wybory

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

tommy.b

Post autor: tommy.b »

Dominika25 : "ale sie tu zrobilo intelektualnie i patetycznie"

Bo my tutej, dziewczyno, na tej łemigracji, to nie syćkie na zmywaku stoimy :) A nawet jak stoimy to tak se dumamy i dumamy...

Dominika25 : "ja skupilabym sie raczej na kwestiach praktycznych"

No, Dominika - to faktycznie kwestie praktyczne - zwłaszcza dla sztabowców pana Komorowskiego:)))

Zapytałem znajomego księdza dlaczego w jego gablotce wisi plakat kandydata Kaczyńskiego - odpowiedział, że chciał zaakcentować jakoś zbliżające się wybory, a na plakat kandydata Napieralskiego jakoś mu się parafianie nie zgodzili...

I wyjaśnił mi, że tu chodzi o tych parafian, co aktywnie uczestniczą i w nabożeństwach i w życiu parafii, przyjdą do księdza i podyskutują, a nie tych, co to wpadną do kościoła ze dwa razy przed wyborami zobaczyć czyje plakaty tam wiszą po gablotkach.
tommy b
liberal

Post autor: liberal »

Witaj Dominika,

Plakaty Pana Jaroslawa Kaczynskiego znajduja sie niestety w wielu miejscach takze tych koscielnych, ktore powinny byc wolne od bezposredniego zaangazowania w poparcie tego lub innego kandydata ale widzialem takze to ....ze SKOK im. Stefczyka przygotowal nowa kampanie reklamowa i tam cale barwy jak i tlo przypominaja bardzo bilboard Pana Kaczynskiego... takie zludzenie optyczne
nie wiem czy tez widzieliscie te bilboardy SKOKu

Milego popoludnia zycze:)
liberal

Droga Dominiko,

Znalazlem cytat interesujacy na ten temat

Cytat
"Nie wiemy, jakie są nastroje Pana Boga, ale dlatego powinniśmy milczeć" - Abp Józef Życiński o wyborach
Dominika25

Post autor: Dominika25 »

tak, wiem, to cytat dnia dzisiaj na Gazecie.pl :p ale lepsze od zaratusztry, hehe. tommy, dobre z tym zmywakiem, masz racje <lol>
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Taka mala oczywista oczywistosc o wczesnym poranku:

Komorowskiego wspiera aż 63 proc. wyborców z wyższym wykształceniem, Kaczyński największe poparcie ma wśród osób z wykształceniem zawodowym (45 proc.). Kandydat PO może liczyć na mieszkańców największych miast (56 proc.), za to na wsi wygrywa już szef PiS (41 do 39 proc.).

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... _ture.html

Tu nie dziwia nas hasla znanego stratega tej partii "Ciemny lud to kupi"... <rotfl>

Tutaj maly wybor zlotych maksym od "swiatlego" profesora ( <shock> ) dla jego elektoratu:

http://www.wykop.pl/artykul/384813/madr ... orzekadla/

moim ulubionym jest:

Przyjrzyjcie się mi, bo patrzycie na Łukaszenkę

No co prawda, to prawda <mrgreen>
Ostatnio zmieniony 16-06-2010, 08:42 przez byly, łącznie zmieniany 2 razy.
liberal

wybory

Drogi byly,

Staram sobie przypomniec kto taki cytat wymyslil pierwszy raz, nie byl to Pan Europosel Jacek Kurski ?

Milego dnia dla wszstkich
AD

Post autor: AD »

Liberale,

O ile mnie pamięć nie myli to SKOK im. Stefczyka od zawsze popierał Kaczyńskich i nigdy sie z tym specjalnie nie krył, więc dziwię się, że się dziwisz. Jeśli Cię to z kolei bulwersuje to zajrzyj na faceebooka i zobacz ile firm znajduje się wśród "przyjaciół" Palikota czy Sławomira Nowaka oficjalnie ich tym samym opierając. Co do plakatów w kościołach- a gdzie konkretnie wiszą, u nas w polskim wisi? Ostatnio chodzę do innych, bo korzystając z "okoliczności przyrody" zwiedzam w weekendy. :> W Polsce (byłam na długim urlopie) też nie widziałam żadnych. Pytam bardziej z ciekawości, bo nawet jeśli są to mnie to nie razi. Nie uważam, że "księża na księżyc"... ale teraz ja się zdziwię z kolei, dlaczego- przy swoich poglądach i z całym dla nich szacunkiem- podpierasz się autorytetem abp Życińskiego. Nota bene, słabo trafiłeś, bo jego niechęć do Prezydenta też była chyba legendarna. Słyszałam kawałki mszy poświęconej ofiarom katastrofy; jemu chyba jako jedynemu udało się powiedzieć całe kazanie nie wspominając ani słowem o Prezydencie, jakby tłum na Krakowskim to była konfabulacja ;). Ale jeśli autorytetu w kościele szukamy to proszę:
(kard. Wyszyński): Tak często słyszymy: niech Kościół nie wtrąca się do spraw politycznych. My się nie wtrącamy do spraw politycznych we właściwym tego słowa znaczeniu, ale powiedzcie mi, co dzisiaj na świecie jest sprawą polityczną, a co nią nie jest? To wszystko są sprawy ludzkie....

I jeszcze JP II o przemianach społ. (wygoogluj sobie resztę jak chcesz zobaczyć kontekst): Losy Polski, Kościoła i świata są bowiem ze sobą nierozerwalnie związane, przenikają się i nawzajem warunkują.

Były, klasy u Bartoszewskiego, z kolei, to ja nigdy nie widziałam. Zaskakuje mnie natomiast czasem pokładami złości jaką w sobie ma - z pół roku temu chyba widziałam jak trząsł się nad mównicą i ledwie bełkocąc wysyłał Kaczyńskich do psychiatry (dosłownie). Wtedy sobie pomyślałm: ej, kurczę, dziadek nad grobem stoisz, skąd u ciebie taka nienawiść? :) Listy od świrów też nie są argumengtem, świry są i będą w każdej grupie społecznej, politycznej... jakiejkowiek gdzie mamy przekrój społeczeństwa. Założę się, że takie same listy dostają i pozostali. Gorzej jeśli tacy nas rezprezentują.

Dominiko, faktycznie, wspominałaś już o obciachu :) A czy mogłabyś nieco rozwinąć tą myśl? (byłoby sweetaśnie) ;)

Bez obrazy, mam nadzieję... <rotfl> Miłego ;)
Awatar użytkownika
byly

AD pisze: Listy od świrów też nie są argumengtem, świry są i będą w każdej grupie społecznej, politycznej... jakiejkowiek gdzie mamy przekrój społeczeństwa. Założę się, że takie same listy dostają i pozostali. Gorzej jeśli tacy nas rezprezentują.
Oczywiscie, ze listy od swirow sa w kazdej grupie spolecznej, ale liczy sie to, gdzie ich poglady sa akceptowane, a gdzie.
Poglady wyrazone w pogrozkach do Bartoszewskiego (czy sie go lubi czy nie, on ma ogromny autorytet za granica w przeciwienstwie do Kaczynskiego i moze dzieki temu duzo zrobic dla Polski) sa natomiast akceptowane przez skrajnie nacjonalistyczna koltunerie spod znaku Radia Maryja, najwierniejszego trzonu wyborczego PiSu, oni sie z tymi pogladami nie kryja ani na falach radiowych ani w telwizji. I to jest po prostu przerazajace
AD

Taka mala oczywista oczywistosc o wczesnym poranku...
Noooo, dlaczego znowu "mała", jak cytujesz gazetę, bo powiedziałabym, że to oczywista oczywistość... :) Zbaraniałabym jakby napisali inaczej, hehe.

<mrgreen>
Awatar użytkownika
byly

Prosze bardzo, moge zacytowac aktualny komentarz czytelnika "Rycerza Niepokalanej"

W naszym narodzie upada duch i wiara zawsze, ilekroć odpowiedzialność za Ojczyznę przejmują poganie, farbowani "ale-katolicy" lub ludzie, którzy mają w pogardzie Boga i to, co święte. Czy nie stać nas na zbudowanie królestwa Maryi, w którym narodowym hymnem byłaby Bogurodzica?

Lepiej? <wysmiewa>
liberal

Droga AD,

Jesli chodzi o SKOK to chodzilo mi o analize ich nowego bilboardu bardzo podobnego do bilboardu kandydata Jaroslawa Kaczynskiego;) I masz racje SKOK sie nie kryje od lat z poparciem otwartym dla srodowiska tego:)

Plakaty pojawiajace sie w niektorych kosciolach to tematow zauwazony przez media polskie a gdzie wisza konkretnie to listy niestety nie mam ja bede mial to sie podziele:) hehe

Dziekuje za cytat ciekawy Kardynala Wyszynskiego

Milego dnia :):)
AD

Oj, były, takie pitu-pitu... ;) Toć piszę: nie zwracaj uwagi na "skrajnie nacjonalistyczną kołtunerię" tylko na normalnych ludzi - ja też jestem po tej drugiej stronie barykady (żeby użyć nomenklatury wojennej skoro już tak "idziemy na noże" <lol> ), a ześwirowanych listów nie piszę. I zagłosuję na Kaczuchę. O Radiu Maryja wiem tyle co się mówi, bo sama go nie słucham. Ale wiesz, z tego co pamiętam moja babcia czasem słucha wieczorem (bo tam wieczorem jest chyba modlitwa) i też świrem nie jest. Ma czas, więc ogląda tv (podstawowe kanały żeby było jasne, kablówki nie posiada :p ) i słucha radia - i zdziwiłbyś się jaki ma otwarty umysł. Ot, po prostu "światła" kobieta (mamy to w genach ;) <lol> ) W polityce się orientuje i ma pewną szlachetność/spokój wynikającą chyba z wieku i doświadczenia (czego mi brakuje u pseudo-profesora). No, a że LW. czy B. się za granicą dobrze sprzedają? To akurat dla mnie żaden argument. Kompleksu "bycia z Polski" nie mam (nigdy nie miałam).

Fakt, że Rydzyka mam za oszołoma, ale naprawdę nie CAŁE radio maryja to oszołomy (mówie o słuchaczach) :), tak jak nie KAŻDY kto popiera Kaczyńskiego to świr co chyba probujesz udowodnić... Też mogę Ci podać kilka komentarzy czytelników innych gazet, albo wyciągnąć paru przygłupów w PO tylko... jaki to ma cel? ;)

Liberał - przez jakie polskie media? Znowu GW? <rotfl> Bo wiesz, jakbyś gdzieś widział plakat to co innego ale jak powtarzasz zasłyszane to... phiiiiiii - ja też mam niezłą wyobraźnię. <mrgreen> Poza tym jw.- moim zdaniem nie ma sie czym ekscytować.

Słuchajcie, spadam na urlop, więc nie odpiszę, ale z chęcią poczytam po powrocie ;)
Awatar użytkownika
byly

AD pisze: Kompleksu "bycia z Polski" nie mam (nigdy nie miałam).
Ja - jak pisalem - mieszkam na "emigracji" od 25 lat, kompleksow tez nigdy nie mialem, dopoki do "rzadow" nie zabraly sie kaczory. A te kompleksy nie wynikaly z komentarzy sasiadow czy kolegow z pracy czy tez prasy lokalnej, a po prostu ja sam z siebie sie wstydzilem, ze kraj w srodku Europy moze wysunac na dwa naczelne stanowiska polityczne w kraju kompletnych swirow o horyzontach myslowych bialoruskiego przewodniczasego PGR-u. I zadna wyborcza ani inna nie musiala mi "pomagac" nabraniu tego przekonania, ona po prostu je w 100% odzwierciedla.

Samo slowo "wyksztalciuch" ukute przez zwolennikow tej partii mowi bardzo wiele na ich temat....
liberal

wybory

Droga AD,

http://www.alert24.pl/alert24/3292000,8 ... tach_.html

Tam znalazlem wlasnie plakat wyborczy w parafialnej gablotce;)

Udanego urlopu zycze:)
Dominika25

Post autor: Dominika25 »

AD, rzeczywiscie z tym obciachem nie chcialabym byc goloslowna <lol> a wiec (poprawcie mnie jesli sie myle) w zasadzie, poza prawem weta, rola prezydenta naszego pieknego kraju jest pelnienie funkcji raczej reprezentacyjnej a nie merytorycznej. dlatego uwazam, ze prezencja prezeydenta oraz to, jak potrafi sie pokazac i krotko wypowiedziec (najplepiej w obcym jezyku, ale jak rozumiem to cecha deficytowa wsrod polskich politykow :p jest bardzo wazne. sam fakt, ze (jak zreszta pisal byly) elektorat jarka stanowia raczej osoby z wyksztalceniem nizszym, ma przelozenie (negatywne) na cala jego prezencje (chociaz ta jest w duzym stopniu juz wrodzona <lol> , jezyk, sposob mowienia, ogolne wrazenie i ogolnie rodzaj dyskursu jaki prowadzi (mialam przyjemnosc ogladac jego wiec wyborczy w tvn wczoraj i naprawde tlumaczyl kazde wyszukanie pojecie, jak wzrost gospodarczy, popyt, a nawet szacunek dla kobiet. i to moim zdaniem jest obciach <roll>
nie chce tu powiedziec, ze bronek wypada jakos w tej kwestii megaswietnie, ale mimo wszystko (w mojej opinii) chyba lepiej. a dodatkowym elementem za bronkiem jest rowniez fakt, ze dzieki niemu pelnie wladzy zdobedzie PO. moim zdaniem powinnismy im dac te szanse i zobaczyc czy z partii opozycyjnej (czy to wobec rzadu czy prezydenta) stana sie partia naprawde zdolna do zrobienia czegos dobrego w tym kraju. bo jesli chodzi o pis, to oni swoja szanse juz mieli i, jak wszyscy pamietamy, bylo zajebiscie <lol>
ODPOWIEDZ