Usuwanie 3 migdała u dziecka

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

anwi pisze:Ja do dziś często choruję na anginy (w dzieciństwie niemal nieustająco), chociaż nie usunięto mi żadnych migdałków
...anwi - proponuje wiec usunac - najlepiej wszystkie - w trybie natychmiastowym, na wlasne zyczenie :D .... chyba nie zaszkodzi, nie?....a moze pomoc.... <bezradny>
Awatar użytkownika
bamaza42

Borys pisze:A ja juz myslalem ze konowal zaproponowal usunac ucho...
<rotfl> <haha>
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

bamaza42 pisze:...anwi - proponuje wiec usunac - najlepiej wszystkie - w trybie natychmiastowym, na wlasne zyczenie .... chyba nie zaszkodzi, nie?....a moze pomoc....
A kiedy to skończyłaś medycynę? <lol>
Awatar użytkownika
bamaza42

a Ty?... :p

ale spojrz, w tym przypadku to przeciez logiczne, nie trzeba zadnej medycyny... - skoro nie-usuniecie u jednych daje taki sam efekt jak usuniecie u innych - to moze trzeba na odwrot?.... <mrgreen>
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

bamaza42 pisze:a Ty?...
To nie na temat, bo ja nie daję innym porad w stylu wyciąć/nie wycinać.
bamaza42 pisze:ale spojrz, w tym przypadku to przeciez logiczne, nie trzeba zadnej medycyny... - skoro nie-usuniecie u jednych daje taki sam efekt jak usuniecie u innych - to moze trzeba na odwrot?....
hmm... A poza tym wszyscy zdrowi? <bezradny>
gabrjel

Post autor: gabrjel »

No nie dziewczyny nie kłóćcie się!
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
bamaza42

no wlasnie...proponuje po prostu troche wiecej luzu/dystansu, czy czego tam jeszcze....i bedzie ok...
Borys

Post autor: Borys »

bamaza42 pisze:no wlasnie...proponuje po prostu troche wiecej luzu/dystansu, czy czego tam jeszcze....(...)
i nie nabijania postow a wszelakich niejasnosci zalatwiania na mailer

tudziez czasem ktos proponuje pojedynek ale to niby meska dzialka...
Ura Bura Szef Podwóra
gabrjel

Borys pisze:
bamaza42 pisze:no wlasnie...proponuje po prostu troche wiecej luzu/dystansu, czy czego tam jeszcze....(...)
i nie nabijania postow a wszelakich niejasnosci zalatwiania na mailer

tudziez czasem ktos proponuje pojedynek ale to niby meska dzialka...
W kisielu, kiślu, błocie czy na ringu ?
Awatar użytkownika
bamaza42

Borys pisze: nie nabijania postow
a Ty znowu z tym nabijaniem postow..... <mrgreen> masz jakis kompleks, czy jak?...
Bo jak masz problem, to wiedz, ze mi to akurat wisi (w sensie ze ilosc postow na liczniku....)
MaWi

Post autor: MaWi »

Sluchajcie, przeciez to jasne, ze bamaza chce wyrobic norme 2009 postow na 2009 rok (i juz tak blisko! Do przodu baaaa-maaaa-zaaaa! <otak> ) . Tylko co bedzie dalej?...
gabrjel

MaWi pisze:Sluchajcie, przeciez to jasne, ze bamaza chce wyrobic norme 2009 postow na 2009 rok (i juz tak blisko! Do przodu baaaa-maaaa-zaaaa! <otak> ) . Tylko co bedzie dalej?...
Wtedy STOP

i jeden post na rok....
Borys

Post autor: Borys »

bamaza42 pisze:
Borys pisze: nie nabijania postow
a Ty znowu z tym nabijaniem postow..... <mrgreen> masz jakis kompleks, czy jak?...
Bo jak masz problem, to wiedz, ze mi to akurat wisi (w sensie ze ilosc postow na liczniku....)
Kompleksow mam bez liku ;)

Problemu jako takiego nie mam.

A jak mi koledzy ( calkiem slusznie ) na pryw napisali - mi w przeciwienstwie do Ciebie O-Bamaza , nie wisi a wrecz przeciwnie - STOI !
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

trzeci migdal to nic innego jak polip, ktory wyrosl w okolicy wylotu otworow nosowych i utrudnia poprawne oddychanie nosem. czasem polip pozostaje maly a czasem szybciej lub wolniej rosnie. W efekcie dziecko oddycha ustami, najpierw przy wiekszym wysilku, a potem juz stale. Oddychajac ustami, poza sapaniem w dzien a chrapaniem w nocy, mozna sie przy takiej pogodzie jak teraz o wiele latwiej nabawic anginy, ktora miewa powazne powiklania.
Moja mama (pielegniarka) tez sie wzbraniala, zeby mi wyciac "trzeci" migdal, az do czasu gdy zlapala mnie angina, migdaly tak napuchly ze zaczelam sie dusic i stracilam przytomnosc (nos mialam zatkany przez trzeci migdal). w efekcie musiano mi natychmiast usunac migdaly i pozniej "ten trzeci" a angina i silne antybiotyki spowodowaly zapalenie miesnia sercowego.
Nie kazdy musi miec takie powiklania. Ale "trzeci" migdal to nie jest organ, ktory kazdy z nas ma i jest niezbedny. To jest zwykly polip, ktory przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu. Usuwajac go odpowiednio wczesnie, zapobiegnie sie usuwaniu migdalkow. Warto przemyslec i moze z innymi lekarzami przedyskutowac.
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

dasty pisze: Ale "trzeci" migdal to nie jest organ, ktory kazdy z nas ma i jest niezbedny. To jest zwykly polip, ktory przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu. Usuwajac go odpowiednio wczesnie, zapobiegnie sie usuwaniu migdalkow. Warto przemyslec i moze z innymi lekarzami przedyskutowac.
To nie do końca tak jest... Każdy z nas ma 3 migdał. W normalnych warunkach stanowi on jedną z barier ochronnych organizmu - zatrzymuje drobnoustroje. W czasie infekcji powiększa się, a po ustaniu infekcji zmniejsza się do swoich rozmiarów. Jeśli infekcji jest zbyt dużo w krótkim czasie, lub na skutek innych nieprawidłowości (czasem uwarunkowanych genetycznie) 3. migdał może nie wrócić do swojej prawidłowej wielkości i przestać pełnić swoją ochronną funkcję. Wówczas zaczyna blokować nos i kanał ucho-nos prowadząc do częstych infekcji uszu, zwiększenia ciśnienia w uszach i niedosłuchu. Wszystko to nieleczone może doprowadzić do utraty słuchu, a częste leczenie antybiotykowe (przy nawracających infekcjach uszu) nie jest korzystne dla organizmu.

Z całą pewnością nie usuwa się 3. migdała dla fanaberii (lub profilaktycznie) mimo że jest to zabieg jednodniowy. Jest to poważna procedura medyczna przeprowadzana u dzieci w pełnej narkozie. Więc żaden rodzic nie decyduje się na taką operację u swojego dziecka bez wskazań medycznych.
dag
ODPOWIEDZ