Rejestracja w komunie

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Eneko

Rejestracja w komunie

Post autor: Eneko »

Jako nowy mieszkaniec Hesperange-Howald (maja tu moze jakas druzyne pilkarska?), chcialbym zalatwic jak najwiecej spraw jeszcze przed powrotem do kraju. W związku z tym mam pytanie, czy mozliwe jest zarejestrowanie w komunie (i zalatwienie np. kublow na smieci) jeszcze przed podjeciem pracy, czy tez, jak slyszalem, w ogole sie w to nie bawic, bo tym zajmie sie ADMIN po przyjezdzie ? W mojej umowie stoi, ze musze to zrobic w ciagu dziesieciu dni od objecia mieszkania (ostatni tydzien lutego). Przy okazji chcialem wszystkim podziekowac za pomoc, ktora okazala sie wrecz niezbedna :>
MaWi

Post autor: MaWi »

Eneko pisze:Jako nowy mieszkaniec Hesperange-Howald
Gratulacje! A wiec mimo wielu watpliwosci i potencjalnych (lub realnych) problemow udalo ci sie znalezc mieszkanie i to w tempie, ktorego wielu mogloby pozazdroscic! Mam nadzieje, ze nie musiales zbyt daleko isc na kompromis pomiedzy jakoscia a cena?

A w sprawach administracyjnych dot. gminy Hesperange, to udaj sie do to-misia ;) On wie wszystko na ten temat (zreszta pewnie za chwile sam ci zaproponuje swoja pomoc!)
Eneko

Cena nie zachwyca, lokum tak. Mam malo czasu, wiec chyba zasiegne jezyka na miejscu, tj. w samej komunie. A Misia oczywiscie bede zarzucal pytaniami na tematy lokalne ;)
Awatar użytkownika
katarzyna

Post autor: katarzyna »

Zameldowaniem w gminie zajmuje się ADMIN.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Eneko pisze:Jako nowy mieszkaniec Hesperange-Howald
<bezradny> to Hesperange czy Howald?....bo to zdaje sie nie to samo....
MaWi

bamaza42 pisze:to Hesperange czy Howald?....bo to zdaje sie nie to samo....
Oj, chyba nie to samo, a przynajmniej nie do konca... To troche tak, jak bys zapytala "to Merl czy Luksemburg, bo to zdaje sie to samo".

Chociaz z Howaldem to jest troche nietypowa sprawa, bo miejscowosc ta czesciowo nalezy administracyjnie do gminy Luxembourg-Ville a czesciowo do gminy Hesperange (o ile mam prawdziwe informacje)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Powaznie?....a ja zylam do tej pory w przekonaniu, ze Howald jest dzielnica Luksemburga, tak jak rzeczony Merl, Hollerich czy Kirchberg....a Hesperange sasiadujaca z Lux-Ville miastem-gmina....? <bezradny> nie jest tak?
MaWi

asiunia

Post autor: asiunia »

MaWi pisze:(o ile mam prawdziwe informacje)
Chyba tak. Dziecko jednej z moich kolezanek, mieszkajacej wlasnie w Hesper jest zobowiazane do chodzenia do szkoly na Howaldzie, mimo iz w Hesper tez jest szkola. Zas jego koledzy, mieszkajacy po drugiej stronie ulicy, juz moga chodzic do szkoly w Hesper. Wiec troche tam chyba poplatane jest wszystko... :)
Eneko

katarzyna pisze:Zameldowaniem w gminie zajmuje się ADMIN.
To swietnie, wybralem sie do komuny, ale dotarlem tam o 11.32 :( Mimo wszystko oplacilo sie wybrac do mojej nowej dzielnicy, zalozylem sobie konto w Fortisie. Myslalem, ze beda problemy, ale nawet bez kontraktu sie dalo :)
ODPOWIEDZ