CONGE PATERNITE

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Borys

CONGE PATERNITE

Post autor: Borys »

Nie uzywalem wyszukiwarki - moze dobrze by bylo jakby byl temat odrebnie zajmujacy sie tym zagadnieniem ?

Dowiedzialem sie ze ten urlop rodzicielski mozna wybrac na pol roku badz rok ale wtedy pracujac na pol etatu. W przypadku gdy bierzemy na pol roku kasa PRESTATIONS FAMILIALES wyplaca 1778,31 € miesiecznie, kiedy na rok i pol etatu pracy - 889,15 €.
Wiem rowniez ze mozna go wybrac do 3 go roku zycia dziecka.

Mam takie oto zapytanie :

1. Czy " conge paternite " (to moj slowotwor - nie wiem jak sie to dokladnie poprawnie pisze) nalezy sie mi jesli jestem jedyna osoba w rodzinie ktora pracuje ?

2. Czy takie rodzicielskie mozna ze soba laczyc ? Bo np jesli pojawi sie drugie dzieciatko w okresie np 2 lat od narodzin pierwszego to czy wtedy w dzien narodzin drugiego moge rozpoczac laczone conge paternite na okres roku czasu aby pomoc zonie w zajmowaniu sie szkrabami ?

3. W jaki sposob odbywa sie procedura przyznania takiego urlopu ? Kogo musze poinformowac oprocz pracodawcy i w jaki sposob ?

4. Na ile wczesniej przed rozpoczeciem urlopu mam obowiazek poinformowania pracodawcy o zamiarze podjecia takiego urlopu ?

5. Slyszalem, nie wiem czy to jest w ogole prawda , ze np zasilek dla bezrobotnych zaczyna mi nalezec dopiero po pelnych 3 latach przepracowanych w GDL , po pierwsze czy to jest prawda , a jesli jest to czy ta sama zasada obowiazuje w przypadku " conge paternite " ??

Czy jest wsrod Was ktos kto w tej sprawie ma doswiadczenie , badz po prostu wiedze i zechcial sie nia podzielic ? Bede bardzo zobowiazany.
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

co wiem to odpowiem, reszte sobie doczytasz tu: http://www.cnpf.lu/Cours/PF-cp.htm

2 & 3& 4 . Nalezy zlozyc podanie do pracodawcy conajmniej 3 miesiace przed planowanym poczatkiem urlopu. Pracodawca zajmuje sie reszta.
5. W najblizszy czwartek bedzie ktos u mnie firmie z ADEM i zadam mu to pytanie.
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

#5 - dobre pytanie. Duzo ludzi mowilo rok, a tyle samo ze trzy lata... Jak sie dowiesz to napisz tutaj.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Zofi-ja

Post autor: Zofi-ja »

Moj maz byl na conge parental,ale juz jakis czas temu(6lat).Z tego co pamietam ja pracowalam i bylam zadeklarowana na bialo.On siedzial 6miesiecy w domu,a potem ja moglam sobie wziazc drugie 6 miesiecy.Musialo dwoje rodzicow pracowac,aby otrzymac takie conge.I wtedy mozna bylo wziazc conge dopuki dziecko nie skonczylo 4 lat.Nie wiem jak jest teraz?Ale warto podjechac i popytac.Oni cie poinformuja czy masz szanse dostac to conge.Zycze powodzenia
Zofi-ja

Post autor: Zofi-ja »

Jeszcze napisze ze to conge nazywa sie:Confirmation du conge parental a plen temps.Papiery dostaniesz w casse nationaledes prestations familiales 1A,Boulevard Prince Henri
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Post autor: Marguerite2003 »

Borys pisze:Slyszalem, nie wiem czy to jest w ogole prawda , ze np zasilek dla bezrobotnych zaczyna mi nalezec dopiero po pelnych 3 latach przepracowanych w GDL
Nieprawda. Zasiłek dla bezrobotnych należy sie po przepracowaniu 6 miesięcy w Lux.

http://info.assedic.fr/unijuridis/index ... %7C2566%7C
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Potwierdzam 6 miesiecy - dzis w mojej firmie goscil przedstawiciel luksemburskiego ADEM -u
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

Marguerite2003 pisze:
Borys pisze:Slyszalem, nie wiem czy to jest w ogole prawda , ze np zasilek dla bezrobotnych zaczyna mi nalezec dopiero po pelnych 3 latach przepracowanych w GDL
Nieprawda. Zasiłek dla bezrobotnych należy sie po przepracowaniu 6 miesięcy w Lux.

http://info.assedic.fr/unijuridis/index ... %7C2566%7C
oraz 12 miesięcy zamieszkania w Luksemburgu, o ile dobrze pamiętam
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
olandia

Post autor: olandia »

Borys,

Polecam poczytanie na ten temat w bezplatnej broszurze:

Gesetzgebung, Finanzielle Beihilfen, Beratungsangebote wydanej przez Initiativ Liewensufank.

Mozesz obejrzec pdf tu: http://www.liewensufank.lu/deutsch/down ... gebung.pdf
lub zamowic tu: http://www.liewensufank.lu/deutsch/prog ... ellung.htm

Pozdrawiam,
olandia
Awatar użytkownika
olandia

Post autor: olandia »

xtheo7 pisze:
2 & 3& 4 . Nalezy zlozyc podanie do pracodawcy conajmniej 3 miesiace przed planowanym poczatkiem urlopu.
zgodnie z moim rozpoznaniem trzeba zlozyc wniosek 6 miesiecy przed planowanym poczatkiem urlopu
olandia
ania_411

Post autor: ania_411 »

z mój pracodawca kazał złożyć wniosek 2 miesiące przed rozpoczęciem urlopu macierzyńskiego, czyli 4 miesiące przed narodzinami maleństwa:)
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Bo w sumie musi Ci wyjść 6 miesięcy przed spodziewaną datą rozpoczęcia urlopu wychowawczego:
2 miesiące przed macierzyńskim + 2 mce macierzyńskiego przed porodem + 2 miesiące macierzyńskiego po porodzie = 6 m-cy

Można jeszcze uzyskać dodatkowy miesiąc wychowawaczego jeśli karmi się maleństwo piersią. Kasa chorych (CNS) tudzież CNPF przyślą zapytanie w stosownym momencie i wskażą datę po której trzeba złożyć zaświadczenie od pediatry o karmieniu piersią. Wtedy wychowawczy odwleka się o miesiąc :)

Ja właśnie od tygodnia wychowuję ;)
dag
Awatar użytkownika
Ewalentyna

Post autor: Ewalentyna »

no tak ... Borys pyta o urlop rodzicielski, a odpowiedzi lecą o macierzyńskim i zasiłku dla bezrobotnych <mrgreen>

U mnie w pracy nazywają to po prostu paternity leave, czyli swojski urlop wychowawczy. Z wiedzy ktora otrzymalem od przeprzeprzemiłych Pań w HR to:

- forma urlopu jak napisał Borys. albo pełna wolność 6 miesiecy płatny ~1700, albo 12 miesiecy pracy na half-time i płatność ~900.

- muszę przepracować u mojego pracodawcy 12 miesięcy (czyli w moim wypadku moge isc od sierpnia). Czas zameldowania nie ma znaczenia.

- urlop jest 'per dziecko' i mozna łączyć w wypadku narodzin 2giego. Aproksymując można zostać mega dzieciorobem i siedziec od 40stki na zasiłku, zakladajac sprawnosc robienia dzieci 2bobo/6 miesiecy

- urlop może wziąć rodzic bedacy w kregach zainteresowania urzedu skarbowego w LUX, czyli pracujacy w Lux. Nie powiedziano mi czy moga w tym samym czasie, czy po kolei ... <idea>

- co do zgłoszenia to powiedziano mi że min 3 miesiące wczesniej powiniem to zglosic, nie wnikalem czy wynika to z prawa, czy z tego ze moj przelozony musi miec czas na otrzasniecie sie z szoku.

Sam mam na to chęć więc w poniedziałek poinwestyguje. Zaznaczam, że wiedza pochodzi nie z dokumetow legislacyjnych, ale od przeprzeprzemilych wiecznie usmiechnietych Pań. Zakladajac ze Panie nie odurzaja sie czyms w czasie pracy (tutaj nie gwarantuje) i nie pija za duzo - wiekszosc jw. sie zgadza <lol> <lol>

pozdrowienia
mąż korzystajacy z kąta/konta żony 8)
Mamy czas, czas nie goni nas
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Niestety mezu korzystajacy z konta zony... Przeusmiechniete panie nie zawsze maja prawidlowe informacje... znam je poniekad ;)
Zgloszenie checi pojscia na wychowawaczy MUSI byc 6 miesiec przed data rozpoczecia, zeby pracodawca nie mogl odmowic udzielenia takiego urlopu. Poza tym, jezeli termin jest dotrzymany to mozesz pojsc na 100% urlop - czyli na pół roku. Jesli chcesz isć na pół etatu, to niestety, pracodawca musi być chetny z Tobą współpracować w tym zakresie...
dag
ODPOWIEDZ