Dortmund-Trier/Luxembourg

Kupię, sprzedam, oddam...
agabird

Dortmund-Trier/Luxembourg

Post autor: agabird »

Witajcie,

Czy ktos podrozowal moze na trasie Dortmund-Trier/Luxembourg? Dortmund to najblizsze lotnisko tanich linii z Warszawy, i potem mam pociagi ale przez Koblenz i to 4 godz i nienajlepsze ceny. Nie wiecie czy sa moze jakies autokary ktore lacza te 2 miasta?
Dziekuje za podpowiedzi.
misio

Re: Dortmund-Trier/Luxembourg

Post autor: misio »

agabird pisze:Witajcie,

Czy ktos podrozowal moze na trasie Dortmund-Trier/Luxembourg? Dortmund to najblizsze lotnisko tanich linii z Warszawy, i potem mam pociagi ale przez Koblenz i to 4 godz i nienajlepsze ceny. Nie wiecie czy sa moze jakies autokary ktore lacza te 2 miasta?
Dziekuje za podpowiedzi.
Do Charleroi jest jakies 150km - wiec blizej.
MaWi

Post autor: MaWi »

misio pisze:Do Charleroi jest jakies 150km - wiec blizej.
Ale cos mi sie zdaje, ze kolezance bardziej niz o Luksemburg, chodzilo o dojazd z Dortmundu do Trewiru, a tam z Charleroi to juz nie taka roznica jak z Dortmundu; z Ch do Luxa ok. 3 godz. po czym z Luxa do Trewiru ok. 40 min. Pamietaj tez, ze samolot z Waffki do Ch przylatuje w nocy i jedyny pociag na jaki mozna sie zalapac jest w Luxie o 0.40 a o tej porze z Luxa do Trieru to juz naprawde nie ma czym...

Wracajac do autobusow – wydaje mi sie, ze nie ma regularnych wewnetrznych linii autobusowych laczacych bezposrednio te miasta. Byc moze ktorys z przewoznikow miedzynarodowych na trasie PL-> Trier (lub Lux lub Paryz) zatrzymuje sie po drodze w Dortmundzie, czy jednak mozna tam wlasnie wsiasc, czy jest to tylko przystanek dla wysiadajacych, tego nie wiem...
agabird

Re: Dortmund-Trier/Luxembourg

misio pisze:
agabird pisze:Witajcie,

Dziekuje za podpowiedzi.
Do Charleroi jest jakies 150km - wiec blizej.
Z Trier pokazuje mi 251 do Charleroi i 283 do Dortmundu, a ceny w biletach Wizzairu duzo wyzsze do Charleroi, ze wzgledu na europracownikow w Brukseli prawdopodobnie
agabird

Dziekuje Mawi, poszukam, troche nie bardzo widze jechanie po kolezanke samochodem chyba ja umieszcze w pociagu :)
MaWi

Poczekaj jeszcze az sie wypowie "byly". On nie tylko mieszka w Trewirze, ale tez zna te trase (znaczy do Dortmundu). Ja lecialem raz jeden z Dortmundu do W-wy i z powrotem i potwierdzam – loty wyjatkowo tanie, lotnisko male i niezatloczone, totez obsluga sprawna, a wiec po stronie przelotu mozna zapisac same plusy. Natomiast dojazd z Luxa za pomoca Deutsche Bahn – no niestety odyseja. Dla tych co uwielbiaja czytac w pociagach i to najlepiej powiesci-rzeki ;) Ja sobie chwalilem natomiast te podroz, bo w niemieckich IC sa przy niektorych fotelach gniazdka na 220V do podlaczenia laptopa. Tak wiec podroz spedzilem pracowicie, dzieki czemu minela jak z bicza trzasl <czatuje>
natolin

Post autor: natolin »

a propos gniazdek 220V, ostatnio odkrylem, ze w pociagach do charleroi tez sa takie gniazdka, niestety tylko w miejscowkach na samym poczatku/koncu przedzialu (w panelu "nad glowa")
Jagulina

Post autor: Jagulina »

Jest jeszcze polączenie do wawy z kolonii/bonn, co prawda germanwings ale jak sie odpowiednio wczesniej kupi bilet to mozna naprawde za dobra cene, a dojazd do trieru to pociagiem mniej niz 3 godz i tylko jedna przesiadka, pociag staje bezposrednio pod terminalem i nie jest taki drogi bo mozna regionalnymi tylko jechac:)
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

kwestia dojazdu na lotnisko w Dortmundzie byla juz szczegolowo wyjasniana, prosze poszukac w archiwum, bo szczegolowo to opisywalem

Dojazd z lotniska do Luksemurga/Trewiru za cena normalna jest drogi, ale kto wam kaze placic cene normalna?

Wypowiadalem sie kilkakrotnie na temat znizek kolei niemieckich. Poniewaz wyjezdzam jutro na urlop nie mam czasu sie teraz bawic w szukanie moich wczesniejszych wypowiedzi, ale generalnie bilety kupowane minimum 3 dni wczesniej sa o wiele tansze, bilety "tam i z powrotem" sa tansze niz dwa bilety w jedna strone. z Kolonii do Luksemburga jest czesto oferta specjalna Europa Spezial, czasem jest warto kupic bilet strefowy Lotnisko Dortmund-Kolonia i nastepny bilet Europa Spezial Kolonia - Luksemburg, to moze byc taniej.

Wszystko kwestia symulacji cenowych na stronie

www.bahn.de

najtanszy bilet europa spezial z Kolonii do Luksemburga kosztuje 19 euro, a paradoksalnie zwykly bilet na trasie Kolonia - Trier, tym samym pociagiem, .... 34 euro. Wiec warto poszperac <!>

http://www.bahn.de/p/view/angebot/inter ... burg.shtml
MaWi

Widze, byly, ze sie skupiles na kwestii ceny, podczas gdy twoi poprzednicy przyjeli ze priorytetem w pytaniu autorki postu jest raczej czas dojazdu. Ale kto wie, moze i masz racje – w koncu czas to pieniadz ;)

W nagrode – slynny watek o tanich kolejach w Niemcowie © by byly ;) http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=5767
Awatar użytkownika
byly

poniewaz nie ma autokarow alternatywa jest zrezygnowanie z tego polaczenia lotniczego albo podroz pociagiem + oczywiscie dojazd wlasnym autem, ale to az takie blyskawiczne tez nie bedzie
Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

agabird- samochodem to wcale nie taki glupi pomysl.czas przejazdu jakies 2,5-3 godzin, w zaleznosci od tego co sie akurat w okolicy Kolonii dzieje. Zeby dojechac na lotnisko wcale nie musisz do miasta wjezdzac tylko oplotkami dojedziesz. jak sie zdecydujesz na auto to daj znac.podam ci szczegoly trasy i jak najszybciej na lotnisko z autostrady dojechec. Znam ta droge na pamiec - mieszkalam w Dormundzie w tamtej okolicy. :)
Awatar użytkownika
byly

te 2,5 godziny to chyba b. optymistyczny wariant. Z Kolonii do Trewiru jest okolo 200 km, podroz trwa minimum 1,5 godziny. Trewir-Luksemburg minimum 40 minut. To juz mamy 2 godziny 10 minut minimum. A to by znaczylo, ze z Kolonii do Dortumundu dojedziesz w .... 20 minut. ;)

Trzy godziny to moim zdaniem i tak jest juz bardzo dobry czas.
agabird

Dziekuje Wam bardzo bardzo za wszystkie pomysly, pomysle i poszukam a jak bede wiedziala cos konkretniej to podpytam Was, milego wieczoru a weekend juz niedlugo!
k-th

Post autor: k-th »

Oj, te 2,5 godziny to bardzo optymistycznie. To co dzieje sie na autostradzie pomiedzy Kolonia a Dortmundem (szczegolnie za Kolonia) jest zupelnie nieprzewidywalne. Raz jechalem 3 godziny, a raz 5,5 (mialem z duzym zapasem byc na lotnisku, zjaesc obiad, a tak, to na samolot zdazylem w ostatniej chwili).
Jesli masz samolot rano, to polecam nocleg w hotelu przy lotnisku i darmowy parking obok Lidla, stamtad taxi za jakies 7 euro (lub piechota 5 minut jesli nnie masz ciezkiego bagazu). Rozwiazanie polecil mi pracownik hotelu.
ODPOWIEDZ