Polsat cyfrowy - parametry

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
Ewalentyna

Polsat cyfrowy - parametry

Post autor: Ewalentyna »

Kochani, czy ma ktos z Was zainstalowany Polsat Cyfrowy ?
Od 2 dni mieszkam na balkonie, probujac ustawic antene tv sat + dekoder.

Udaje mi sie zlapac jedynie jakies badziewne satelity francustkie i z Pentagonu - HotBirda niet :((( :|

Mozecie mi powiedziec na jaka czestotliwosc macie ustawiona w tunerze ?
W instrukcji Polsatu jest napisane aby szukac na 12188 Mhz, polaryzacja pionowa (V), Symbol rate = 27500, FEC 3/4 ... przy takich parametrach krecac antena 360 stopni nie udaje mi sie zlapac polsatu na hotbird. Przy 12545 na Hotbirdzie lapie jakas francuska 8 kanalowa siec. Wniosek z tego taki, ze satelita prawdopodobnie jest namierzony prawidlowo, natomiast nie wiem co z polsatem :/

Dzwonilem do przemilej pani w call-center i moja karta ponoc jest aktywowana ... koncza mi sie pomysly.

Dobra wracam na balkon <mrgreen> <mrgreen>

aha ... tu pisal maz ewalentyny - korzystajac goscinnie z konta zony 8)
Mamy czas, czas nie goni nas
misio

Post autor: misio »

Namiary takie same jak na Cyfre+. Dekoder masz "polsatowski" czy wlasny?
Awatar użytkownika
man

Post autor: man »

Antena musi byc skierowana gdzies w kierunku slonca o godzinie 11:20-12:00. Jesli nie widzisz z balkonu slonca o tej porze - zapomnij o ustawieniu anteny na Hot Birda. Kat anteny - ok. 33°.
Zacznij od kata 33° i krec antena we wskazanym powyzej kierunku az zaczniesz lapac sygnal... Powodzenia
MaN
Awatar użytkownika
Ewalentyna

Post autor: Ewalentyna »

misio pisze:Namiary takie same jak na Cyfre+. Dekoder masz "polsatowski" czy wlasny?
dekoder polsatowski hd370 - samsunga. Co do azymutu i elewacji to wszystko wiem - zreszta mozna policzyc to tutaj

http://www.satlex.net/pl/azel_calc-para ... &diam_h=80

nic nie udaje mi sie poza ww. znalezc :/ . Kabel i konwerter sa raczej ok, bo sygnal innej sieci niz polsat znajduje. Pokombinuje jeszcze jutro. Jak nie wyjdzie - to wezwę jakiegos tutejszego speca :/
Mamy czas, czas nie goni nas
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

Przechodziliśmy z dekoderem polsatu dokłdnie to co Ty. Skończyło się na tutejszym fachowcu. Termin wyznaczył za ponad 2 tyg. . Obejrzał instalacje , nic nie zmieniał w ustawieniu anteny, posprawdzał wtyczki i włączył dekoder , coś tam pomruczał i kanały wskoczyły same. Dlaczego jemu się udało a nam nie nie wiem do dziś. Wizyta czarodzieja trwała ok. 10 min. i 85 euro.
Może próbujcie jeszcze sami lub jakaś złota rączka po koleżeńsku Ci pomoże...., bo jakiś cwancyk w tym niestety jest .
JJ
misio

Jak masz dekoder z Polsatu to on juz sam w sobie jest ustawiony. Postaraj sie przywrocic ustawienia fabryczne i powodzenia z antena :)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

A wyjdz z domu i rozejrzyj sie po okolicznych budynkach - na pewno znajdziesz w okolicy jakies talerze...potem wroc do domu sprobuj w podobnym kierunku - znacznie zawezysz w ten sposob kat "krecenia talerzem"... Ja tak wlasnie zrobilam - i juz 3 lata dziala :)...dodam, ze o zadnych katach nie mialam pojecia...zreszta, nawet jak bym miala - jak to zmierzyc?....
misio

Na zestawie anteny z tylu jest taka mala skala...
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

jest, ale i tak mi nic nie mowi....najwazniejsze, ze dziala, nie?....a ze nie wiem dlaczego, pod jakim katem.....wiesz, mi ta wiedza do niczego nie jest potrzebna, skoro i bez niej ustawilam, nie?... :p
misio

No, ta skala to mowi praktycznie wszystko. Wystarczy mniej wiecej ustawic jak ma byc i szukac.
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

Hotbird jest tylko 3° od Astry, a tutaj wiekszosc anten jest nastawionych na Astre, wiec poprobuj z ustawieniem na Astre i dalej na Hotbirda
http://www.lyngsat.com/
sadek

Post autor: sadek »

Znajdz na poczatek swoje miejsce zamieszkania na stronie i wybierz satelite HotBird:

http://www.dishpointer.com/

I tam zobacz czy "widzisz" satelite z balkonu (zielona linia) - ale skoro widzisz Astre to widzisz i Hotbirda.

Zeby ustawic antene nie musisz miec aktywowana karte.
Wystarczy jakis niekodowany program: np. Polonia1 (12558MHz, V, 27500kS/s).

Ustaw ten program i szukaj sygnalu patrzac po zielonej linii.
ODPOWIEDZ