Pracodawca nie płaci!!!!!
-
Pracodawca nie płaci!!!!!
Witam..Otóż mam problem z wypłatami. tzn nie ja tylko mój pracodawca.......od początku kiedy jestem tam zatrudniony zawsze są problemy z pieniędzmi na czas , terminowo do 11 kazdego miesiąca a wypłata jest wpłacana niejednokrotnie w 2-4 ratach w całości nigdy. i to grubo po terminie tj. ok 25 nawet do 5 następnego miesiąca czyli powinniśmy sie spodziewać juz nastepnej:) orientujących sie w takich sprawach bardzo prosze o kontakt na priv lub meila:))) pozdrawiam
Witam, mam bardzo podobny problem otoz moj pracodawca zamknal firme i nie zaplacil :mi za ostatni miesiac dodam jeszcze, ze przez ten miesiac bylem na zwolnieniu lekarskim. Normalnie wyplate ma na koncie 21 dzisiaj jest 02.10 i jeszcze nie ma pieniedzy.
Moze ktos orientuje gdzie sie co z tym zrobic?! <bezradny>
Moze ktos orientuje gdzie sie co z tym zrobic?! <bezradny>
wynagrodzenie
Proste -idzie sie do adwokata -(tez mialam taki przypadek)ale chodzi sie do pracy -jezeli pracodawca nie zwolnil.
Adwokat zaklada procedure i zazwyczaj wygra moj byly pracodawca ulotnil sie do francji i sie nie wymigal zaplacil wyplate ,odsetki za zwloke itp.po czym dal mi wypowiedzenie -zazwyczaj wymysla by miec pretekst by nie zaplacic ale malo wazne .Jak w koncu masz wypowiedzenie mozesz isc do ADM i dostajesz bezrobocie .Nalezy pamietac ze nie nalezy sie samemu zwolnic i musicie chodzic do pracy do dnia wypowiedzenia bo inaczej nie dostaniecie bezrobocia.
Niestety adwokat kosztuje ale on dopiero odciaga od tego co wygra wiec nie placi sie z gory.Jezeli sie dostaje min luxemburskie wtedy mozna poprosic o tzw "aide judiciaire"ale to troche potrawa i to nalezy zglosic adwokatowi wiec on juz bedzie wiedziec co robic i wtedy tych faktor sie nie placi.
powodzenia
Adwokat zaklada procedure i zazwyczaj wygra moj byly pracodawca ulotnil sie do francji i sie nie wymigal zaplacil wyplate ,odsetki za zwloke itp.po czym dal mi wypowiedzenie -zazwyczaj wymysla by miec pretekst by nie zaplacic ale malo wazne .Jak w koncu masz wypowiedzenie mozesz isc do ADM i dostajesz bezrobocie .Nalezy pamietac ze nie nalezy sie samemu zwolnic i musicie chodzic do pracy do dnia wypowiedzenia bo inaczej nie dostaniecie bezrobocia.
Niestety adwokat kosztuje ale on dopiero odciaga od tego co wygra wiec nie placi sie z gory.Jezeli sie dostaje min luxemburskie wtedy mozna poprosic o tzw "aide judiciaire"ale to troche potrawa i to nalezy zglosic adwokatowi wiec on juz bedzie wiedziec co robic i wtedy tych faktor sie nie placi.
powodzenia
dla zainteresowanych podaje namiar na polska pania adwokat:
Kamilla LADKA
Avocat à la Cour
Etude Hansen, Doerner & Associés
Tel: + 352 22 67 69
Fax: + 352 22 67 69 69
kamilla.ladka@hlplawyers.lu.
14A, rue des Bains
B.P. 191
L-2011 Luxembourg
Kamilla LADKA
Avocat à la Cour
Etude Hansen, Doerner & Associés
Tel: + 352 22 67 69
Fax: + 352 22 67 69 69
kamilla.ladka@hlplawyers.lu.
14A, rue des Bains
B.P. 191
L-2011 Luxembourg
Moja znajoma także narzeka na bardzo słaby kontakt... ale wierzy w nią...ania_411 pisze:aga19748 pisze:ojej Ladka -tylko nie ten adwokat.Przegrala mi wszystko i nic nie zrobila nawet nie raczy odzwonic przez msc -tylko ma tupet wystawiac faktury za cos co nie zrobila .ale prosze bardzo .
serio??? no nasza sprawa jest w toku i czekamy <roll> zobaczymy, co z tego wyjdzie
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Nie mam ochoty sie wypowiadac na ten temat -jak wam nie szkoda pieniedzy to sie sami przekonacie .Ja niestety przez jej niechlujstwo stracilam spawe ktorej nie sposob bylo nie wygrac-jak widac wszystko jest mozliwe.Malo tego jak przegrala to dopiero po msc dostalam od niej papiery .Niestety do sprawy nie moglam wniesc rappelu wiec pogrzebala mnie do konca.
dobra rada -to wziasc zaplacic dobremu adwokatowi a nie takiemu co wykorzystuje bezczelnie znajomosc j.pl a poza tym nic nie wnosi.
dobra rada -to wziasc zaplacic dobremu adwokatowi a nie takiemu co wykorzystuje bezczelnie znajomosc j.pl a poza tym nic nie wnosi.
-
Aga.....
Rozumiem Twoja rozterke z powodu przegranego procesu .. Tutaj znajac te procedury to wiem jedno, jak ktos wygrywa!!!!! To napewno Adwokat !!!!!
Najlepiej unikac procesow.. Nie procesowac sie w tym wypadku jak suma do wygrania jest zbyt niska. Jezeli tez nie masz ubezpieczenia ..
W Luksemburgu w sprawach pomiedzy Pracodawca a Pracownikiem... w swoich miesiecznych skladkach zwiazki zawodowe tez ubezpieczaja wszystkie procesy w ramach zatrudnienia.. Nie bede wymienial jakie to sa zwiazki .. ale nie trudno sie dpwiedziec i pomyslec czy to nie jest taniej ubezpieczyc sie rocznie za 160 Euro .. zamiast przy przegranym procesie placic wielokrotnosc tej sumy...
Pozdrawiam milo
Rozumiem Twoja rozterke z powodu przegranego procesu .. Tutaj znajac te procedury to wiem jedno, jak ktos wygrywa!!!!! To napewno Adwokat !!!!!
Najlepiej unikac procesow.. Nie procesowac sie w tym wypadku jak suma do wygrania jest zbyt niska. Jezeli tez nie masz ubezpieczenia ..
W Luksemburgu w sprawach pomiedzy Pracodawca a Pracownikiem... w swoich miesiecznych skladkach zwiazki zawodowe tez ubezpieczaja wszystkie procesy w ramach zatrudnienia.. Nie bede wymienial jakie to sa zwiazki .. ale nie trudno sie dpwiedziec i pomyslec czy to nie jest taniej ubezpieczyc sie rocznie za 160 Euro .. zamiast przy przegranym procesie placic wielokrotnosc tej sumy...
Pozdrawiam milo
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Witam Adamie!albano1947 pisze:[...] Nie bede wymienial jakie to sa zwiazki .. ale nie trudno sie dpwiedziec i pomyslec czy to nie jest taniej ubezpieczyc sie rocznie za 160 Euro .. zamiast przy przegranym procesie placic wielokrotnosc tej sumy...
Czy możesz przybliżyć ten temat ?
Takowe ubezpieczenie dotyczy tylko prawa pracy ?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Pewnie ze dobrze sie ubezpieczyc o ile myslimy o procesowaniu sie .Jezeli chodzi o ubezpieczenie to kazdy zwiazek zawodowy ma taka opcje OGBL.......i wiele innych opaca sie skladke comiesieczna i w przypadku prawa pracy ma sie adwokata.
Wiem ze istnieja przy normalnych agencjach ubezpieczeniowych owe ale sa drozsze .
Mysle ze nikt przyjezdzajac tu nie myslal ze bedzie sie sadzic ale faktycznie czasami nie ma wyboru.
zreszta nalezy uwazac i na samym poczatku sprawy spytac sie o tzw devis i wiemy juz czy gra warta swieczki
Wiem ze istnieja przy normalnych agencjach ubezpieczeniowych owe ale sa drozsze .
Mysle ze nikt przyjezdzajac tu nie myslal ze bedzie sie sadzic ale faktycznie czasami nie ma wyboru.
zreszta nalezy uwazac i na samym poczatku sprawy spytac sie o tzw devis i wiemy juz czy gra warta swieczki
Mysle, ze z tym ubezpieczeniem to jest taka kwestia, powiedzmy "charakteru narodowego". Niemcy np. sa uwazani za narod ubezpieczenioholikow (jesli mozna uzyc takiego slowa) i tutaj prawie kazdy ma tzw. ubezpieczenie od ochrony prawnej, ktore z reguly sklada sie z roznych modulow i moze, choc nie musi obejmowac prawo pracy (moze dotyczyc np. tylko spraw karnych albo spraw zwiazanych z uczestnictwem w ruchu drogowym)
Blizsze informacje, na czym polega takie ubezpieczenie, mozna znalezc tutaj (oczywiscie koncern jest niemiecki, bo z ww. powodow to z reguly niemieckie koncerny ubezpieczeniowe probuja lansowac to ubezpieczenie na innych rynkach europejskich):
http://www.das.pl/doc.php?d=207
To samo ubezpieczenie funkcjonuje rowniez w Luksemburgu
http://www.das.lu/en/index.htm
W Niemczech ubezpieczenie od ochrony prawnej obejmujace najwazniejsze dziedziny zycia (prawo cywilne, prawo pracy, spory z urzedem finansowym) kosztuje troche ponad 100 euro rocznie. Kwota ta zwraca sie, jesli trzeba go uzyc nawet tylko raz na 10 lat.
Pakiety z modulem "ruch drogowy" sa natomiast z reguly dosyc drogie.
Przyklad pakietu podstawowego z prawem pracy znajdziecie tutaj:
Personal and professional legal protection (not as the owner, buyer, tenant or driver of vehicles).
Who is protected ?
You:
in private concerns
in business matters (except self-employed work)
(not as the owner, buyer, tenant or driver of vehicles)
http://www.das.lu/en/angebote_24b.htm
UWAGA: ubezpieczenia nie sa glupie i maja tzw. karencje, tzn. nie mozna sie ubezpieczyc po fakcie (= po otrzymaniu zwolnienia, po zastnieniu szkody), trzeba to zrobic z reguly 3 miesiace z gory, czyli profilaktycznie!
Blizsze informacje, na czym polega takie ubezpieczenie, mozna znalezc tutaj (oczywiscie koncern jest niemiecki, bo z ww. powodow to z reguly niemieckie koncerny ubezpieczeniowe probuja lansowac to ubezpieczenie na innych rynkach europejskich):
http://www.das.pl/doc.php?d=207
To samo ubezpieczenie funkcjonuje rowniez w Luksemburgu
http://www.das.lu/en/index.htm
W Niemczech ubezpieczenie od ochrony prawnej obejmujace najwazniejsze dziedziny zycia (prawo cywilne, prawo pracy, spory z urzedem finansowym) kosztuje troche ponad 100 euro rocznie. Kwota ta zwraca sie, jesli trzeba go uzyc nawet tylko raz na 10 lat.
Pakiety z modulem "ruch drogowy" sa natomiast z reguly dosyc drogie.
Przyklad pakietu podstawowego z prawem pracy znajdziecie tutaj:
Personal and professional legal protection (not as the owner, buyer, tenant or driver of vehicles).
Who is protected ?
You:
in private concerns
in business matters (except self-employed work)
(not as the owner, buyer, tenant or driver of vehicles)
http://www.das.lu/en/angebote_24b.htm
UWAGA: ubezpieczenia nie sa glupie i maja tzw. karencje, tzn. nie mozna sie ubezpieczyc po fakcie (= po otrzymaniu zwolnienia, po zastnieniu szkody), trzeba to zrobic z reguly 3 miesiace z gory, czyli profilaktycznie!