aktywnosc forumowiczow

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

olka

Post autor: olka »

witam :)
MaWi

Post autor: MaWi »

olka pisze:witam
Wzajemnie! :D

Oczywiscie nie jest tak jak przypuszczalas – o tej porze bynajmniej forum nie spi. O tej porze dopiero budza sie forumowe dobre duchy (zlych chwilowo nie posiadamy, ale jakos nas to nie martwi ;) )

Jesli jestes na forum od niedawna, to czeka cie niezla przeprawa – ponad 2400 postow do przeczytania... :/ Moze lepiej od razu wybrac opcje "zaznacz wszystkie posty jako przeczytane" i oddac sie w rece forumowej wyszukiwarki? <roll>

Pamietaj tez, ze nadal jest dostep do starego forum na GW – jesli dopiero wybierasz sie do Luxa i szukasz wszelkich mozliwych informacji na temat tego miejsca na Ziemi, najlepiej zacznij od staroforumowego LuxFAQ-a, nastepnie przejrzyj tematy FAQ na obecnym forum, a potem pojdzie jak po masle :)
olka

Post autor: olka »

dziekuje za dobre rady :) tak, dopiero sie wybieram, pod koniec stycznia wiec w mojej glowie chaos! przebrnelam przez wszystkie praktyczne informacje na forum starym i nowym ; ale nie chcialabym odbiegac od tematu aktywnosci, zeby sie na samym poczatku nie narazac redakcji! bede regularnie pisac i czytac, dobranoc wszystkim :)
marcin

moje 3 grosze ...

Post autor: marcin »

w ramach przygotowania do wyjazdu do Luxa, przeglądam sobie wątki w starym forum (głównie z FAQ-a) i wydaje mi się, że mniejsza aktywność forum wynika z pewnego "zakorzenienia" w Luksemburgu. Tematy, które dziś przeglądam były "gorące" rok, czy dwa lata temu gdy większość albo dopiero co miała się przeprowadzić, albo stawiała pierwsze kroki w nowym kraju.

Dziś nie ma sensu pytać, które dzielnice w Luxie są cool, bo to zostało już dawno powiedziane (no może trochę brakuje opisu okolicznych wiosek) i forum toczy się głównie wokół bieżących spraw, które nie są już tak istotne i na pewno nie generują takiej samej aktywności jak właśnie te pierwsze tematy związane z przeprowadzką, wyborem mieszkania itp. Miło tak sobie poczytać wasze historie i perypetie, bo oprócz oczywistej dawki pożytecznych informacji jest to również ciekawa lektura....

marcin

p.s.

skoro zostałem "wezwany" to się zgłaszam. Jestem informatykiem i chętnie pomogę w ramach "prac społecznych" jeśli będzie taka potrzeba, choć nie ukrywam, że raczej specjalizuje się w "back-end". Poki co siedzę jeszcze w Polsce, zamykam powoli wszystkie sprawy i załatwiam wszelkie formalności by pojawić się w Luksemburgu na pochód pierwszomajowy .... jeśli takowy jest :-)
Awatar użytkownika
Biała

Post autor: Biała »

Ja również, tak jak Marcin, przeglądam sobie wątki w starym forum w ramach przygotowania do wyjazdu do Luxa. Mam zamiar dołączyć do męża z dziećmi pod koniec wakacji. Trochę się zmartwiłam, przeglądając stare forum, iż na nowym aktywność ludzi zmalała. Na pewno większość z nich kontaktuje się ze sobą osobiście, może zawiązały się jakieś przyjaźnie i nie wszyscy mają potrzebę kontaktowania się przez forum. Mam jednak nadzieje, że po przybyciu do Luxa uda mi się nawiązać kontakty z rodakami i znajdą się jeszcze chętni do nawiązywania nowych znajomości. Tym bardziej, że będę tą niepracująca połówką małżeństwa i boje się samotnych początków pobytu w Luxie (mimo 3-ki dzieci i związanych z nimi obowiązków).
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i mam nadzieję wkrótce poznać choć niektórych z Was osobiście.
Ola
Awatar użytkownika
LuxTeam

Post autor: LuxTeam »

marcin pisze:skoro zostałem "wezwany" to się zgłaszam. Jestem informatykiem i chętnie pomogę w ramach "prac społecznych" jeśli będzie taka potrzeba
Bardzo dziękujemy za Twoja deklarację i gotowość do współpracy. Nie będziemy ukrywać, że takich ludzi potrzeba nam bardzo. Reszta to już może trochę bardziej prywatnie, więc po prostu zajrzyj na priva :)

pozdr.

LuxTeam
LuxTeam
fram

Post autor: fram »

HAU! HAU! HAU! odszczekuje uroczyscie to, co napisalam jakis czas temu: aktywnosc Forumowiczow wcale nie zmalala, odkad mamy nowe forum, to tylko ja , glupia, nie umialam sie w nim poruszac <oops> . Odkad za rada J23 zaczelam uzywac tricku z opcją szukaj okazalo sie, ze nasze forum az kipi od pytan, rad i odpowiedzi. Niestety, wczesniej wchodzilam jedynie na strone glowna i zerkalam na lewa strone sprawdzajac ostatnie napisane posty (a tam zdaje sie, ze nawet jak ktos odpowie na dawno napisany post, to temat nie wedruje do gory, prawda? przynajmniej ja nie zauwazylam <oops> <oops> <oops>
misio

Post autor: misio »

Spoko. Mam jakies info ze "jakis" informatyk moze nam doradzi co i jak i cala zabawa bedzie jeszcze fajniejsza :)

Aha, aktywnosc wieksza, bo ludzie powracali. Ja natomiast zauwazylem "wysyp" nowych nickow zalogowanych. Co wejde to widac nowe osoby. Oby tak dalej <rotfl>
Awatar użytkownika
LuxTeam

Post autor: LuxTeam »

fram pisze:HAU! HAU! HAU! odszczekuje uroczyscie to, co napisalam jakis czas temu: aktywnosc Forumowiczow wcale nie zmalala
Też cieszy nas bardzo, że powracają nasi stali bywalcy. I mamy tu na myśli zarówno te "krótkoterminowe" powroty ze Świąt, jak i te "odległe" – to znaczy rejestrowanie się uczestników, którzy towarzyszyli nam niemal od początku starego forum, ale dopiero w ostatnich dniach zdecydowali się przyłączyć do polska.lu.

Tak czy inaczej, twój głos w dyskusji był i nadal jest dla nas bardzo ważny i tak szczerze, to liczyliśmy na to, że dyskusja zainicjowana przez twój post rozwinie się, nabierze rumieńców a przede wszystkim będzie pełna nie tylko pochwał ale i sugestii co można by zmienić/usprawnić. Na dziś co prawda sami niewiele możemy już zmienić w strukturze tego forum (gdyż większość sztuczek możliwości i opcji nam dostępnych już teraz wykorzystujemy), ale – skądinąd dzięki twemu postowi – zyskaliśmy deklaracje pomocy ze strony fachowców, toteż jest szansa, że przyszłość przyniesie jeszcze pewne zmiany na plus. Już teraz chcielibyśmy zastrzec, że nie będą to raczej działania "wywracające do góry nogami" po raz kolejny strukturę, formę i zawartość forum, bo ileż w końcu razy można wystawiać na próbę Waszą, Użytkowników Forum, cierpliwość ;) ale jeśli cokolowiek jeszcze będzie się dało zrobić dla poprawienia czytelności/przejrzystości forum – z pewnością do tego dojdziemy.

Zainspirowani twoimi pytaniami i wątpliwościami przygotowujemy małą statystykę/raport z działalności forum, po to by uzmysłowić (przede wszystkim samym sobie, ale także i Wam, Drodzy Czytelnicy) jakie działy Forum są najpopularniejsze i w jakich zakresach tematycznych wykazujecie najwięcej aktywności. Być może analiza ta przyczyni się w jakiś sposób do dalszej ewolucji Forum, ale... nie uprzedzajmy faktów.

A w kwestiach technicznych – zgadza się, sztuczka z "Szukaj wszystkie", jest jedną z najlepszych metod na przeglądanie postów w hierarchii chronologicznej i bez podziału na podfora/tematy. Polecamy ją nieustająco tym wszystkim, którzy przyzwyczaili się do struktury starego forum na GW, gdyż nie biorąc pod uwagę różnic w szacie graficznej, układ tematów po wykonaniu polecenia "Szukaj wszystkie" jest identyczny z tym jaki wyświetla się na forach GW.

Co do listy ostatnich tematów, wyświetlanej po lewej stronie portalu – także zgadza się z tym co napisałaś – tam są wyświetlane jedynie ostatnio rozpoczęte tematy. Jeśli w danym, starym temacie, ktoś dopisze nowego posta – temat nie "wskakuje" w tym module na pierwsze miejsce na liście. Niestety tego nie możemy zmienić, choć zapewne układ z ostatnio opublikowanymi postami byłby tutaj lepszym rozwiązaniem. Ale wszystko przyjdzie z czasem. Mamy przynajmniej taką nadzieję :)
LuxTeam
ODPOWIEDZ