paszport i online booking

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Iris

paszport i online booking

Post autor: Iris »

Prosze forumowiczow o pomoc.
Mam pszport polski wydany przez konsula w Brukseli.
Przy wypelnianiu "online booking" liniami Ryanair pytaja sie mnie o panstwo ,w ktorym paszport zostal wydany (country of issue).
Czy w tym przypadku jest to Polska czy Belgia????
Dziekuje za podpowiedz. :)))
Iris
asiunia

Post autor: asiunia »

Belgia.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

A ja bym powiedziala, ze Polska....powaznie
MaWi

Post autor: MaWi »

Moim zdaniem tez Polska. Przeciez jest to polski paszport, a konsulat jedynie jest urzedem (nb. reprezentujacym panstwo polskie), ktory ten dokument ci wydal i jego umiejscowienie (adres pocztowy) jest w tej sytuacji chyba sprawa drugorzedna? Jest to oczywiscie pytanie, czego konkretnie chce sie dowiedziec Ryanair nt. tego paszportu. Uwazam, ze jesli nie ma osobno pytania w tym formularzu, jakie jest twoje obywatelstwo, to domyslnie pytanie o kraj wydania paszportu jest pytaniem o obywatelstwo (w koncu jest to dokument poswiadczajacy obywatelstwo – nie wydaje sie np. obywatelom belgijskim polskich paszportow nawet w Brukseli i odwrotnie).

Moze jakims pomyslem byloby zadzwonienie w tej sprawie do Konsulatu RP w Luxie (26 00 32). Tam chyba powinni byc najlepiej poinformowani.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

Konsulat i ambasada to chyba teren innego kraju? Czyli Polska.
Na filmach szpiegowskich zawsze uciekali do ambasady i tam byli bezpieczni...

Zreszta paszport i tak jest przygotowywany w PL i wysylany.
Iris

Dziekuje wszystkim ;)) dzisiaj konsulat od 16:00 , wiec jeszcze sie upewnie. Na razie z komentarzy 3:1 dla Polski ! :) dzieki i pozdrawiam
Borys

Post autor: Borys »

Wystarczy zajrzec w paszport i przepisac co jest tam napisane.

Jak paszport wydany w BRU to kraj wydania Belgia , jak dokument wydany przez konula w Luksemburgu to kraj wydania : LUKSEMBURG.

Po co dorabiac do tego teorie ?

Paszporty tymczasowe wystawia sie na miejscu bez interwencji "Polski" , w Singapurze wystawili mi paszport tymczasowy w ciagu 40 minut ! Glownie dzieki dobrej woli tamtejszego konsula oraz nieocenionej dobrej woli i natychmiastowej wrecz reakcji owczesnego pracownika konsulatu w Luksemburgu ;)
Ura Bura Szef Podwóra
asiunia

Iris, napisalam Ci Belgia bo jestem w takiej samej sytuacji. Polski paszport wystawil mi konsul w Bruxeli. Niezliczone razy robilam onlajn buking w ryanairze i zawsze wpisuje Belgia. Jak dotad problemu z tego rzedu nie mialam.
Ale zrob jak chcesz, w zasadzie to jestem przekonana, ze to i tak nie ogrywa zasadniczej roli.
Iris

Dzieki Borys.Kod paszportu-POL. Ale :Organ wydajacy:Konsul w Brukseli.Czyli co - Konsulat jako polska jednostka w Begii: czyli wpisac Polske.......
Iris

O- Asiunia dzieki- mamy cos wspolnego.Czylo wpisujesz Belgia i jest OK?
asiunia

W rzeczy samej. Zawsze wpisuje Belgia i zawsze bylo ok.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Borys pisze: Jak paszport wydany w BRU to kraj wydania Belgia , jak dokument wydany przez konula w Luksemburgu to kraj wydania : LUKSEMBURG.

Po co dorabiac do tego teorie ?
"Wydanie" nie oznacza "wydania do rąk własnych" lecz "wyprodukowanie" (jak wydanie książki czy gazety). Czy ten paszport wyprodukowano w Belgii? Nie, bo Belgia nie ma prawa wydawania polskich paszportów. A że w bookingu online to wszystko jedno, to już zupełnie inna sprawa.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Dokladnie, dla bookingu nie ma to pewnikiem znaczenia, a paszport jest polski, nie belgijski....nawet gdyby byl "wydawany" przez konsulat w Brukseli - to jak stwierdzil ktos wczesniej - na polskim terytorium, jakim jest zawsze ambasada czy konsulat, obojetnie gdzie sie znajduje....
Borys

Post autor: Borys »

W takim razie inaczej :

Ja mam niestety bardzo czesto taka rubryke do wypelnienia z racji na wykonywana prace.

Jak jezdzilem na paszporcie ktory otrzymalem w Polsce wpisywalem POLSKA
Jak jezdzilem na paszporcie wystawionym w Singapurze wpisywalem SINGAPUR
Jak dotad mialem dwa paski wystawione przez naszego konsula w Luksemburgu i przy tych dokumentach wpisywalem LUKSEMBURG.

Teraz musze aplikowac o kolejne dwa paszporty tu na miejscu i nadal bede wpisywal LUKSEMBURG.

Ja mam tyle w tym temacie do powiedzenia :)
Ura Bura Szef Podwóra
MaWi

Post autor: MaWi »

A ja mysle, ze wszyscy maja racje, bo zdaje sie, ze Ryanarowi to jest dokladnie wszystko jedno, co kto wstawi w tej rubryce. Mysle, ze gdyby wpisac tam "Krakozja" to tez by przeszlo ;)
ODPOWIEDZ