Jako nowy mieszkaniec Hesperange-Howald (maja tu moze jakas druzyne pilkarska?), chcialbym zalatwic jak najwiecej spraw jeszcze przed powrotem do kraju. W związku z tym mam pytanie, czy mozliwe jest zarejestrowanie w komunie (i zalatwienie np. kublow na smieci) jeszcze przed podjeciem pracy, czy tez, jak slyszalem, w ogole sie w to nie bawic, bo tym zajmie sie ADMIN po przyjezdzie ? W mojej umowie stoi, ze musze to zrobic w ciagu dziesieciu dni od objecia mieszkania (ostatni tydzien lutego). Przy okazji chcialem wszystkim podziekowac za pomoc, ktora okazala sie wrecz niezbedna :>
Eneko pisze:Jako nowy mieszkaniec Hesperange-Howald
Gratulacje! A wiec mimo wielu watpliwosci i potencjalnych (lub realnych) problemow udalo ci sie znalezc mieszkanie i to w tempie, ktorego wielu mogloby pozazdroscic! Mam nadzieje, ze nie musiales zbyt daleko isc na kompromis pomiedzy jakoscia a cena?
A w sprawach administracyjnych dot. gminy Hesperange, to udaj sie do to-misia On wie wszystko na ten temat (zreszta pewnie za chwile sam ci zaproponuje swoja pomoc!)
Cena nie zachwyca, lokum tak. Mam malo czasu, wiec chyba zasiegne jezyka na miejscu, tj. w samej komunie. A Misia oczywiscie bede zarzucal pytaniami na tematy lokalne
bamaza42 pisze:to Hesperange czy Howald?....bo to zdaje sie nie to samo....
Oj, chyba nie to samo, a przynajmniej nie do konca... To troche tak, jak bys zapytala "to Merl czy Luksemburg, bo to zdaje sie to samo".
Chociaz z Howaldem to jest troche nietypowa sprawa, bo miejscowosc ta czesciowo nalezy administracyjnie do gminy Luxembourg-Ville a czesciowo do gminy Hesperange (o ile mam prawdziwe informacje)
Powaznie?....a ja zylam do tej pory w przekonaniu, ze Howald jest dzielnica Luksemburga, tak jak rzeczony Merl, Hollerich czy Kirchberg....a Hesperange sasiadujaca z Lux-Ville miastem-gmina....? <bezradny> nie jest tak?
Chyba tak. Dziecko jednej z moich kolezanek, mieszkajacej wlasnie w Hesper jest zobowiazane do chodzenia do szkoly na Howaldzie, mimo iz w Hesper tez jest szkola. Zas jego koledzy, mieszkajacy po drugiej stronie ulicy, juz moga chodzic do szkoly w Hesper. Wiec troche tam chyba poplatane jest wszystko...
katarzyna pisze:Zameldowaniem w gminie zajmuje się ADMIN.
To swietnie, wybralem sie do komuny, ale dotarlem tam o 11.32 Mimo wszystko oplacilo sie wybrac do mojej nowej dzielnicy, zalozylem sobie konto w Fortisie. Myslalem, ze beda problemy, ale nawet bez kontraktu sie dalo