Dortmund (lotnisko) -Luksemburg

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

myszulla

Dortmund (lotnisko) -Luksemburg

Post autor: myszulla »

Witajcie,
mam do Was ogromną prośbę, mianowicie, czy ktoś moze udzielić mi informacji na temat połączeń pociągowych lub autobusowych z lotniska w Dortmundzie do Luksemburga? Czy wie ktoś jakie są ceny i gdzie mogę znaleźć jakieś rozkładówki? Zaznaczę, iż nie umiem niemieckiego :D
I jeszcze jedno pytanko, jak jest z internetem w Luksemburgu, czy można się w jakichś częściach miasta załapać na tzw. hotspoty (czy jak to się tam pisze).
Z góry dzięki za wszelkie informacje, wybieram się do Luxu na początku sierpnia- zawsze kafejki internetowe zżerały sporą część mojego portfela...
MaWi

Post autor: MaWi »

1) Dojazd do Dortmundu:

Kilka razy dziennie masz polaczenie pociagiem. Nie ma polaczen bezposrednich, ale w najlepszym razie zabierzesz sie z Luxa do Kolonii i tam przesiadka do D, w najgorszym czeka cie kilka przesiadek (Trewir, Koblencja, Kolonia). Tu masz wyszukiwarke polaczen: http://www.cfl.lu/CFLInternet/Outils/Re ... sel=depart

Jedzie sie ok. 5 godzin, tzn. najkrocej to 4 godz. 45 min., najdluzej – nieco ponad 5 godz.

Zeby dostac sie do lotniska Dortmund musisz dodatkowo na dworcu Dortmund Hbf przesiasc sie na pociag do Unny (kursuja dosyc czesto - mniej wiecej co pol godziny) a w Unnie przy dworcu wsiasc w specjalny autobus, ktory juz bezposrednio dowiezie cie na lotnisko (autobus jest co ok. 20 min. i jedzie 5 minut).

Tak wiec w sumie powinnas zarezerwowac sobie na podroz jakies 6-6.5 godz.

2) hotspoty w Lux. Nie ma w Lux-Ville darmowego hotspota, ale jest jeden platny ogolnomiejski. Mozesz korzystac z niego nie tylko jako abonent, ale takze za pomoca kart-zdrapek prepaid. Nazywa sie HotCity. Oprocz tego niektore kafejki oferuja darmowy WiFi jesli sie u nich cos zamowi (np. BurgerKing na pl. d'Armes)
myszulla

Post autor: myszulla »

Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli lepiej jednak jechać autobusem... Mniej zachodu choć więcej czasu. A internet poza Burger Kingiem już sobie zlokalizuję na miejscu :)
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

gratisowy hotspot w mc donaldzie i quick oraz na avenue gare "la perigourdine"
MaWi

Aha, oczywiscie porąbało mi sie z tym BurgerKingiem, bo w Luxie nie ma Burger Kinga wcale, natomiast chodzilo mi oczywiscie o Quicka :) Z tym, ze wydaje mi sie, ze w chwili obecnej wiele kawiarni oferuje WiFi albo w ogole "odkorkowane" albo z haslem, ktore dostaje sie wraz z rachunkiem za kawe :)

A co do jazdy z Dortmundu – rzeczywiscie jest to cala odyseja. No i kosztuje tez troche, bo bilet kolejowy do Dortmundu to jakies 50 euro (choc zdarzaja sie promocje). Pozostale bilety (do Unny i ten na autobus), to juz groszowa sprawa. Generalnie wiec trudno jest znalezc uzasadnienie dla tego konkretnie wariantu podrozowania do Luxa...

Pamietaj jednak, ze masz jeszcze Koln/Bonn. To okolo godzine krotszy dojazd, no i cena biletu na PKP troche nizsza.
Awatar użytkownika
stary

MaWi pisze:..

Pamietaj jednak, ze masz jeszcze Koln/Bonn. To okolo godzine krotszy dojazd, no i cena biletu na PKP troche nizsza.
nie wiedzialem ze PKP obslugoje luxembourg -kolonia a jesli przewozy regionalne to rzeczywiscie taniej niz DB <nauka> <wow>

do luxemburga samolotem to ,jesli nie bezposrednio ,
naljepiej przez hahn (tzw frankfurt hahn), lub charleroi (tzw brussels south) ewentualnie brussels zaventem o dojazdach sa informacje tu na forku <nauka> <wow>
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

mala poprawka:

dworzec kolejowy w miejscowosci, w ktorej znajduje sie lotnisko, nazywa sie Holzwickede, spod dworca kursuje autobus miejski na lotnisko, dojazd ok. 10 min

bilet w promocji (Europa-Spezial Luxembourg) kosztuje obecnie 19 euro, a wiec zaledwie 7 euro wiecej niz autobus z Luksemburga do lotniska Frankfurt Hahn, ale podroz na lotnisko w Dortmundzie rzeczywiscie trwa ponad 5 godzin
MaWi

stary pisze:nie wiedzialem ze PKP obslugoje luxembourg -kolonia a jesli przewozy regionalne to rzeczywiscie taniej niz DB <nauka> <wow>
Widze, ze koledze obce sa takie pojecia jak "metafora" czy "skrot myslowy". Oj, niedobrze, bo tu na forum bez swiadomosci pewnych jezykowych ozdobnikow ciezko bywa "skumac baze" (jak mawiaja wspolczesni <mrgreen>
byly pisze:dworzec kolejowy w miejscowosci, w ktorej znajduje sie lotnisko, nazywa sie Holzwickede, spod dworca kursuje autobus miejski na lotnisko, dojazd ok. 10 min
Ma kolega calkowita trafnosc! (od razu wyjasniam dla niektorych – ten zwrot jest niepoprawny i ma takim pozostac, bo jest cytatem z jednego z arcydziel polskiej kinematografii; ktorego? a to juz niech sobie starsza generacja przypomni ;) ).

Mnie zupelnie wyleciala z czaszki ta nazwa; oczywiscie jest to Holzwickede i stamtad kursuje autobus, a nie z Unny (do Unny jedzie m.in. pociag z Dortmundu, ktory zatrzymuje sie w Holzwickede). Autobus jedzie tak naprawde nie 10 minut a 5, no niech bedzie, 7, bo lotnisko jest praktycznie na drugim koncu tej samej ulicy, co stacja kolejowa.

Co do biletu – Europa Spezial-Luxembourg – zawsze bylem ciekaw gdzie cos takiego mozna kupic i dlaczego nie w Luksemburgu na Gare Centrale... Jak pytalem tam w okienku o najtanszy bilet, to jak by nie liczyc wychodzilo 49,50... Byly – zdradz mi, jak sie nabawic takiego biletu? Pliz!
Awatar użytkownika
stary

ten luxembourg spezial to nie jest germany special

tylko z niemiec do innego kraju np luxembourg

http://www.bahn.de/p/view/angebot/inter ... burg.shtml

czytajcie to TYLKO po niemiecku bo w innych jezykach nie tej informacji
tutez

a co do PKP to od przyszlego koku beda mogli obslugiwac nawet linie luxembourg -diekirch
Awatar użytkownika
byly

stary, sorry, ale nie mac tu, bo nie masz racji.

Po pierwsze primo - nawet jesli zabrzmi to zarozumiale - watpie, zeby na tym forum ktos mowil tak dobrze po niemiecku jak ja
po drugie primo duzo podrozuje koleja, ta oferta nie jest nowa i oczywiscie ze obowiazuje w obie strony, tzn. nie tylko z Niemiec do Luksemburga, a rowniez z Luksemburga do Niemiec
po trzecie primo, jak mi nie wierzysz, wrzuc na strone niemieckich kolei nastepujace przykladowe polaczenie W JEDNA STRONE z Luksemburga do Dortmundu

Luxembourg
Dortmund Hbf Do, 30.07.09
Do, 30.07.09 ab
an 06:20
11:15 4:55 1 IC, RE

a wyjdzie ci wlasnie cena 19 euro Europa-Spezial Luxembourg

@MaWi

Bilet mozesz kupic w internecie na stronie niemieckich kolei, www.bahn.de

placisz karta kredytowa, drukujesz sobie bilet samemu i gotowe

ale po pierwsze trzeba taki bilet kupic minimum 3 dni wczesnie, po drugie szanse, ze sie go dostanie w popularne dni typu piatek, niedziela sa minimalne, po trzecie ta cena obowiazuje tylko na niektore polaczenia
MaWi

byly pisze:@MaWi

Bilet mozesz kupic w internecie na stronie niemieckich kolei, www.bahn.de

placisz karta kredytowa, drukujesz sobie bilet samemu i gotowe

ale po pierwsze trzeba taki bilet kupic minimum 3 dni wczesnie, po drugie szanse, ze sie go dostanie w popularne dni typu piatek, niedziela sa minimalne, po trzecie ta cena obowiazuje tylko na niektore polaczenia
Dzinks! Sprobuje sprobowac przy najblizszej okazji :)
Awatar użytkownika
byly

zycze powodzenia,

przy okazji o absurdach cenowych:

bilet promocyjny Luxemburg Spezial kosztuje w ww. przykladowym dniu 19 euro
a bilet promocyjny Trewir-Kolonia kosztuje w ten sam dzien, o tej samej godzinie, tym samym pociagiem....29 euro <bezradny>

wiec ja osobiscie czasem kupuje bilet z Luksemburga chociaz wyruszam z Trewiru, bo jest....taniej

ale uwaga, jesli jedzimy z Trewiru do Kolonii pociagiem IC i wracamy w ten sam dzien (np. na zakupy), to bilet powrotny kosztuje tez 29 euro, jest to tzw. Freizeit-Ticket

http://www.bahn.de/p/view/angebot/preis ... oeln.shtml
Awatar użytkownika
stary

Mnie szlo tylko oto aby powiedziec ze CFL nie sprzedaje tej oferty (angebot)
IronBone

Post autor: IronBone »

A może ktoś chce jechać do Polski pociągiem - tu też jest Angebot :)
http://www.bahn.de/p/view/angebot/inter ... olen.shtml
Awatar użytkownika
byly

i wcale nie taki glupi

biorac ponownie 30 lipca (czwartek) bilet na trasie Trewir - Poznan kosztuje 49 euro - ok, sa dwie przesiadki i podroz trwa prawie jedenasie godzin, ale w odroznieniu od tanich linii lotnicznych mozna zabrac tyle bagazu, ile sie chce, cena jest w sumie tez konkurencyjna a przeciez taka podroz ryanem tez trwa: najpierw dojazd na lotnisko, minimum godzine wczesniej, potem lot 1,5 godzine, czekanie na bagaz, dojazd z lotniska do centrum, moze sie okazac, ze pociagiem jest w sumie 3 godziny wiecej
ODPOWIEDZ