Dzień Niepodległości

Awatar użytkownika
Biała

Post autor: Biała »

zakopane pisze:.TUTAJ POLACY TYLKO RYWALIZUJą MIEDZY SOBA , Są ZAZDROSNI , niestety tak jest <bezradny> Zauważylem tu rownież ,jezeli ktos jest troche więcej wyksztalcony probuje skompromitowac osobę ktora jest mniej wyksztalcona
Myślę, że nigdy nie należy generalizować. Ja mam całkiem inne niż Ty doświadczenia. Mieszkam w Luksemburgu od ponad 2 lat i w ciągu tego czasu spotkałam się z niesamowitą życzliwością Rodaków, nie było i nie ma żadnej rywalizacji czy zazdrości. Może po prostu mam szczęście do ludzi?

A to, co napisał slavicis - nawet nie zasługuje moim zdaniem na komentarz
Ola
zakopane

Post autor: zakopane »

Mawi Wg mnie zawsze szukasz dziury w całym i nie dopuszczasz do tego aby ktoś miał inne zdanie nie ma tu wolności słowa bo zaraz tylko krytykujesz,czasami nawet mam wrażenie ze jestes antypolski DYKTATOR,ale nie ze mną te numery, nie dam sobą manipulować wiele razy nie masz racji i odwracasz kota ogonem żeby tylko się nie przyznać że jej nie masz. Slavic to o czym pisze wiele w tym prawdy, tylko on sie tobie postawił widzę ze nie ma sensu tu pisac co sie mysli bo i tak to zostanie skrytykowane jak ci cos nie podpasuje . To był mój ostatni post na tym forum ________________________________________________________________________
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Wolnosc slowa i idea "forum" jako pojecia wywodzacego sie z czasow starozytnych implikuja mozliwosc wypowiadania roznych, czasem nawet skrajnie roznych opinii.

Wiec jesli forumowicz A pisze - nota bene nie przebierajac w slowach -, ze "nie ma szacunku dla wszystkich innych, bo...", to musi sie z tym liczyc, ze inni mu odpisza w podobnie ostrym tonie.

Dla Ciebie dyskusja najwidoczniej powinna wygladac tak, ze cale forum po stwierdzeniu Slavicusa powinno posypac glowe popiolem i ze skrucha powiedziec: "nasza wina, nasza wina, nasza bardzo wielka wina". A my tymczase wcale nie czujemy sie winni, bo mamy inny poglad na pewne rzeczy. Slavicus czy Ty nie musi akceptowac naszego podejscia, ale my nie musimy rowniez akceptowac jego. To tytulem wstepu.

Co do narodowej solidarnosci, mozna zupelnie obiektywnie stwierdzic - a podkresla to szereg innych nacji z tzw. naszego zakatka Europy (Czesi, Slowacy, Wegrzy, Estonczycy, Litwini itd., z ktorymi na codzien do czynienia maja liczni na forum pracownicy unijni), iz samo istnienie forum .lu jest oznaka takowej, bo oni nie maja czegos takiego i jak potrzebuja rady i pomocy, to zwracaja sie do naszego, polskiego forum o rade i pomoc. Dlatego inicjatorzy powstania tego forum i jego dobre dusze moga byc jak najbardziej dumne ze swojego dziela - inni nam po prostu tego zazdroszcza.
Multum praktycznych rad na forum bardziej pomaga "Polakowi na obczyznie" niz wymachiwanie polska flaga od swieta. I to by bylo na tyle.
slavicis

Post autor: slavicis »

MaWi i Bamaza, widzę że od 2006 juz prawie 3000 postów macie za sobą! Jesteście za silni i za mocni, nie mam argumentów wobec takiej druzgocącej wszechwiedzy i inteligencji :(

Szczególnie jak jakiś palant atakuje mnie używając stereotypów i linków do youtuba . A co cię tak boli że wierzę w Boga i że stawiam Ojczyznę na piedestale?

Od 1,5 roku obserwuję co się dzieje na forum, wypowiedziałem się 2, może 3 razy - a tu nagle protesty od tubylców i jakiś maniaków. A do BAMAZY co ty się czepiasz, co ty myślisz że twoja rodzina to oczko w głowie tego forum??? co za jędza... cytuje : a sobie WYPRASZAM!!!, i mysle, ze nie tylko ja.... nie znasz mnie, nic nie wiesz, ani o mnie, ani o mojej rodzinie, moich korzeniach....wiec lepiej nie pozwalaj sobie na takie stwierdzenia, prosze...

Zostawiam WAM szanowni emigranci (unio)euroentuzjaści pole popisu na polska.lu. I życzę 5000 postów wkrótce <idea>

A jeżeli znajdują się osoby które podzielają w części moje poglądy, wbrew tego co sugerują ci dominujący maniacy z tego forum, napiszcie na priv, zorganizujemy jakieś miłe spotkanie na Grundzie. Zakańczając tę polemikę z mojej strony, pozdrawiam.
MaWi

Post autor: MaWi »

Temat chyba sie wyczerpal, wiec nie bede dalej drazyl. Odpowiem jednak na pytanie (i to co gorsza pytaniem), bo wydaje mi sie ono dosyc wazkie, powiedzialbym nawet fundamentalne:
slavicis pisze:A co cię tak boli że wierzę w Boga i że stawiam Ojczyznę na piedestale?
Nie, absolutnie nic mnie nie boli, wrecz przeciwnie, sam wierze i fakt ten wzbudza we mnie nieposkromiona ciekawosc i potrzebe zadania intymnego wrecz pytania (trudno – szczerosc, mam nadzieje, za szczerosc):

Co to za Bog, w ktorego wierzysz, ktory pozwala (nakazuje?) ci wypowiadac takie oto deklaracje:
slavicis pisze:zero szacunku dla tych którzy nie mogli poświęcić trochę czasu dla Polski. <!>
Niezmiernie mnie to interesuje, bo na ten przyklad moja wiara wymaga ode mnie, bym ludzi milowal i szanowal, bez wzgledu na ich wyznanie, narodowosc czy dochowywane tradycje. Innymi slowy, nawet gdybym bardzo chcial wyglosic podobny twojemu manifest, niestety nie da rady – nie przejdzie mi przez gardlo.

No, ale odpowiadac na moje pytanie nie musisz, jesli czujesz sie skrepowany tym wezwaniem do wyznan. Moja wiara wymaga ode mnie takze tolerancji dla pogladow i przekonan religijnych innych ludzi. Totez, o ile twoj Bog nie nakazuje tobie w jego imie ponizac, gwalcic i nawracac ogniem i mieczem, to ja dla twojej wiary moge miec tylko i wylacznie szacunek. Tak wiec, bracie, z Bogiem.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

slavicis pisze:A do BAMAZY co ty się czepiasz, co ty myślisz że twoja rodzina to oczko w głowie tego forum???
ze tak powiem: ?????? <boisie> <bezradny>

Ja nic takiego nie powiedzialam - stwierdzilam tylko, ze mnie nie znasz, wiec chyba nie masz prawa mnie oceniac....i to nie ja sie sie czepiam....to Ty zaczepiasz...
Nie mam pojecia, o co Ci chodzi....Co do mojej wiary, to moja sprawa - nie widze potrzeby sie tu spowiadac - robie to w konfesjonale....
Jak czytam te Twoje posty, to mam wrazenie, ze wierzysz w jakiegos innego Boga, niz ten, ktorego ja znam....ale to tylko Twoja sprawa....powtorze za MaWi...zostan z Bogiem....
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
slavicis

<beksa>
Awatar użytkownika
byly

Placzesz, bo rozumiesz, dlaczego wielu forumowiczom trudno jest sie identyfikowac z tzw. "prawdziwymi Polakami"? <rotfl>
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Czyzby mi sie snilo? bo w tym poscie zakonczonym placzem bylo troche literatury ...... wczoraj <roll>
slavicis

Nie nie śnisz, wycofałem się z tematu. Nie mam zamiaru prowadzić dyskusji z ateistami, apostatami i heretykami wiary, bo to szkodzi zdrowiu.
Awatar użytkownika
byly

slavicis pisze: Nie mam zamiaru prowadzić dyskusji z ateistami, apostatami i heretykami wiary,

Tak jest, wprowadzmy na nowo stosy dla innowiercow albo przynajmniej taka sluszna akcje jak w roku 1968, kiedy nacjonlaistycznym szczuciem wypedzono z Polski obywateli polskich pochodzenia zydowskiego.
Prawdziwy Polak to kesonofobiczny katolik, reszta won z kraju. Sorry, ale zygac sie chce, jak sie cos takiego czyta.
slavicis

"Forum jest miejscem nieskrępowanych wypowiedzi jego użytkowników, a nadrzędną zasadą panującą tutaj jest poszanowanie wolności słowa.
Jedynie posty jawnie obraźliwe, naruszające czyjeś dobra osobiste lub ewidentnie obrażające uczucia patriotyczne czy religijne będą kasowane. "

Proszę abyś nie obrażał katolików.
Awatar użytkownika
byly

Ja nie obrazam katolikow, a tzw. katolikow, a to roznica.
Wyobraz sobie, ze ja mieszkam w kolebce europejskiego katolicyzmu, Trewirze, gdzie katolicyzm zostal ogloszony religia panstwowa juz w 4 wieku, czyli jakies 600 lat przed chrystianizacja Polski. I w Trewirze nie mam najmniejszych problemow z katolikami, bo sa to otwarci i tolerancyjni ludzie. Mam natomiast problem z tzw. katolikami w wydaniu rydzykowsko-radiomaryjnym, ktorzy moim zdaniem nie maja nic wspolnego z prawdziwym katolicyzmem

A poniewaz sam jestem Polakiem, nie moge naruszac Twoich uczuc patriotycznych jako Polaka.
Reszta podpada pod "wolnosc slowa"

Osoby Twojego pokroju reprezentuja soba taki wypaczony poglad na tolerancje: zadaja tolerancji dla nietolerancji.
To tak jakby gestapowiec w obozie koncentracyjnym wymagal od wieznia Polaka, Zyda, komunisty czy homoseksualisty tolerancji dla jego nienawisci. Sam chyba przynasz, ze to absurd.

Poza tym od kilku dni powtarzasz, ze nie interesuje cie dyskusja. Wiec albo cie nie interesuje i sie z niej wylaczasz, albo cie interesuje i przedstawiasz swoje poglady, liczac sie z tym, ze inni nie beda ich podzielali. To jest bowiem istota forum.
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

byly pisze: I w Trewirze nie mam najmniejszych problemow z katolikami, bo sa to otwarci i tolerancyjni ludzie.
Ostatnio w pracy dyskutowałam z pewną Niemką na temat trewirskich katolików... i nomen omen nie są oni skarbnicą tolerancji, a przynajmniej nie byli kilka lat temu... kiedy, żeby dostać pracę w okolicach Trewiru wielu protestantów musiało się konwertować... na katolicyzm. Konwersja zakładam papierowa... ale takie przypadki miały miejsce wg mojej koleżanki...
dag
ODPOWIEDZ