Nie przerejestrowanie samochodu
Zacznij od telefonu do SNCT - tam ci podadzą twój numer rejestracyjny, bez którego dalej nie ruszysz.azul pisze:A ktos moze podpowiedziec od czego zaczac ta cala procedure przerejestrowania? Czy od wizyty w SNCT w Sandwelier?
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
gabrjel
to wcale nie brzmi zlosliwie. czasem mam wrazenie, ze niektorym sie po prostu nie chce szukac. zadaja jedno z tzw podstawowych pytan( gdzie szukac pracy, mieszkania itp) a wystarczy tylko do INFORMATORIUM zajrzec (nawet sie nie trzeba w szukanie bawic,bo sie mozna spocic) gdzie wszystko na tacy jest podane ale chyba i na to sa za leniwi.podziwiam cierpliwosc zielonych potworkow i innych adminow
to wcale nie brzmi zlosliwie. czasem mam wrazenie, ze niektorym sie po prostu nie chce szukac. zadaja jedno z tzw podstawowych pytan( gdzie szukac pracy, mieszkania itp) a wystarczy tylko do INFORMATORIUM zajrzec (nawet sie nie trzeba w szukanie bawic,bo sie mozna spocic) gdzie wszystko na tacy jest podane ale chyba i na to sa za leniwi.podziwiam cierpliwosc zielonych potworkow i innych adminow
Moze kiedys komus sie przyda, to co otrzymalam od Pani z SNCT.
Me référant à votre demande, je peux vous informer que pour pouvoir immatriculer le véhicule susvisé au Luxembourg, vous êtes tenu à procéder comme suit:
*demander un numéro d'immatriculation en téléphonant au numéro 35.72.14.237 ou en adressant un e-mail à l'adresse: nplaques@snct.lu,
*présenter au service "Immatriculation" de la station de contrôle « Centre » à Sandweiler les documents suivants:
-le document d'immatriculation étranger précédent,
-une demande de transaction automobile dûment complétée et signée (téléchargeable de notre site Internet "www.snct.lu"),
-un timbre "Droit de Chancellerie" à 50 € (en vente en nos guichets)
-un document-facture relatif à la vente du véhicule et documentant la chaîne ininterrompue des propriétaires consécutifs, en remontant du dernier propriétaire officiel, inscrit sur le document d'immatriculation précédent (à l'étranger) jusqu'au nouveau propriétaire actuel; ce document est à présenter en version originale ou en copie dûment certifiée* conforme à l'original,
-une copie d'un document d'identité de vous-même,
-une vignette 705 établie par l'Administration des Douanes et Accises,
-une attestation quant à la couverture valable par une assurance de responsabilité civile, cette attestation devant être délivrée par une compagnie d'assurance agréée à cette fin au Grand-Duché de Luxembourg par le Commissariat des Assurances,
(* soit par une autorité officielle, telle que un notaire, un bourgmestre, un officier de Police, soit par notre personnel)
*présenter le véhicule au contrôle technique
Vous devez vous rendre au service Agréation de notre Centre Sandweiler pour faire l'immatriculation et là nous ne pouvons pas vous attribuer un rendez-vous.
Me référant à votre demande, je peux vous informer que pour pouvoir immatriculer le véhicule susvisé au Luxembourg, vous êtes tenu à procéder comme suit:
*demander un numéro d'immatriculation en téléphonant au numéro 35.72.14.237 ou en adressant un e-mail à l'adresse: nplaques@snct.lu,
*présenter au service "Immatriculation" de la station de contrôle « Centre » à Sandweiler les documents suivants:
-le document d'immatriculation étranger précédent,
-une demande de transaction automobile dûment complétée et signée (téléchargeable de notre site Internet "www.snct.lu"),
-un timbre "Droit de Chancellerie" à 50 € (en vente en nos guichets)
-un document-facture relatif à la vente du véhicule et documentant la chaîne ininterrompue des propriétaires consécutifs, en remontant du dernier propriétaire officiel, inscrit sur le document d'immatriculation précédent (à l'étranger) jusqu'au nouveau propriétaire actuel; ce document est à présenter en version originale ou en copie dûment certifiée* conforme à l'original,
-une copie d'un document d'identité de vous-même,
-une vignette 705 établie par l'Administration des Douanes et Accises,
-une attestation quant à la couverture valable par une assurance de responsabilité civile, cette attestation devant être délivrée par une compagnie d'assurance agréée à cette fin au Grand-Duché de Luxembourg par le Commissariat des Assurances,
(* soit par une autorité officielle, telle que un notaire, un bourgmestre, un officier de Police, soit par notre personnel)
*présenter le véhicule au contrôle technique
Vous devez vous rendre au service Agréation de notre Centre Sandweiler pour faire l'immatriculation et là nous ne pouvons pas vous attribuer un rendez-vous.
azul
Szanowne Kolezenstwo sugeruje, ze zbyt mientcy jestesmy? No, ale jak tu nie-mientkim-byc, skoro ludzie tacy mili i zewszad usmiechy i las rak chetnych do pomocy? Wsrod takiej sielanki powiedziec "se poszukaj na forum, albo..." to jak puscic glosnego bąka na czwartkowym obiadku u Ksiecia... No, nie wypada <mrgreen>gabrjel pisze:a też ich podziwiam.....
...raczej preferuję szybkie i proste rozwiązania... ale niektórzy sugerują że to tworzenie "polskiego piekiełka"
Poczekaj az zaczna ci szkode likwidowac. A z drugiej strony, po co ci auto jak nie masz na ubezpieczenie? To nie zlosliwosc. Co z tego ze mozna kupic Ferrari za byle 80tys, na raty czy leasing, jak nie ma sie kasy na ubezpieczenie.gabrjel pisze:Mówisz o AC, przy OC nie ma problemu... co do AC to istnieje takie pojęcie jak "Centrum interesów życiowych" czy jakoś tak...MaWi pisze:nie bedzie chcial uznac twoich roszczen jesli udowodni ci, ze samochod przebywal z toba w Luksemburgu nieturystycznie. Oczywiscie to jest do ukrycia, ale warto tak zyc z dusza na ramieniu? Ja zylem w taki sposob przez jakis czas i musze powiedziec, ze nie warto.
Jeśli chodzi o AC "bez duszy na ramieniu" to Liberty Direct po prostu to deklarujesz - auto dłużej jak 6 miesięcy za granica.. płacisz full zamiast 1200, 1300zł (100zł więcej) i masz święty spokój...
Osobiście mogę polecić L, bo nawet AXA.PL jeszcze nie jest tak "cywilizowana" jak LD...
Co do reszty... różnica w OC + AC jest diametralna...
w moim przypadku - AXA
1280€ w LU
1450PLN w PL
zachęcam, nie zachęcam,
każdy ma swój rozum i swoje zrobi... koszt Auta w LU to:
1. Podatek ekologiczny (386€) za mnie
2. OC+AC (1280€)
w PL ubezpieczenie...
Misio pisałem już o tym przy okazji czegoś innego...
Każdy woli mieć trochę więcej w kieszeni.....
to jak w markecie...
Masz 1L mleka po 0,59 i po 1,59 obydwa ta sama firma i ten sam smak, ta sama data ważności... ale jedno jest w promocji
Wybierzesz droższe po tak zawsze wybierasz ? to irracjonalne...
Ta dyskusja do niczego nie prowadzi, każdy zrobi po swojemu... wygląda na to że nie lubisz oszczędzać...
abstrahując od porównań - jesteś Luksemburczykiem albo chcesz nim zostać ? jeśli tak już inne przesłanki do rejestracji tutaj... to po prostu "faux pas"... ale niektórzy i tak zarejestrują auto w PL
Każdy woli mieć trochę więcej w kieszeni.....
to jak w markecie...
Masz 1L mleka po 0,59 i po 1,59 obydwa ta sama firma i ten sam smak, ta sama data ważności... ale jedno jest w promocji
Wybierzesz droższe po tak zawsze wybierasz ? to irracjonalne...
Ta dyskusja do niczego nie prowadzi, każdy zrobi po swojemu... wygląda na to że nie lubisz oszczędzać...
abstrahując od porównań - jesteś Luksemburczykiem albo chcesz nim zostać ? jeśli tak już inne przesłanki do rejestracji tutaj... to po prostu "faux pas"... ale niektórzy i tak zarejestrują auto w PL
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Misiu temat poznałem - nie chciałem tego mówić bo powiesz że herezję szerzę... ale co tam ...
za pól roku auto rejestruję w PL
p.s.
co do szanowania rozmówców:
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=4218
nie rozumiem twojej dwuznaczności i sarkazmu
za pól roku auto rejestruję w PL
p.s.
co do szanowania rozmówców:
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=4218
nie rozumiem twojej dwuznaczności i sarkazmu
Ostatnio zmieniony 12-09-2008, 22:13 przez gabrjel, łącznie zmieniany 1 raz.
Moralność i szacunek zostawię na inny moment...
poza tym strzelanie do mnie z szumnych haseł - robi się teatrzyk... mamy różne opinie w tej kwestii...
szanuję twoją opinię, i jednocześnie mam swoją...
Pytani było "Nie przerejestrowanie samochodu'
To jak z rzucaniem peta na ziemie, czy stawaniem na miejscu dla inwalidy... zależy od szacunku... prawo jest ale nikt nie słyszał o egzekwowaniu go...
Zresztą jak udowodnić że auto jest dłużej jak 6 miesięcy w LU jeśli mamy Schengen... poza tym Borys już o tym pisał....
poza tym strzelanie do mnie z szumnych haseł - robi się teatrzyk... mamy różne opinie w tej kwestii...
szanuję twoją opinię, i jednocześnie mam swoją...
Pytani było "Nie przerejestrowanie samochodu'
To jak z rzucaniem peta na ziemie, czy stawaniem na miejscu dla inwalidy... zależy od szacunku... prawo jest ale nikt nie słyszał o egzekwowaniu go...
Zresztą jak udowodnić że auto jest dłużej jak 6 miesięcy w LU jeśli mamy Schengen... poza tym Borys już o tym pisał....
Szanuje twoja decyzje co do ubezpieczenia. Twierdzisz ze bedzie taniej i zarobisz an tym ok.
Ale jesli chodzi o oplaty drogowe. Sorry, mozemy sie lubic i rozmawiac, ale dla mnie jest to cwanictwo, kantowanie a wlasciwie co tu duzo gadac - oszustwo. Jesli ci z tym dobrze to wspolczuje, bo to straszne musiec tak caly czas kombinowac. Nie lepiej oddac sie jakiemus hobby?
I wiesz co? Takim kombinatorom bym przywalal kary z najwyzszej polki, tak zeby im sie odechcialo.
I to nie jest osobisty przytyk ze wskazaniem na ciebie. Tak wiec nie traktuj tego jako osobistej wycieczki.
Ale jesli chodzi o oplaty drogowe. Sorry, mozemy sie lubic i rozmawiac, ale dla mnie jest to cwanictwo, kantowanie a wlasciwie co tu duzo gadac - oszustwo. Jesli ci z tym dobrze to wspolczuje, bo to straszne musiec tak caly czas kombinowac. Nie lepiej oddac sie jakiemus hobby?
I wiesz co? Takim kombinatorom bym przywalal kary z najwyzszej polki, tak zeby im sie odechcialo.
I to nie jest osobisty przytyk ze wskazaniem na ciebie. Tak wiec nie traktuj tego jako osobistej wycieczki.