Dzień Niepodległości
kto 60 lat po II wojnie swiatowej i prawie 20 lat po odzyskaniu przez Polske suwerennosci ciagle jeszcze uzywa symbolu Polski Walczacej z czasow okupacji, nie jest w stanie wyjsc z zakletego kregu napuszonej martyrologii, bo to jedyne co zna.
O czyms podobnym pisal juz Wyspianski 100 lat temu w "Weselu", vide chocholi taniec. Co tu wiecej dodawac.
O czyms podobnym pisal juz Wyspianski 100 lat temu w "Weselu", vide chocholi taniec. Co tu wiecej dodawac.
Mamy zapomnieć o swoich dziadkach pradziadkach <?> <?> ktorzy walczyli , gineli o to zebyś teraz to Ty byl wolny??????, tak mam to rozumieć <?> zobaczcie tylko na porugalczyków jak mają jakies swoje obchody to aż chuczy, niezapominają skąd pochodzą ,,,,,,,,, jednoczą się "jeden za wszystkich wszyscy za jednego", co o Poloni tutejszej nie mozna tego powiedzieć . Nie wiem co się dzieje z tutejszą Polonią ,bardzo dziwne ,jak mozna w swoje gniazdo........ <?> <?> sorki ale nie mogłem się powstrzymać jak słyszę takie coś,wiem skąd pochodzę i zawsze będę o tym kraju pamiętał tak mnie wychowano---------------------
A może zamiast stawiania barykad, prostowania kos na sztorc i tatuowania się znakiem Polski Walczącej zacznijmy od czegoś dużo prostszego, a jakże bliskiego polskiemu sercu – polskiej ortografii. Czyż nie jest to właśnie ta sfera życia, o którą prawdziwy patriota powinien dbać przede wszystkim?zakopane pisze:jak mają jakies swoje obchody to aż chuczy
A przy okazji – wydawało mi się, że czasy Polski Walczącej minęły bezpowrotnie. Wygląda jednak na to, że dla niektórych niekoniecznie. Szkoda tylko, że najczęściej ten sztandar na barykady wystawia Polak przeciwko innemu Polakowi...
-
Hm.. brak polskiej współpracy... brak wspólnej inicjatywy ...? Mam inne zdanie ..
Jeżeli ktoś nie brał udziału w kościelnej celebracji... ma okazje w innej formie to okazać ... Jednym z przykładów jest właśnie silne centrum kulturalne w Viandem. Spotykają sie na Polacy na brydżu.. Organizacja świątecznej tomboli. Polska szkolą... Pilarskie spotkania w Walfer.. i obecnosc w światowych igrzyskach polonijnych naszych polonusów..
Jest możliwość... wszechstronnie polska integracyjnosc okazywać .. Nie każdy mieszka w pobliżu polskiego kosciola i nie może przykładowo w niedziele brać udział w mszach świętych .. Tez ma prawo byc innego wyznania..
Odbierania komuś brak patriotyzmu tylko ze nie był raz czy dwa razy na jakieś uroczystości, dla mnie nie jest podstawa do ciężkich zarzutów.
Ostatnim przykładem jest ...ze tutaj sie często spotykamy i wymieniamy swoje poglady ..
Pytanko mi sie nasuwa? Czy Portugalczycy organizują sie na forum.. Czy maja tak wspaniale forum.... Polska.lu.
Mozna samemu demonstrować Polskość.. tutaj, czy gdzie indziej, ale nie stwarzajmy histerycznej atmosfery wokół polskości..
Pozdrowionka
Jeżeli ktoś nie brał udziału w kościelnej celebracji... ma okazje w innej formie to okazać ... Jednym z przykładów jest właśnie silne centrum kulturalne w Viandem. Spotykają sie na Polacy na brydżu.. Organizacja świątecznej tomboli. Polska szkolą... Pilarskie spotkania w Walfer.. i obecnosc w światowych igrzyskach polonijnych naszych polonusów..
Jest możliwość... wszechstronnie polska integracyjnosc okazywać .. Nie każdy mieszka w pobliżu polskiego kosciola i nie może przykładowo w niedziele brać udział w mszach świętych .. Tez ma prawo byc innego wyznania..
Odbierania komuś brak patriotyzmu tylko ze nie był raz czy dwa razy na jakieś uroczystości, dla mnie nie jest podstawa do ciężkich zarzutów.
Ostatnim przykładem jest ...ze tutaj sie często spotykamy i wymieniamy swoje poglady ..
Pytanko mi sie nasuwa? Czy Portugalczycy organizują sie na forum.. Czy maja tak wspaniale forum.... Polska.lu.
Mozna samemu demonstrować Polskość.. tutaj, czy gdzie indziej, ale nie stwarzajmy histerycznej atmosfery wokół polskości..
Pozdrowionka
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Jak najbardziej się z tym zgadzam. Ja np. zamiast "zero szacunku dla tych którzy nie mogli poświęcić trochę czasu dla Polski. <!>" napisałabym raczej "Koncert był bardzo wzruszający, utwory przepięknie wykonane, tylko przykro, że było nas tak niewielu. Może w przyszłym roku spotkamy się w większym gronie, byłoby miło "MaWi pisze:Szkoda tylko, że najczęściej ten sztandar na barykady wystawia Polak przeciwko innemu Polakowi...
Ola
- kajapapaja
sorki zakopane, ale górale akurat sa raczej mniej chlubna częścią historii Polski i Polaków w walce o niepodległość.... nie mówiąc juz o masowych wyjazdach za pieniądzem, zamiast siedzeć na miejscu i wspólnie dźwigać ciężar gospodarki... a potem tylko narzekacie, że dutków nie ma, że turyści skąpią... tylko z czego te hotele i pensjonaty pobudowane????zakopane pisze:Mamy zapomnieć o swoich dziadkach pradziadkach ktorzy walczyli , gineli o to zebyś teraz to Ty byl wolny??????
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Wyobraz sobie, ze i mnie tak wychowano, oraz nie zapominam i nie zapomne skad pochodze, co i mojemu dziecku wpajam....mimo, ze nie dotarlam na msze sw 11 listopada....I jakos wcale nie jest mi glupio z tego powodu....zakopane pisze:wiem skąd pochodzę i zawsze będę o tym kraju pamiętał tak mnie wychowano---------------------
-
Jeżeli patriotyzm.... to może w ten sposób połączyć demonstracje uczuć więzi z Polska i umocnić swoja obecnością ze sie jest za naszym kochanym krajem i za pięknymi polskimi górami.
Poczytajcie sobie tutaj o tej pięknej wieloletniej idei .
http://www.um.zakopane.pl/index.php?opt ... ws_id=2261
Jezeli nikt nie umie jeździć na nartach... to proponuje nowa konkurencje ...zjazd na tylnej części ciała z Giewontu ....prosto na Krupówki do pierwszej knajpki z grzanym winem .. <mrgreen>
No i za pierwsze czy miejsce medale na mur ... <mrgreen>
Tak na serio... w tej imprezie nie chodzi o demonstracje znakomitości narciarskich, ale o podkreślenie więzi z naszym narodem ..
Zostawiajmy tam pieniądze i pomagajmy w utrzymaniu infrastruktury, oraz pomagajmy biednej części społeczeństwa , a szczególnie dzieciom ..
Poczytajcie sobie tutaj o tej pięknej wieloletniej idei .
http://www.um.zakopane.pl/index.php?opt ... ws_id=2261
Jezeli nikt nie umie jeździć na nartach... to proponuje nowa konkurencje ...zjazd na tylnej części ciała z Giewontu ....prosto na Krupówki do pierwszej knajpki z grzanym winem .. <mrgreen>
No i za pierwsze czy miejsce medale na mur ... <mrgreen>
Tak na serio... w tej imprezie nie chodzi o demonstracje znakomitości narciarskich, ale o podkreślenie więzi z naszym narodem ..
Zostawiajmy tam pieniądze i pomagajmy w utrzymaniu infrastruktury, oraz pomagajmy biednej części społeczeństwa , a szczególnie dzieciom ..
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
,,,, Ja nie chcę z nikim walczyć <!> <!> <!> <!>jestem do wszystkich pokojowo nastawiony <!> ,ale szacunek pamięc o przodkach, sie nalezy,przynajmniej tak postępuje prawdziwy polak. Co do ortograafi każdemu może się zdarzyc wczoraj w nocy wrociłem zajrzałem na portal byłem tak padnięty ,ale nie mogłem ....... powstrzymac się od komentarza ,a to ciekawe ze jestes taki bezbłędny, nie no najlepiej jest pokazywać czyjeś błędyMaWi pisze:A może zamiast stawiania barykad, prostowania kos na sztorc i tatuowania się znakiem Polski Walczącej zacznijmy od czegoś dużo prostszego, a jakże bliskiego polskiemu sercu – polskiej ortografii. Czyż nie jest to właśnie ta sfera życia, o którą prawdziwy patriota powinien dbać przede wszystkim?zakopane pisze:jak mają jakies swoje obchody to aż chuczy
A przy okazji – wydawało mi się, że czasy Polski Walczącej minęły bezpowrotnie. Wygląda jednak na to, że dla niektórych niekoniecznie. Szkoda tylko, że najczęściej ten sztandar na barykady wystawia Polak przeciwko innemu Polakowi...
Jednak się uprę. Polak, a już na pewno prawdziwy, pisze się dużą literą.zakopane pisze:tak postępuje prawdziwy polak
I nadmienię, że ja zawsze byłem zagorzałym przeciwnikiem wytykania użytkownikom polska.lu błędów w pisowni, nie dlatego, że mnie one nie rażą, ale dlatego, że jest to specyficzne forum. Tu w dyskusjach nierzadko biorą udział ludzie, którzy nie tylko od lat mieszkają poza Polską, ale też nigdy nie uczyli się języka polskiego w szkole. Zdecydowanie wolę czytać ich, nawet niepoprawne ortograficznie, ale napisane po polsku posty, niż gdyby mieli nie pisać z tego powodu wcale lub pisać w językach obcych. Jednakowoż...
Jednakowoż, jeśli ktoś wymaga od innych szacunku dla Ojczyzny, zachowania postawy patriotycznej, czy poszanowania wartości z niej wynikających, powinien zdawać sobie sprawę, że poprawność językowa, w tym znajomość zasad pisowni języka ojczystego, jest tegoż szacunku wyrazem, a dla mnie osobiście – kluczowym kryterium takiej właśnie, patriotycznej postawy.
No, cóż – łatwiej jednak machać szabelką czy szafować symbolami niż, z ukochania Ojczyzny, podjąć trud dogłębnego poznania ojców naszych mowy. Amen.
Mawi , jak zadko kiedy zgadzam sie z Toba !!
Nadmienie iz nie wiedzialem ze slowo OJCZYZNA piszemy duza litera.
Slowa POLAKOW , slavicis i zakopane przemilcze , moj komentarz skladalby sie z samych wulgaryzmow a zastepujac kazdy wulgaryzm okresleniem BUM moj tekst wygladalby mniej wiecej tak :
BUM , BUM , BUM , BUM , BUM , KURWA , BUM , BUM !!
Slowa POLAKOW , slavicis i zakopane przemilcze , moj komentarz skladalby sie z samych wulgaryzmow a zastepujac kazdy wulgaryzm okresleniem BUM moj tekst wygladalby mniej wiecej tak :
BUM , BUM , BUM , BUM , BUM , KURWA , BUM , BUM !!
Ura Bura Szef Podwóra
Borysie,Borys pisze:Mawi , jak zadko kiedy zgadzam sie z Toba !!
słowo OJCZYZNA można pisać dużą literą, choćby dla zasygnalizowania swojego osobistego odniesienia szacunkiem zwanego do podmiotu wypowiedzi. Tak samo, jak możesz (acz nie musisz) pisać dużą literą OJCIEC, MATKA, TOBIE czy NAJUKOCHAŃSZA.
To tyle byłoby z poradnika prof. Miodka
PS. A tak zupełnie na marginesie – zadko należy pisać jednak przez rz. No, ale TY, Borysie, nie deklarowałeś się jako patriota walczący, więc nie mam do CIEBIE o to żalu <mrgreen>
A mi wydaje sie nieco dziwne, zeby polacy wywieszali w swoich oknach portugalskie flagilsky pisze:Nie dalej jak wczoraj widziałem w kilku oknach portugalskie flagi. Raczej trudno wyobrazić sobie taki gest ze strony naszych współziomków. A szkoda.zakopane pisze: zobaczcie tylko na porugalczyków jak mają jakies swoje obchody to aż chuczy, niezapominają skąd pochodzą ,,,,,,,,, jednoczą się "jeden za wszystkich wszyscy za jednego", co o Poloni tutejszej nie mozna tego powiedzieć .
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain