konkurs epso/AST/48/08

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
Aniamania

konkurs epso/AST/48/08

Post autor: Aniamania »

Dzien Dobry,
zwracam sie do Was, no bo wlasciwie jak nie do Was to gdzie???? <mrgreen>
chodzi o to, ze przeszlam pozytwnie pierwszy etap konkursu epso/ast/48 w specialnosci : Gestion des programmes/projets/contrats. Teraz musze przygotowac dossier z moimi dyplomami i doswiadczeniem zawodowym. Zakladam, ze i ten etap jakos pojdzie (choc oczywiscie nie moge niczego byc pewna, bo nie znam konkurencji <roll> ) ; no iteraz mam pytanie, na czym polega ten kolejny etap? z czego sie przygotowywac? ktos moglby podac i jakies referencje ???? pierwszy etap zdawalam 3x <rotfl> , wiec wiem juz z czego mialam sie uczyc, ale co dalej????? a moze juz ktos ma za soba tego typu egzamin? a moze ktos tez go zaliczyl w tej secji????
kazda wiadomosc jest dla mnie bardzo wazna i czekam wiec z niecierpliwoscia
Aniamania
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

3 etap to czesc pisemna, i na pewno znajda sie w niej zagadnienia z tematu
jednym slowem: poczytaj o zarzadzaniu porjektami.programami/umowami(kontraktami) co się z czym je od a do z
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

W drugim etapie trudno mowic o konkurencji. A raczej o spelnianiu wymogow.
Trzeci etap z wiedzy i czesc pisemna z zakresu podanego w OJ.
Awatar użytkownika
man

Post autor: man »

minka pisze:W drugim etapie trudno mowic o konkurencji. A raczej o spelnianiu wymogow.
Swieta prawda. Jesli spelnasz warunki opisane w OJ, przechodzisz. Cokolwiek nie gra, np. brakuje Ci kilku dni doswiadczenia zawodowego - game over. <roll>

Zycze zatem spelnienia tych wszystkich warunkow!

Trzeba tez uwazac na pozornie latwa czesc z cyklu "notatka w pierwszym jezyku", tj. w jezyku polskim. Nasadzisz bledow ortograficznych (zakladam, ze nie jednak nie) i tez odpadasz.

Powodzenia!
MaN
joasit

Post autor: joasit »

minka pisze:W drugim etapie trudno mowic o konkurencji. A raczej o spelnianiu wymogow.
A ja proponuje sie zapoznac z notka o konkursie w OJ.
Wyglada na to, ze rowniez w 2 etapie nastepuje selekcja. Nie wszyscy, ktorzy zdali preselekcje (akurat w tym konursie aby przejsc preselekcje wystarczylo tylko zdac = osiagnac minimum punktow) i spelnili wymogi, zostana dopuszczenie do pisemnych, trzeba sie znalezc w grupie 144 najlepszych.
Aniamania

dziekuje serdecznie za Wasze odpowiedzi! Notke z OJ znam prawie na pamiec ;), wiec wiem , ze dopuszczonych do zlozenia dossier jest 576 Polakow,z czego do egzaminu pisemnego bedzie dopszczonych tylko 144, z czego do ustego 72 i finalistow bedzie 48!

Teraz interesuje mnie to, czy sa jeskies "dozwolone chwyty", zeby wyroznic sie sie swoimi osiagnieciami?albo czego nie pisac???? na co zwrocic uwage?? a pozniej konkretnie jak wyglada egzamin pisemny? czy Wy zdawaliscie tego typu egzamin? czy pamietacie chocby jedno pytanie ze zblizonej tematyki (prawo,finanse, audyt)? bardzo to bylo szczegolowe?a jesli chodzi o "wypracowanie" : na jaki temat, jak dlugi, robiliscie plan?a notatka -streszczenie po polsku? czy ktos moze mi cos wiecej powiedziec? <lol>
pozdrawiam i dziekuje
Awatar użytkownika
man

Aniamania pisze:Teraz interesuje mnie to, czy sa jeskies "dozwolone chwyty", zeby wyroznic sie sie swoimi osiagnieciami?
Na tym etapie sprawdzaja, czy spelniasz kryteria wymienione w OJ. Zadne "ekstra" punkty za szczegolne osiagniecia nie wymienione w OJ (tj. np. biegla znajomosc chinskiego w mowie i pismie) nie beda brane pod uwage. To etap odhaczania 'Yes/No' pozycji z listy wymagan. Jedno 'No' i nie przechodzisz dalej...
Same 'Yes' tez nie gwarantuja sukcesu... -> patrz post 'Joasit'
MaN
Awatar użytkownika
minka

joasit pisze:A ja proponuje sie zapoznac z notka o konkursie w OJ.
Nie chce mi sie. Nie zdaje konkursu.

Konkurencja pierwszego etapu ma przelozenie na etap drugi - spelnianie wymagan. Chca wylapac ludzi z doswiadczeniem po prostu. Mozna przyjac, ze w drugim etapie bedzie sie konkurowalo o lata doswiadczenia zawodowego. Kto wie ilu je ma?

Tak czy siak powodzenia zdajacym.
joasit

Post autor: joasit »

minka pisze:joasit napisał/a:
A ja proponuje sie zapoznac z notka o konkursie w OJ.

Nie chce mi sie. Nie zdaje konkursu.
Ja tez nie, ale zainteresowalo mnie to, bo to pewne nowum. Do tej pory najpewniejszym etapem bylo skladanie dokumentow. Pewne bylo, ze jak sie spelnia wszystkie wymagania, droga na pisemny jest otwarta, teraz jest inaczej
powodzenia !!!
Aniamania

ha ha , ale mnie pocieszacie <rotfl>
ale dzieki za te wszystkite uwagi!!! <mrgreen>
no chyba, zeby jeszcze znalazl sie ktos, kto by mi poopowiadal o pisemnym etapie ;) .......
Awatar użytkownika
man

joasit pisze: A ja proponuje sie zapoznac z notka o konkursie w OJ.
No wlasnie. Proponuje zapoznac sie z OJ. <mrgreen>

Oto tekst z OJ odnoszacy sie do tego paragrafu:

"After having looked through the list, the selection board will admit you to the written tests if you are among the candidates with the highest aggregate marks [...] in the admission tests [...] and meet the specific eligibility criteria set out in Section I.B(b)."

Wyjasniam zatem. Przechodzi co najwyzej okreslona liczba osob z najlepszymi wynikami etapu multiple choice, ktore dodatkowo spelniaja wymagane warunki okreslone w sekcji I.B(b) tegoz dokumentu. Tu nie ma mowy o konkurencji na etapie dokumentow... <idea>

Co do pisemnego... Z reguly sa to tematy do wyboru. Jeden lub dwa z trzech zaproponowanych. To sie jednak zmienia. Trudno przewidziec.
MaN
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

man pisze:Przechodzi co najwyzej okreslona liczba osob z najlepszymi wynikami etapu multiple choice, ktore dodatkowo spelniaja wymagane warunki okreslone w sekcji I.B(b) tegoz dokumentu. Tu nie ma mowy o konkurencji na etapie dokumentow...
no właśnie jest - co z tego że zdasz testy pre-selekcyjne, skoro w papierach ni eudowodnisz że posiadach wymagane (zgodnie z zapisem w OJ) doświadczenie?
odpadasz i nie ma zmiłuj
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
minka

No i wydaje mi sie, ze konkurs jest pod ludzi pracujacych juz w KE np. przy grantach i kontraktach. Z opisu, co trzeba umiec tak wynika. Nie ma sensu czytac jakichs ksiazek. Nauczyc sie na pamiec FR (Financial Regulation) i bedzie dobrze.
Awatar użytkownika
man

kajapapaja pisze:no właśnie jest - co z tego że zdasz testy pre-selekcyjne, skoro w papierach ni eudowodnisz że posiadach wymagane (zgodnie z zapisem w OJ) doświadczenie?
No wlasnie nie ma. To jest etap polegajacy wylacznie na spelnieniu warunkow. Nie wazne, czy masz 10 lat doswiadczenia, czy 100. Jesli wymagane minimum jest 3 lata, zaliczasz to kryterium. I nie dostajesz wiecej punktow za dodatkowe lata doswiadczenia zawodowego ponad wymagane minimum.
MaN
kropeczka

Post autor: kropeczka »

A jesli sie uda to z czego sie uczyc na ten egzamin - gdzie szukac wiadomosci ? a moze ktos ma test z innych lat ? dzieki
ODPOWIEDZ