Z makiem "surowy, świeżym" w Luksie sie nie spotkałem .
W wielu miejscach jest masa makowa. Pakowana z paczki 250g. lub 500 g.
Mozna ja kupic w Auchanie, La Belle Etoile , na stoisku z aromatami i dodatkami do ciast.
Na opakowaniu jest chyba zdjęcie makowca. Co możne wprowadzać w bad.
Naturalnie ten mak zawiera wiele dodatków z grupy E.
Co czyni go bardzo smacznym. <lol>
Pozdrawiam.
Milego wieczoru.
E.
MarcinM pisze:Czy ktos wie czy gdzies tu w Luksemburgu i okolicach mozna kupic mak na kluski z makiem? Najlepiej juz gotowy, bo nie mam czym zmielic.
OK, dzieki za mak, a teraz moze jeszcze powiecie mi, czy mozna gdzies kupic filety sledziowe w oleju? W occie widzialem i nawet zjadlem, ale wolalbym w oleju.
Pozdrowienia
Wrocilam wlasnie z CACTUSA i jest mak "gotowy" jak i suchy,ktory naddaje sie do obrobki,tak jak w Polsce.Oba rodzaje w plastikowych torebeczkach koloru czerwonego, na dziale z dodatkami do wypiekow na wprost maki.
Jesli zdarzaja ci sie wypady do Trewiru na zakupy od czasu do czasu, to zarowno mak jak i sledzie w oleju dostaniesz np. w Kauflandzie (jeden jest w Alleecenter przy dworcu a drugi w okolicach Luxemburgerstr.). Mak maja do wyboru – nieprzerobiony lub mielony suchy (a wiec nie gotowa pulpa z rodzynkami i innym badziewiem, ale za to gotowy do uzycia bez koniecznosci przepuszczania przez maszynke). Sledzi tak w oleju jak i w occie maja nawet kilka rodzajow, wiec pelen wybor.
Jest też w Kaktusie zwykły mak, w foliowych woreczkach po pół kilo. Nie tylko w Belle Etoile, ale także w mniejszych sklepach - ja np. kupuję w Remich. Oczywiście dział "Wypieki".
A ja ostatnio w supermarkecie Match kupilam sledzie w oleju. Nie wiem, jak blisko/daleko im do sledzi polskich, bo jeszcze nie probowalam (trzymam na Wigilie).
A ja z kolei kupilam ostatnio faworki :-) Nie przypominaja co prawda ksztaltem naszych polskich zawijancow, ale co za smak... prawie tak jak w domu;-)))))
A gdzie te faworki?
Mnie się udało dwa razy kupić bardzo dobre od Litwinów, mieli stoisko na bazarze międzynarodowym i na przedświątecznym kiermaszu w Szkole Europejskiej.