Witam i o rozne rzeczy pytam

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
dwaP

Witam i o rozne rzeczy pytam

Post autor: dwaP »

Czolem Rodacy!

Tak sie zlozylo, ze od tygodnia z rodzina mieszkam w Luksemburgu. Wynajelismy mieszkanie, mamy juz nawet polaczenie z internetem, wiec ogolnie nie jest zle. Po uwaznej lekturze forum i poradnika nadal mam kilka pytan i z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

1) Zaczne z grubej rury :) Gdzie tu jest myjnia samochodowa, na ktorej umyja samochod nie tylko z zewnatrz, bo to mozna zrobic na niemal dowolnej stacji benzynowej bezobslugowo, ale rowniez w srodku. No i ile taka przyjemnosc kosztuje?

2) Worki do segregowania smieci. Zakladajac, ze tymczasowo nie mam pojecia kto jest zarzadca budynku w ktorym mieszkam, skad pozyskac przezroczyste, blekitne worki do sortowania smieci? Bede wdzieczny za jakis adres. I czy do tych workow wrzuca sie wszystko jak leci (plastik, papier, szklo), czy sa rozne worki na rozny rodzaj odpadkow do recyklingu?

3) Lekarz pediatra. Wiem, ze temat byl walkowany milion razy. Ale i tak zapytam. Sytuacja wyglada nastepujaco: Mamy 11 miesiecznego dzidziola, nie mowimy po francusku. Potrzebny nam pediatra mowiacy po angielsku albo po polsku (przy czym angielski w zupelnosci wystarczy). Najlepiej z gabinetem gdzies w poblizu Merl, gdzie mieszkamy. No i taki, zeby dojechal w razie potrzeby. Chcemy po prostu isc z dzidziolem do lekarza na zasadzie "dzien dobry, to my, przyjechalismy i chcielismy sie przywitac", przy okazji jakis przeglad i umowienie sie na kolejne szczepienia. Chcemy, a nie wiemy gdzie :/

4) Kurs jezykowy. Dla zony. A najlepiej taki, zeby mogla pojsc z dzieckiem. I zeby byly inne matki z dziecmi. I zeby mozna bylo pogadac. Przy kawce :) Nawet nie wiemy czy cos takiego istnieje, ale jesli ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie, to dajcie znac :)

5) Parkingi podziemne w centrum. Czy zeby na nie wjechac trzeba miec jakies karty / przepustki, czy szlaban otwiera sie sam i po prostu wjezdzamy do srodka regulujac oplate wewnatrz, poprzez parkomat?

6) Czy jest tu jakakolwiek filia Fortisa lub BCEE otwarta w sobote lub po 18:00 w dzien powszedni?

I to z grubsza tyle, bo jestesmy dzielni i dajemy sobie rade (nie ukrywam, ze rowniez z wielka pomoca tego portalu). :D
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Witam w Lux i witam na Merlu.
To ja powiem, co wiem:

1/ - tu ciekawa jestem odpowiedzi, bo sama na takowa nie trafilam (a nie, zdaje sie, ze w myjni na parkingu podziemnym w Belle Etoile swiadcza takie uslugi....ale sama nigdy nie korzystalam....no, chyba, ze mi sie cos pomylilo...) Ja zwykle auto myja w Goedert - maja dosc dobra maszyne, a przy wyjezdzie - stanowiska, gdzie auto mozna dopiescic, no i odkurzacze, wiec i w srodku posprzatac....niestety - pod chmurka, wiec od kiedy zrobilo sie zimno, jezdze autem czasem umytym z zewnatrz i stale brudnym w srodku....

2/ niebieskie worki mozesz sobie wziac za darmola (w rolkach) w Buerger Center na Hamiliusie - wewnatrz, przy wejsciu od strony autobusow (i Place d'Armes) stoi taka skrzynia, z ktorej pobiera sie takie wlasnie niebieskie rolki z workami. Co do nich mozna wkladac - jest na nich napisane w 2 czy 3 jezykach i narysowane. Worki wystawia sie co 2 tygodnie na ulice - grafik dla twojej ulicy powinienes dostac, a jak nie, to spytaj albo tam, gdzie bedziesz worki pobierac, albo sasiadow. Co do innych smieci - to poza papierem (niebieskie pojemniki) i szklem (jakies inne, ale moja gospodyni nie ma - wywoze do zbiorczych, ktorych w roznych miejscach jest troche), cala reszte sie wyrzuca do czarnych (szarych - no, jak duzy dom to ma takie wielkie, zielone) pojemnikow, ktore sa w kazdym domu. 1x w tygodniu przyjezdza smieciara i zabiera.
3/ Pediatry na Merlu nie znam (ale z pewnoscia jakis jest, a po angielsku mowi tu zej kazdy lekarz), ale jak chyba wiekszosc z Polakow, korzystam z doktora Weltera, o ktorym na forum tez juz bylo.

4/ o takich kursach niestety nie slyszalam

5/ na parkingi podziemne, nie tylko w centrum - wjezdzasz, pobierajac ticket, potem wracajac na parking w odpowiednim automacie uiszczasz stosowna oplate, oddajesz ticket przy wyjezdzie, i tyle. No, chyba, ze Cie interesuje staly abonament/miejsce na takim parkingu - to nie mam pojecia gdzie i jak sie to zalatwia

6/ Tu Cie niestety chyba (bo nie jestem na 100% pewna) rozczaruje, udzielajac krotkiej odpowiedzi: po 18 - NIE, w soboty tak - nigdy nie korzystalam, ale widzialam otwarte banki - i te w centrum, i te w centrach handlowych....

Jakby co, to pytaj dalej :)
Agata

Post autor: Agata »

Pediatry mowiacego po polsku brak.
Lista polecanych lekarzy znajduje sie na home page, na samej gorze, na zielono.
Agata
Agata

Post autor: Agata »

Kursow jezykowych dla matek z dziecmi BRAK. Chyba nigdzie nie ma takiego wynalazku... no chyba ze matki z potworkami sie same zgadaja i zorganizuja sobie prywatne lekcje.

Od 19.01 zaczynaja sie zapisy w CLL, tanie kursy jezykowe, moze warto sie zapisac, a w tzw miedzyczasie zorganizowac cos dla dziecka albo wybrac kursy wieczorowa pora i zaanagazowac tate :-)

Dla matek z dziecmi sa jedynie kursy 'dzieciece' organizowane przez liewensufank, np yoga, masaz dla dzieci, muzykowanie itd. Sprawdz tutaj: http://www.liewensufank.lu/deutsch/ueberuns/wir.htm

A przydaloby sie jeszcze kino z seansami dla matek z dziecmi, tak jak to bylo w Warszawce...

Pozdrawiam
Agata
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Post autor: Marguerite2003 »

Co do myjni, my korzystamy albo z Car Clean (kilka punktów, m.in. na Cloche d'Or lub w Auchan) http://www.carclean.lu/ albo z Car Shine www.carshine.lu, ale tam mycie ręczne ze sprzątaniem srodka kosztuje ok. 50 EUR, więc nie tanio.
Ostatnio uruchomili ręczną myjnie na Shellu w Alzingen- mycie z czyszczeniem srodka kosztuje 30 EUR.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
maczarna

Post autor: maczarna »

Ad.3) Pediatra - mam dwie coreczki i przeszlam juz kilku lekarzy tutaj, jak i w Polsce, jednak po raz kolejny baaardzo polecam dr Weltera. Pierwsza wizyta trwa ok. godziny nawet, bo lekarz bardzo dokladnie bada dziecko. Jest przy tym niesamowicie delikatny, ostrozny, najpierw nawiazuje kontakt z dzieckiem. Szczerze mowiac, zaden z dotychczas znanych mi lekarzy nie mial tak dobrego podejscia do dzieci.
Jesli chodzi o wizyty domowe to chyba pediatrzy tutaj nie praktykuja czegos takiego, przynajmniej ja sie nie spotkalam z takim przypadkiem. Po prostu po godzinach i w naglych wypadkach trzeba jechac na ostry dyzur.
Pozdrawiam
oksy

Post autor: oksy »

Z Merla najłatwiej chyba wybierać się do pediatry w przychodni przy rue Goebel.
Lekarze pracują tam również w soboty i niedziele (chociaż tylko w określonych godzinach), urlopy nie są problemem, bo zamiast "naszego" lekarza zawsze będzie ktoś na zastępstwie. Po angielsku mówią chyba wszyscy, na wszelki wypadek można się upewnić przy zapisie.
oksy
Awatar użytkownika
maczarna

Post autor: maczarna »

Bylam pare razy takze w tej przychodni. Niestety, mam raczej srednie doswiadczenia z tego miejsca. Ale byc moze akurat mialam pecha:) A poza tym mam porownanie z dr Welterem. W kazdym razie nie polecam tam Pani dr Shneider, chyba ze ktos chce aby jego pociecha miala uraz do lekarzy do konca zycia.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

ten kurs mialby byc oralny? <rotfl>
oksy

Post autor: oksy »

Dr Welter rzeczywiście ma bardzo dużo czasu i cierpliwości dla każdego pacjenta, i jego podejście do dzieci nie pozostawia nic do życzenia.
Bardzo mi się podobało, kiedy przyszliśmy na kontrolę i rozmawiał z nami chyba godzinę.
Ale kiedy byłam tam z dwojgiem chorych dzieci - jedno wymiotujące, z wysoką gorączką, drugie, niemowlak, gorączka i zapalenie ucha - i czekaliśmy w nieskończoność, bo akurat przed nami było troje dzieci do kontroli i szczepienia - to już mniej mnie cieszył ten brak pośpiechu.
I, co gorsza, kilka razy były problemy z diagnostyką i leczeniem.
W sumie świetny lekarz, jeśli się chce zaszczepić i skontrolować zdrowe dziecko.
oksy
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

Dr Welter jest przede wszystkim przemeczony. Przyjmuje od rana do wieczora. Siedzi sie w poczekalni w nieskonczonsc, dzieci chore ze zdrowymi w malej poczekalni. Ja zmienilam pediatre, chociaz na poczatku bylam z niego zadowolona. Nie bede tu mowic, co bylo ostatecznym powodem, ale tak jak mowi Oksy, zdarzylo mu sie zle zdiagnozowac chorobe i po 2 dniach znowu siedzialam u niego w poczekalni. Oczywiscie liczyl za kazda wizyte. Za kazdym razem corka dostawala ten sam zestaw lekarstw.
dwaP

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi!

A odnosnie Bierger Center na Hamiliusie i workow mam pytanie - czy worki sa w takim miejscu mozna je sobie wziac rowniez po godzinach pracy? Bo czynne jest do 17:00 :/
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

dwaP pisze:A odnosnie Bierger Center na Hamiliusie i workow mam pytanie - czy worki sa w takim miejscu mozna je sobie wziac rowniez po godzinach pracy? Bo czynne jest do 17:00
te same worki worki możesz pobrać również w Centre de Recyclage na rue du Stad (boczne od rue d'Arlon, przed stadionem, pierwsza w prawo za Strażą Pożarną) - są otwarci równiez w sobotę
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
dwaP

Hmm... Na obrazku Centre de Recyclage sa takie ladne kontenery. Czy to znaczy ze mozna tam podjechac i oprocz pobrania samych workow przy okazji powrzucac juz na miejscu rzeczy?

Przepraszam za takie upierdliwe pytania, ale nowy tu jestem, a francuskiego dopiero sie ucze.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

w tym centrum pozbędziesz się wszystkiego oprócz niechcianych osób ;)
Danka
ODPOWIEDZ