Czarne chmury nad jez niemieckim!

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

Z kontorowersyjnych metod mozna podac jeszcze jedna, podobna najlepsza, chociaz sam nie sprawdzalem: spanie ze slownikiem.
Pewnie na forum znajdzie sie kilka osob, ktore te teze potwierdza :)
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
jeremijo

nauka

Post autor: jeremijo »

może ta stronka ci coś pomoże bo mi pomogła

http://www.dw-world.de/dw/0,,10458,00.html
jeremijo
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

wilqs72 pisze:Z kontorowersyjnych metod mozna podac jeszcze jedna, podobna najlepsza, chociaz sam nie sprawdzalem: spanie ze slownikiem.
Pewnie na forum znajdzie sie kilka osob, ktore te teze potwierdza :)
albo z partnerem niemieckojezycznym

<rotfl>
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

taa, gdyby się uprzec, to konluzją każdego tematu na forum może byc seks ;) ... no może z wyjątkiem takich wątków, jak "Dzień Niepodległości" (choc kto wie <lol> ).

Ja proponuję kol. agabird jakieś kryminały, lub opowiadania niemieckie. Są pisane prostym językiem, i wiele tam dialogów. Ja sporo się nauczyłem z "Sofies Welt" Jostein Gaarder; tematy co prawda filozoficzne, ale wykładane przystępnym językiem, jak dla dziesięciolatka.

W j.francuskim wydawane są serie kryminałów 'dydaktycznych', w których poziom trudności jest stopniowany, bodaj od 1. do 5.. W zależności od stopnia zaawansowania czytelnika, książka zawiera różną liczbę użytych w niej słów. Chyba kryminały Maigreta Simenona są napisane w taki sposób, ale mogę się mylic. Może ktoś wie o czym piszę, zna i może polecic podobne serie w języku niemieckim ?

pozdr.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

panda pisze:taa, gdyby się uprzec, to konluzją każdego tematu na forum może byc seks ;) .
nie studiowalem zycia tzw prywatnego pand ;) <oops>

mialem na mysli np gadanie lub gledzenie podczas snu
albo rozmowy i nawet klotnie podczas dnia ale TYLKO auf deutsch <aparat>
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
agabird

Post autor: agabird »

Podpowiedz o charakterze matrymonialnym bardzo sluszna ale na razie zainwestowalam w strone holenderska i stad bardzo maly kontakt z niemieckim, choc jezyk "wiatrakowy" troche podobny ale w domu panuje jezyk Elzbiety II
ODPOWIEDZ