Jak to jest z Fortisem?...

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
Awatar użytkownika
aleksandra12b

Jak to jest z Fortisem?...

Post autor: aleksandra12b »

Właśnie chciałam skorzystać ze specjalnej oferty Fortisa i otworzyć konto, które potrzebję na 1.07. Oddzwonili do mnie z oddziału na Kirchbergu i powiedzieli, że to niemożliwe i że nie dostanę numery konta zanim się z nimi nie spotkam. Czy ta specjalne ofert jest już nieaktualna?
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Oferta jest jak najbardziej aktualna. Napiszę do Ciebie na priva.
Awatar użytkownika
gpiesiewicz

Post autor: gpiesiewicz »

hej,
czy moge rowniez prosic o info w tej sprawie?
dzieki!
ps. wkrotce zasilimy z mezem szeregi eps'ow w luxie. moj maz juz od 15 grudnia, a ja poki co jedna noga w luxie, jedna w bruxie ;) pzdr
misio

Post autor: misio »

No to bedziesz musiala auto znowu przerejestrowac :)
Awatar użytkownika
aleksandra12b

Rzeczywicie konta w Fortisie nie uda sie otworzyc przed przyjazdem. Zglaszajac sie wczesniej uzyszkasz to, ze przygotuja sobie juz wszystkie dokumenty i nie trzeba bedzie dlugo czekac na zalozenie konta. Ale tak naprawde to mowimy tutaj o zaoszczedzeniu jakis 30 min. Chociaz wiem sama, ze w pierwszym dniu te 30 min to jednak duzo czasu!

Dobrze jest po prostu sobie to wszystko przygotowac, zadzwonic do Fortisa i umowic sie na spotkanie i bedzie bezbolesnie.

Pewnie wiesz tez juz, ze w instytucyjnych budynkach znajduja sie oddzialy bankow (tylko nie Fortisa). U mnie w KADzie jest Dexia, w innych nie wiem. Ale, dla wygody, mozna sobie otworzyc konto 'pod nosem' a pozniej, jezeli warunki Fortisa bardziej Ci beda odpowiadac na spokojnie sie przeniesc...
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

aleksandra12b pisze:Rzeczywicie konta w Fortisie nie uda sie otworzyc przed przyjazdem. Zglaszajac sie wczesniej uzyszkasz to, ze przygotuja sobie juz wszystkie dokumenty i nie trzeba bedzie dlugo czekac na zalozenie konta. Ale tak naprawde to mowimy tutaj o zaoszczedzeniu jakis 30 min.
Oj muszę się nie zgodzić. Zaoszczędzasz 2 tygodnie - bo jeśli odpowiednio szybko przed przyjazdem przyślesz wniosek, to zamówione zostaną karty płatnicze do Twojego przyszłego konta i będą na Ciebie czekały w oddziale banku. A w przypadku wejścia do banku "z ulicy" lub umówienia się na spotkanie już po przyjeździe dopiero wtedy zamówione zostaną karty. To jest obiektywne ułatwienie. To już tak abstrahując od warunków prowadzenia konta, bo to każdy musi ocenić według własnych potrzeb.
Awatar użytkownika
aleksandra12b

no to ja musialam miec jakiegos pecha.... ale, nie bede tutaj zglebiac sie w szczegoly. Ogolnie z Fortisa jestem zadowolona, tylko troche to trwa zanim sie wszystko 'dotrze'.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

gpiesiewicz pisze:wkrotce zasilimy z mezem szeregi eps'ow w luxie. moj maz juz od 15 grudnia, a ja poki co jedna noga w luxie, jedna w bruxie ;) pzdr
a która instytucja zatrudnia od 15 grudnia?????

no i czemu upieracie się na Fortis, który od 1/01/2009 w Luksemburgu już się nie będzie naywał Fortis, tylko BNP Paribas-BGL?
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

kajapapaja pisze:który od 1/01/2009 w Luksemburgu już się nie będzie naywał Fortis, tylko BNP Paribas-BGL?
No i? Czy to pierwszy bank, który zmienia właściciela? Od zawsze banki się wzajemnie wykupują.
Awatar użytkownika
gpiesiewicz

kajapapaja pisze:
gpiesiewicz pisze:wkrotce zasilimy z mezem szeregi eps'ow w luxie. moj maz juz od 15 grudnia, a ja poki co jedna noga w luxie, jedna w bruxie ;) pzdr
a która instytucja zatrudnia od 15 grudnia?????

no i czemu upieracie się na Fortis, który od 1/01/2009 w Luksemburgu już się nie będzie naywał Fortis, tylko BNP Paribas-BGL?
EIB, sami zasugerowali 16 grudnia (pomylka z tym 15), bo od 1 stycznia zmienia sie statut.
przy fortisie sie nie upieramy jakos specjalnie. chodzilo o usprawnienie otwierania konta (po ponad 5 latach w belgii jestem uczulona na uslugi ;)), a to, ze bedzie to BNP nawet mi odpowiada. poza tym to juz nieaktualna sprawa, moj maz poszedl do oddzialu BCEE w EIB i juz otworzyl konto wiec luz. potem w razie potrzeby sie przeniesiemy.
pzdr!
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

kajapapaja pisze:no i czemu upieracie się na Fortis, który od 1/01/2009 w Luksemburgu już się nie będzie naywał Fortis, tylko BNP Paribas-BGL?
I co z tego? Wazne jak sie co nazywa?

Dla mnie liczy sie obsluga = osoba zza biurka musi byc doradca finansowym. Owszem, jesli konto sluzy Ci tylko do przelewania wyplaty, to nie ma to znaczenia. Ale jak sie sprawy komplikuja, to lepiej, zeby ktos wiedzial co mowi i mial pomysly jak sprawe zalatwic. Taka obsluge mialam tylko w Fortisie i w Bcee.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

kajapapaja pisze: no i czemu upieracie się na Fortis, który od 1/01/2009 w Luksemburgu już się nie będzie naywał Fortis, tylko BNP Paribas-BGL?
O jejku powieszę się!
Mój bank zmienia nazwę!!!

Paribas pewnie będzie utrzymywał teraz niższy profil działalności....a ja wolałem wyższy profil...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
misio

gpiesiewicz pisze:moj maz poszedl do oddzialu BCEE w EIB i juz otworzyl konto wiec luz. potem w razie potrzeby sie przeniesiemy.
pzdr!
Jesli planujesz jakas inwestycje w Luxie czyli jakis kredycik na dom, to jako pracownik EIB lepiej pozostac w BCEE. Info w tej sprawie jest na intranecie albo w HR albo zawsze mozna zapytac kolegow i kolezanki na lanczu.
Awatar użytkownika
gpiesiewicz

misio pisze:
gpiesiewicz pisze:moj maz poszedl do oddzialu BCEE w EIB i juz otworzyl konto wiec luz. potem w razie potrzeby sie przeniesiemy.
pzdr!
Jesli planujesz jakas inwestycje w Luxie czyli jakis kredycik na dom, to jako pracownik EIB lepiej pozostac w BCEE. Info w tej sprawie jest na intranecie albo w HR albo zawsze mozna zapytac kolegow i kolezanki na lanczu.
jakis zakup rzeczywiscie planujemy wiec i tak bedzie rundka po bankach. byc moze wlasnie sie okaze, ze BCEE wygra casting ;).
misio

Jak sie jest pracownikiem EBI to wygra. Reszty sie dowiecie od HR'u.
ODPOWIEDZ