaWi »

oley11 pisze:(choc w odwrotnym kierunku niz wiekszosc)
Co akurat jest dosyc powazna zaleta calej sytuacji – jezdzenie korkom pod prad to przyjemnosc sama w sobie :p
ODPOWIEDZ