Katastrofa rządowego samolotu RP na lotnisku w Smoleńsku

Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Analogia z Sikorskim na pewno jest, ale czym sie kierujesz piszac o "wyjatkowosci" sp. Kaczynskiego? Jedynym dotychczasowym prezydentem III RP zaslugujacym na pochowek na Wawelu (in due time) jest Lech Walesa jako przywodca ruchu, ktory doprowadzil do odyskania niepodleglosci spod sowieckiej okupacji. Zaden nastepny prezydent nie byl moim zdaniem specjalnie wyjatkowy
magducha

Post autor: magducha »

Straszna tragedia:(((......tam zginal takze moj kolega byl pilotem((((((((((....pochodzil z naszego malego miasteczka na Dolnym Slasku...........szok i tragedia nie do uwiezenia.......
gabrjel

Post autor: gabrjel »

panda pisze:
bamaza42 pisze:A co powiecie na taka informacje?:
http://wyborcza.pl/1,7547..._na_Wawelu.html
Popieram, przez wzgląd na wyjątkowość tego prezydenta, analogię jego śmierci do tragicznej śmierci gen. Władysława Sikorskiego (faktycznie sarkofagii mogłyby pozostać w swoim sąsiedztwie), a ponad wszystko należy uszanować wolę rodziny.
Panda nie tylko Ty dostrzegasz analogię:
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.d ... /644700843

Obrazek
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
byly

Ponad 400 osób zebrało się wieczorem pod krakowską kurią, by zaprotestować przeciwko decyzji o pochowaniu na Wawelu prezydenta Lecha Kaczyńskiego i jego żony. Krzyczeli "Powązki, Powązki!".

Przyszli zarówno młodzi jak i starsi krakowianie, niektórzy całymi rodzinami. - Przy całym szacunku dla tragicznie zmarłego prezydenta nie uważamy, by był bohaterem narodowym i zasłużył na pochówek w panteonie narodowym. To przejaw narodowej histerii - mówi Marzena Chrobak z UJ.

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... wel__.html
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

A dlaczego nie zburzyc palac kultury (radzieckiej ) i wybudowac mauzoleum dla prezydenckiej pary aby pogodzic wszystkich <hm>
Awatar użytkownika
eustachy

Prośba o umiar.

Post autor: eustachy »

Witajcie,

Pewnie wśród naszej społeczności znajdą się ludzie, którzy jak ja, mają już tego dosyć.
Ogólnokrajowa histeria i brak umiaru w słowach i manifestacji swojego "żalu", sprawia że robi mi się niesmacznie.

Pewnie jak opadnie gorączka i wrzawa po szoku, zaczną się pytania i wątpliwości.
Potem przyjdzie gniew.
Być może los wskaże winnego, który dziś jest tak spektakularnie opłakiwany. Być może?!

Zatem, jeszcze poczekajmy i cieszmy się życiem, bo tak drastycznie ta tragedia nam przypomniała jakie jest kruche.

Pozdrawiam .
EU..
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

Okazuje się, że informacjom, że pochowanie pary prezydenckiej na Wawelu było inicjatywą rodziny zaprzecza przedstawiciel Kancelarii Prezydenta. Inicjatywa wyszła od wielu instytucji i środowisk, a w uzasadnieniu jest fakt, że " prezydent zmarł w warunkach wyjątkowych, po bohatersku można by powiedzieć, bo leciał do Katynia, by oddać w imieniu całego społeczeństwa hołd męczennikom". To także odpowiedź dla moich znajomych, z którymi nie zawsze zgadzam się politycznie, a którzy, jak się okazuje także chcieliby być pochowani na Wawelu <hm>, i którzy zapytują czy decyzja ich rodziny byłaby wystarczająca.

Dziękując przedmówcom za powściągliwość kłaniam się nisko,
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

byly pisze:Ponad 400 osób zebrało się wieczorem pod krakowską kurią, by zaprotestować przeciwko decyzji o pochowaniu na Wawelu prezydenta Lecha Kaczyńskiego i jego żony. Krzyczeli "Powązki, Powązki!".

Przyszli zarówno młodzi jak i starsi krakowianie, niektórzy całymi rodzinami. - Przy całym szacunku dla tragicznie zmarłego prezydenta nie uważamy, by był bohaterem narodowym i zasłużył na pochówek w panteonie narodowym. To przejaw narodowej histerii - mówi Marzena Chrobak z UJ.

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... wel__.html
A TUTAJ PRAWDZIWY HURAGAN

http://www.facebook.com/nie.na.wawelu?v=wall

juz kilka tysiecy wpisow <aparat>
Awatar użytkownika
byly

Panda, ja mimo wszystko jeszcze raz prosilbym o odpowiedz na pytanie, na czym polega "wyjatkowosc" sp. Prezydenta Kaczynskiego? .....
A.Pe

Post autor: A.Pe »

znalazlam artykul na wp, rodzina jedynie wyrazila zgode, to nie byla ich inicjatywa. szkoda,ze od razu nie podano pelnej informacji - tylko wyszlo na pchanie trumien na piedestal.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,119674,titl ... omosc.html
Awatar użytkownika
eustachy

To proste.

Pozwalam sobie odpowiedzieć na to pytanie:
byly pisze:Panda, ja mimo wszystko jeszcze raz prosilbym o odpowiedz na pytanie, na czym polega "wyjatkowosc" sp. Prezydenta Kaczynskiego? .....
To Pan tego nie wie? To proste. ;)

1. Wyjątkowo niekompetentny i pochopny.
2. Wyjątkowo skuteczny w ośmieszaniu Polski na arenie międzynarodowej.
3. Wyjątkowy w swojej bucie.
4. Wyjątkowo "błyskotliwy" w występach publicznych. itd, itd, itd ...

Był Wyjątkowo złym Prezydentem.
iguanka

Post autor: iguanka »

Wiesz, co eustachy- o zmarlych albo dobrze albo wcale. Wiec daruj sobie z laski swojej takie komentarze.
AD

Post autor: AD »

Eustachy, widocznie bardzo sie różnimy, bo ja mam zupełnie inne zdanie na ten temat.

Niniejszym jednak (powołując się na to co poniżej: "posty jawnie obraźliwe (...) ewidentnie obrażające uczucia patriotyczne czy religijne będą kasowane") zgłaszam post Eustachego do usunięcia.

Szyderstwo ze śp. Prezydenta, zwłaszcza w okresie trwania jeszcze żałoby narodowej, oraz brak szacunku do pozostałych dyskutantów uważam za zejście poniżej akceptowalnego poziomu rozmowy.
Awatar użytkownika
eustachy

Przepraszam!!
Ale ja już nie mogę znieść gloryfikowania dokonań Prezydenta i tworzenie "mitu bohatera narodowego". :(
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

@AD: materia rzeczywiście jest delikatna, ale nie mogę się zgodzić z tym, że krytyka po śmierci krytykowanej osoby jest bardziej obraźliwa od takiej samej krytyki przed śmiercią tejże osoby. I po kilkakrotnym przeczytaniu posta eustachego nie znajduję w nim przesłanek do jego skasowania.
Zablokowany