kolejne pytanko z typu: zasiłki

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
magdap

kolejne pytanko z typu: zasiłki

Post autor: magdap »

witam,
ponad 4 miesiące temu wysłałam wniosek o zasiłek rodzinny ze wszystkimi niezbędnymi dokumentami. no i nic, czy ktoś wie jak długo się na niego czeka?
i pytanko drugie:
czy jako że nie pracuje powinnam do nich wysłać osobny wniosek o przyznanie L'allocation d'éducation? do wniosku o rodzinne dołączyli karteczkę, oświadczenie do wypełnienia, czy pracuje czy nie, od kiedy i gdzie. do tej pory myślałam że to wystarczy ale teraz zaczynam wątpić.
rozwieje ktoś moje wątpliwości?
magdap
Awatar użytkownika
anianna

Post autor: anianna »

Hejka ;)
Nie wiem czy za dużo Ci pomogę, ale widzę że nikt nie odp. wiec z moich przemyślen:

1. Jeśli nie dostajesz jeszcze zasiłku rodzinnego, to może powinnaś udać się do gminy:

Les allocations familiales – na jedno dziecko w rodzinie przysługuje zasiłek w wysokości 185,60 €; gdy jest dwoje dzieci, to na każde po 220,36 €; przy trójce dzieci przypada po 267,58 € na miesiąc.Formularz otrzymamy w urzędzie, w którym zgłosiliśmy urodzenie dziecka.

2.L'allocation d'éducation – świadczenie to przysługuje wtedy, gdy jedno z rodziców nie pracuje lub pracuje na pół etatu. Również w przypadku, gdy oboje rodzice pracują, ale nie osiągają dostatecznych dochodów (45 000 € rocznie). Otrzymuje się odpowiednio 485 € – gdy matka nie pracuje lub 242 € miesięcznie – gdy pracuje na pół etatu. Świadczenie wypłacane jest przez dwa (przy pierwszym i drugim dziecku) lub cztery lata (przy trzecim i kolejnych) od momentu zakończenia wypłacania zasiłku macierzyńskiego lub po 8 tygodniach od porodu, jeśli zasiłek macierzyński nie był wypłacany. Formularz otrzymamy w urzędzie, w którym zgłosiliśmy urodzenie dziecka.

Pytanie czy odebrałaś formularz?

Czyli wg mnie powinnaś odebrać wszytkie dokumenty z Comuny na wszytkie zasiłki i udać się lub wysłać do Caisse Nationale de Prestations Familiales (1A, Bd. Prince Henri, L-1724 Luxembourg). Jeśłi gmina wydała Ci wszytkie te dokumenty i je wsyłałaś i nie ma żadnego odzewu poprostu warto udać sie tam osobiście i zapytac co i jak?
Zaznaczę że otwarte jest tylko do 12.00!!!

Z doświadczenia jednak wiem i z forum,że te zasiłki spływają choć z dyżum opóźnieniem,ale może warto wybrać się i zapytać czy posiadają wszytkie Twoje dokumenty i czy nic nie brakuje np numeru konta etc.
Powodzenia! Daj znać czy się udało!
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

anianna pisze:Również w przypadku, gdy oboje rodzice pracują, ale nie osiągają dostatecznych dochodów (45 000 € rocznie).
Tytulem sprostowania - limit ten jest indeksowany i zalezy rowniez od ilosci dzieci w rodzinie. W tym roku wynosi odpowiednio:
- przy 1 dziecku: 56 530,08 € rocznie
- przy 2 dzieciach: 75 373,44 € rocznie
- przy 3 i wiecej: 94 216,80 € rocznie
Dochod, ktory jest tu brany pod uwage to tzw. demi-net (czyli brutto po odliczeniu skladek socjalnych), do dochodu nie jest rowniez wliczane potencjalny zasilek.
Wiecej szczegolow mozna znalesc tu:
http://www.cnpf.lu/Pages/EDUC.htm
http://www.cnpf.lu/Pages/baremeliste.htm
http://www.cnpf.lu/Pages/BAREMEREVENUS2009-01-EURO.htm
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
magdap

druk na zasiłek rodzinny który wysłałam do ubezpieczalni pobrałam z internetu. nie mam co liczyć na druki z gminy poniewaz nie mam meldunku. (druki za zasiłki porodowe mąż miał bardzo ciężko z gminy wyciągnąć, a niestety w necie ich nie ma.)
odpowiedzi z ubezpieczalni dalej nie dostałam zadnej. ale uzbroiłam się w cierpliwość.
dziękuję odpowiedzi.
magdap
magdap

no i dzięki za cenną wskazówkę ze czynne do 12. to by się mój ślubny zezłościł jakby stracił dzień urlopu na pocałowanie klamki :)
magdap
tomasz

Post autor: tomasz »

my upominalismy sie listownie o L'allocation d'éducation, po 4 miesiącach pojechalam d nich osobiscie i obiecali, ze w przyszlym miesiacu wyplacą i nadplacą, zobaczymy, Ewa
magdap

a ja dalej czekam na ten zasiłak i nic nie słychać.
na początku września mąż przejechał się do nich i okazało się ze odłożyli nasze papiery do szuflady bo brakowało zaświadczenia z MOPS-u że w PL nie pobieramy takiego zasiłku. wszystko byłoby ok jakby się chociaż upomnieli o to. a oni jakdyby nigdy nic schowali papiery do szuflady.
W parę dni załatwiłam ten niezmiernie ważny świstek, przetłumaczyłam i wysłałam, no i ...
dacie wiarę? ... dalej nic ..., żadnego odzewu z ich strony.
Tak sobie myślę że ja to jestem raczej nadzwyczaj wyrozumiały i cierpliwy człowieczek ze tak czekam. No bo nie da się ukryć, ze codziennie wypatruję listonosza :P
Jutro mąż znowu tam jedzie, mam nadzieję ze będzie czynne.
A Ty Tomasz otrzymałeś już swoją kasę? jeżeli tak to po jakim czasie?
pozdrawiam wszystkich czekających :) trzymajcie się
magdap
magdap

był listonosz dzisiaj u mnie,a właściwie to listonoszka. zostawiła pismo z którego wynika że dostałam rodzinne na mojego synka! a on już roczek skończył :)
czyli tak dla ścisłości odpowiem sobie na pytania które zadałam w tym temacie:
- na przyznanie zasiłku czekałam 10 miesięcy, ale się doczekałam !
- wniosek na L'allocation d'éducation złożyłam, mimo że nie mam meldunku w Lux, tak na wszelki wypadek, no i ten zasiłek też został mi przyznany. co bardzo miłe, wniosek wysłałam dużo później, a zasiłek wypłacili wstecz od miesiąca w którym mi się należał, a nie od daty złozenia wniosku.

wszystkim starającym i oczekującym na ZASIŁKI :) dużo cierpliwości życzę,
pozdrawiam
magdap
ODPOWIEDZ