badania w ciazy i dokumenty

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

W Polsce wskazaniem do robienia triple test jest z reguły późna pierwsza ciąża ( po 36 roku życia) lub przypadki schorzeń genetycznych w rodzinie.
Tu macie definicję http://en.wikipedia.org/wiki/Triple_test

Wynik badania określa jedynie prawdopodobieństwo wystąpienia schorzenia i w przypadku podwyższonego ryzyka robiona jest dodatkowo amniopunkcja (pobranie wód płodowych) i to badanie dopiero określa czy płód jest obciążony genetycznie czy nie.

Mi też lekarka proponowała to badanie, ale się nie zgodziłam.
Po pierwsze: dziecko drugie, a ja wciąż młoda ;), po drugie: wynik badania przezierności karku był prawidłowy; po trzecie nie wiem co miałabym zrobić z wynikiem, który wskazywałby na nieprawidłowości... raczej nie zdecydowałabym się na aborcję... a po co żyć 9 m-cy w stresie.

Młody urodził się piekny i zdrowy :)

Życzę dużo zdrówka dla wszystkich oczekujących mam i dzieciaczków :)
dag
Awatar użytkownika
anianna

Post autor: anianna »

Mnie się lekarz nie pytał czy chce te badania, sam wypisał kartę do labolatorium , pierwsze badanie mam 2 lutego, następne 1 marca. Pierwsze badanie krwi na toksoplazmozę wyszły ok, mocz oddwawałam u ginekologa przy ostatniej wizycie więc wyników nie znam Nie wiem, może ma to związek z pierwszą nie udaną ciążą, i teraz chce być pewny, że wszytko ok?! Może z krwiakiem, który się przyplątał znów.. A mnie nie chciał straszyć, tylko wypisał i powiedział ze musisz pójść.. nie bede sie tym zamartwiać tylko pójde i zrobie, na pewno wszystko bedzie ok ;) nie dopuszczam innej myśli!
Pozdrowienia :)
jrm

Post autor: jrm »

z tymi badaniami prenatalnymi to tutaj jest dziwnie. jak bylam w ciazy z synem gin wypisal automatycznie skierowania na wszystko, nie pytajac sie o moje zdanie (ciaza druga, ja mloda). bedac w kolejnej ciazy u innego gin nie dostalam skierowania na zadne badania prenatalne. dzieci z jednej i drugiej ciazy zdrowe. takze to wszystko zalezy na jakiego lekarza trafisz.
natomiast co mnie jeszcze bardziej zdziwilo, zaden z lekarzy nie wypisal skierowania na badanie krwi z obciazeniem glukoza (w pl to jest obowiazkowe).
ania_411

Post autor: ania_411 »

kinia2008, i anianna, proponuje spotkanie ciężarówek pierwszego trymestru, w celu omówienia wszystkich ważnych dla nas spraw <mrgreen>
moje gadu gadu: 10158519
pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
anianna

Post autor: anianna »

Świetny pomysł :D ja nie pracuje wiec mogę sie do wszytkich dostosować ;)
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

wszystkie ciezarowki wszystkich trymestrow zapraszam do zakupow:

http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=26493#26493
ODPOWIEDZ