zgon poza luxem

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
stary

zgon poza luxem

Post autor: stary »

niestety temat nie wesoly

pytanie jest czy dla pracujacego w sektorze tzw prywatnym pracownik ma prawo do iles dni wolnego na pogrzeb dziadkow i czy ewentualnie dodatkowe na dojazd za granice jesli poza luksem (jak w instytucjach eur ) ?

zadaje tu pytanie bo tej godzinie trudno sie dowiedziec a tubylcy tego nie znaja .......

dzieki
Borys

Post autor: Borys »

Kurcze , jesli to twoj wlasny przypadek to przykro mi.

Jesli nie dotyczy Ciebie to tez mi przykro w sumie.

Wydaje mi sie ze jesli to dziadkowie to nie nalezy sie nic , to ze to sie stalo za granica tez nie ma raczej zadnego znaczenia , acz jak mowie wydaje mi sie.

Zeby mowic o konkretach proponuje bys mi wyslal privem swoj numer tel a ja jutro rano tuz po 08.00 zapytam swojego kadrowego i Ci przedzwonie z informacja, o ile Ci to jakkolwiek pomoze... :(
Ura Bura Szef Podwóra
misio

Post autor: misio »

Najblizsza rodzina (w tym dziadkowie) 2 dni. Dalsza rodzina 1 dzien. Mozesz poprosic o dodatkowe dni. ktore ida z urlopu i szef powinien sie zgodzic. Jesli pracujesz w banku to mozesz zwrocic sie do staff representative i on ci powie jakie masz szanse na uzyskanie dodatkowego dnia lub dni wolnych platnych (nie liczonych z urlopu). W kazdym z tych przypadkow wymagane jest dostarczenie potwiedzenia zgonu. To ostatnie to troche bolesne bywa, ALE wydaje mi sie ze jak kadrowy czlowiek to zrezygnuje z tego.
Borys

No to czas na fakty.

Stary juz jest poinformowany ale skoro napisal taki topic na forum to moze kiedys sie komus przydac.

W sektorze prywatnym nalezy sie jeden dzien w przypadku smierci czlonka rodziny "drugiej linii" natomiast dwa dni w przypadku smierci czlonka rodziny "pierwszej linii".

Nie ma znaczenia gdzie czlonek rodziny zmarl.

Wyjasnienie pojec u dolu zapisu.

Oto zapis prawny :

Art. L. 233-16.
Le salarié obligé de s’absenter de son travail pour des raisons d’ordre personnel a droit à un congé extraordinaire dans les
cas suivants, fixé à:
1. un jour avant l’enrôlement au service militaire et pour le décès d’un parent ou allié au deuxième degré;
2. deux jours pour le père en cas de naissance d’un enfant légitime ou naturel reconnu;
3. deux jours pour chaque parent en cas de mariage d’un enfant;
4. deux jours en cas de déménagement;
5. trois jours pour le décès du conjoint ou d’un parent ou allié au premier degré;
6. six jours pour le mariage du salarié;
7. deux jours en cas d’accueil d’un enfant de moins de seize ans en vue de son adoption, sauf en cas de bénéfice du congé
d’accueil prévu au chapitre IV, section 8, du présent titre,
le tout avec pleine conservation de sa rémunération.
Le salarié a droit au congé extraordinaire sans observer la période d’attente de trois mois prévue à l’article L. 233-6.

Affiliation:
Les parents ou alliés du premier degré sont les suivants:
Les père et mère, beau-père et belle-mère,
Les fils et fille, gendre et belle-fille.

Les parents ou alliés du deuxième degré sont les suivants:
Les grands-pères et grands-mères parents ou alliés,
Les petits-fils et petite-fille, parents ou alliés,
Les frères et soeurs, beaux-frères et belles-soeurs.
Ura Bura Szef Podwóra
MaWi

Post autor: MaWi »

Borys pisze:natomiast dwa dni w przypadku smierci czlonka rodziny "pierwszej linii".
a ja, dodam jeszcze, czytajac wykladnie prawna, dzielnie wklejona tu przez Borysa, ze w przypadku czlonka rodziny pierwszej linii, to dwa, a nawet trzy:
Borys pisze:5. trois jours pour le décès du conjoint ou d’un parent ou allié au premier degré;
Natomiast, co wazne, dziadek, nawet wlasny, stoi w drugiej linii, a wiec daleko za tesciowa, totez w przypadku pytania starego chodziloby raczej o odpowiedz brzmiaca: 1 dzien
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Jedno ważne uściślenie:
mówimy o stopniach pokrewieństwa w linii prostej i bocznej. Dziadek jest zatem krewnym II stopnia w linii prostej.
Borys

Faktycznie , w przypadku "pierwszej linii" czy tam "pierwszego stopnia" to sa 3 dni. Pomrocznosc jasna mnie dopadla. Poprosze moda o edycje.
Ura Bura Szef Podwóra
ODPOWIEDZ