montaz satelity/ podlaczenie TV satelitarnej

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

canalia

montaz satelity/ podlaczenie TV satelitarnej

Post autor: canalia »

czesc Wszystkim,
czy oprcz SatTV jest jeszcze jakas inna firma ktora mozecie polecic w zwiazku z montazem talerza satelitarnego. Tak dokladnie to talerz zbiorczy juz jest. kable tez sa doprowadzone do piwnicy. trzeba tylko zamontowac konwerter na talerzu skierowac tak aby zlapac N-ke i po montazu. przedwstepnie rozmawialem z SatTV, ale cos mi gosc zwany rowniez John-em sciemnial jezeli chodzi o cene. Byl na miejscu i widzial wszystko, ale powiedzial ze sie zobaczy ile to bedzie kosztowalo. Sluszalem troche historii na jego temat od osob u ktorych cos montowal i nie jestem do konca pewien. Prawde mowiac jezeli sie nie okresli ile to bedzie kosztowalo to na pewno nic nie bedzie u mnie montowal.
Czy jest ktos inny kogo znacie i moglibyscie polecic?
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Polecam

www.eifelsat.de

z Trewiru.

Nie za bardzo jednak rozumiem, co to znaczy "kable sa poprowadzone do piwnicy". Zdajesz sobie sprawe, ze odbior sygnalu satelitarnego w roznych pokojach na zasadzie "kazdy chce ogladac inny program" bardzo komplikuje historie z kowerterem. Polecam zapoznanie sie z pojeciami

DiSEqC
http://pl.wikipedia.org/wiki/DiSEqC
i
multiswitch

http://www.technisat.pl/index9cd7.html? ... e,pl,58-29

Wcale sie nie dziwie, ze facet nie chce okreslic ceny, bo zalozenie konwertera to najmiejszy problem (chociaz i tu nie kazdy konwerter bedzie pasowal na uchwyt anteny satelitarnej, z reguly kupuje sie cale komplety: antena + uchwyt do konwertera + konwerter), w wiele wkieszym problemem jest konfiguracja calego systemu
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

Oj byly - niepotrzebnie straszysz kolege :)
Po pierwsze - na szczescie rozmiar uchwytu konwertera i srednica tegoz sa standaryzowane i wystepuja w dwoch rozmiaram 40mm lub 23mm (mniej popularny, zwykle w komplecie jest rowniez adapter do 40mm), wiec spokojnie mozna osobno kupic antene (z uchwytem) i osobno konwerter.
Po drugie - nawet w przypadku potrzeby odbioru w kilku pomieszczeniach niezaleznie multiswitch nie jest konieczny - wystarczy konwerter w wersji Twin lub Quad (odpowiednio dwa lub cztery niezalezne wyjscia).
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
byly

nie strasze, bo pytajacy napisal, ze
a) kable juz sa (pytanie ile, z konwertera Twina wychodza dwa, z quatro cztery, a moze on ma tylko jeden....)
b) "antena zbioracza" - jesli jest nastawiona na Astre, bo to przeciez Luksemburg, to wcale nie jest powiedziane ze ma uchwyt multifeed, a nawet jesli ma, gruby konweter quatro nie zawsze sie musi zmiescic obok ew. istniejacego grubego konwertera quatro na Astre.

Dlatego sie nie dziwie, ze spec nie chce okreslic z gory kwoty, bo w praniu wychodza rozne kwiatki.
canalia

pytanie bylo o to czy ktos moze polecic inna firme niz SatTV.

uff spec wszystko widzial i byl na miejscu. gdyby nie zapoznal sie z cala infrastruktura to bym nie wymagal od niego w miare konkretnej wyceny. znam jednak dwie rodziny z wielkiej brytanii ktore zamiast 140 euro zaplacily 260 i 310 euro wlasnie za montaz przeprowadzaony przez sattv.

zreszta co to za roznica czy konwerter jest podwojny czy poczworny a to czy sa dwa kable czy 6 tez nie ma zadnej roznicy bo akurat wiem na pewno ze montaz moze byc wykonany.

skoro jednak "byly" tak bardzo nalega abym zapoznal sie z pojeciami i chce wiedziec szczegoly wiec prosze:
antena jest zbiorcza wychodzi z niej 6 kabli, tylko dwa sa podlaczone a 4 nie sa. podwojny konwerter jest aktualnie ustawiony na astre a nie na hotbird. kable poprowadzone sa do piwnicy bo akurat montaz byl wykonany przed oddaniem budynku. jezeli chodzi o montaz dodatkowego konwertera skierowanego na inna satelite to nie jest to wiekszy problem bo po pierwsze talerz jest wystarczajaco duzy a po drugie gdybys "byly" zamiast sie wymadrzac poczytal troche to bys wiedzial ze z technicznego punktu widzenia przy duzym talerzu nie jest to niewiadomo jakie wyzwanie.

tak czy inaczej dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
byly

no wiesz kanalaia, to moje "wymadrzanie" wynika stad, ze od 15 lat uzywam anten satelitarnych a ze czesto sie przeprowadzam, to bylem konfrontowany z roznymi problemami, niekoniecznie widocznymi na pierwszy rzut oka.

Podalem ci alternatywna firme, ale skoro mnie tak podsumowales, pozwole sobie na podobna uwage: jesli sto euro roznicy we wstepnej i koncowej cenie jest dla ciebie az takim problemeem, to moze zrob sobie to sam, tym bardziej, ze to niby takie proste.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

no, byly - juz nie badz taki hej do przodu - ze 100 eur to nic.....zwlaszcza przy cenie rzedo kilkuset eur....jakby cena byla kilka tysiecy, to faktycznie pikus (pan pikus) :p
Awatar użytkownika
byly

nie mowie, ze 100 euro to nic, ale latwo sobie moge wyobrazic, skad one moga sie wziac. Niektorzy klienci maja klopoty z konfiguracja tunera podlaczonego do satelity, wiec prosze fachmana, zeby to za nich zrobil. Ja sie np. na tym dosyc dobrze znam, ale na konfiguracje mojego tunera naprawde z wyzszej polki, a nie jakiejs chaly, potrzeba dobra godzine. A czas to pieniadz.
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

byly pisze:Ja sie np. na tym dosyc dobrze znam, ale na konfiguracje mojego tunera naprawde z wyzszej polki, a nie jakiejs chaly, potrzeba dobra godzine.
Do tych z wyższej półki niezbędna jest też porządna drabina, chałę można skonfigurować choćby i na leżąco :)
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
canalia

czemu Ty sie "byly" od razu oburzasz ze ja Ciebie podsumowalem tak albo inaczej.
naprawde, Peace :-)

cale przedsiewiziecie zaczyna sie kosztami 490€ za participation fees bo akurat do tej pory mieszkanie nie bylo podlaczone do anteny. niby idzie to na pol z wlascicielem, ale
do tego dochodzi jeszcze montaz dla ktorego widelki jezeli chodzi o cene wedlug SatTV sa dosc ciekawe (70-120€ do 300€) tym bardziej jak podkreslam gosc widzial infrastrukture i wczesniej cos montowal w moim bloku.

skoro mowisz za masz do czynienia z satelitami 15lat to na pewno wiesz dobrze ze uczciwy fachowiec jest w stanie okreslic mniej wiecej ile jego praca moze kosztowac i ile mu to zajmie czasu.
jezeli czlowiek dzisiaj mowi ze albo 70-120€ lub nie wiecej niz 300€ no to naprawde jest roznica tym bardziej ze domniemywam ze nie jest to jego pierwszy montaz takiego rodzaju przynajmniej stwierdzil przy pierwszym spotkaniu ze takie rzeczy juz robil.

nie chodzi o oszczedzanie. chce zeby to bylo zrobione porzadnie. nigdy nie oszczedzam na sprzecie elektronicznym bo nie stac mnie na to zeby improwizowac i kupowac tanie nie wiadomo co.
z drugiej jednak strony chce zeby to bylo zrobione uczciwie. jezeli mam w perspektywie wydac 550€ tylko po to zeby ogladac n-ke to chce wiedziec ze wyczerpalem inne opcje.

zeby zakonczyc te rozmowe dziekuje Ci "byly" za informacje o firmie z Trier.
ODPOWIEDZ