Smutna zagadka dla warszawiakow

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

MaWi

Smutna zagadka dla warszawiakow

Post autor: MaWi »

Kto z Was powie mi, co zostalo uwiecznione na tym zdjeciu:
Załączniki
img196.jpg
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

Praga Północ, Jagiellońska, na odcinku między Ratuszową, a Rondem Starzyńskiego, niedaleko Placu Hallera, vis a vis Ogrodu Zoologicznego <?>
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

panda pisze:Praga Północ, Jagiellońska, na odcinku między Ratuszową, a Rondem Starzyńskiego, niedaleko Placu Hallera, vis a vis Ogrodu Zoologicznego <?>
Pan MaWi wyraznie napisal, ze chodzi o WARSZAWE !
Od kiedy to Prag Polnoc zalicza sie do Warszawy, siermiego ?

Ja mowie ze to placyk z pomnikiem Bohaterow Getta w okolicach ulicy Anielewicza lub Grzybowskiej
MaWi

Niestety. Zaden z kolegow nie ma racji. Gdyby to byl pl. Hallera, to z pewnoscia nie napisalbym, ze zagadka jest "smutna" – coz... mam nadzieje, ze nie czytaja tego "scyzoryki" z praskiego "trojkata bermudzkiego" pw. Śpiących, ale tam takie krajobrazy to standard.

Placyk z pomnikiem Bohaterow Getta? Byc moze, ale chyba po wyburzeniu pomnika? Poki co w Polsce chyba jeszcze nie wieja az tak huraganowe wiatry (historii)...

Prosze o kolejne odpowiedzi. Poki co pierwsza podpowiedz w formie pytania – cos sie znajdowalo na powyzszym obrazku, po czym jednak lezka w oku sie kreci...
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

MaWi pisze:Prosze o kolejne odpowiedzi. Poki co pierwsza podpowiedz w formie pytania – cos sie znajdowalo na powyzszym obrazku, po czym jednak lezka w oku sie kreci...
A to nie są czasem "resztki" po kinie "Skarpa"?
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
MaWi

Tak, niestety.

Tak wlasnie wyglada kino "Skarpa" dzis. Ja wiem, ze w tym budynku juz od kilku lat nie odbywaly sie projekcje, wiem, ze predzej czy pozniej mial on podzielic los setek podobnych obiektow w Polsce, ale... ale jesli przez niemal 20 lat przechodzilo sie obok tego miejsca, a czasami nawet tam wstepowalo... No, coz... z takimi miejscami jak kino "Moskwa" czy dzis – kino "Skarpa" odchodzi w niepamiec pewna epoka.

RIP <beczy>
mmm191

Post autor: mmm191 »

Pan MaWi wyraznie napisal, ze chodzi o WARSZAWE !

dla ścisłości obszar pragi został włączony do miasta u schyłku XVIII w. lecz dopiero w 1945 nastąpił podział na Pragę Południe i Pragę Północ.

......pozdrawiam
mmm191
Tess

Post autor: Tess »

Heh. W takim (nie)stanie "Skarpa" jest od jakiegos czasu. Dosc dawno juz ja rozebrali. Kiedy przeprowadzalam sie do Wawy, byl tam jakis klub. A potem rozmontowali calosc, maja chyba tam jakies nowoczesne cos postawic. A do Skrpy mialam z domku jakies pol minuty piechota...
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

ja z Pragi Północ do tej - powiem przewrotnie - "już mało warszawskiej" lewobrzeżnej części Warszawy miałem 6 minut na rolkach

xtheo7 napisał/a:

polecam jednak zgłębic wiedzę na temat stolicy Polski i na początek rekomenduję ciekawą lekturę "An Illustrated Atlas of Old Warsaw" Roberta Marcinkowskiego ;)

z poważaniem,
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
ODPOWIEDZ