Temat ubezpieczenia w PL przechodziłem...
Generalnie:
-OC tylko w kraju w którym jest zarejestrowane auto
-AC - możliwe w innym kraju niż OC (ale nie polecany wariant - np AXA w PL, lub Benefia) - są trochę nie doinformowani, ale mają takie opcje... ALE jeśli udowodnią że auto jest więcej ja 8 (AXA) tygodni, 12 (Benefia) poza PL to z AC nici..
po kontakcie z Brokerem (http://www.assurances.lu/) wyliczył mi Basic Variant za A6 (za OC) bez zniżek za rok od 386€ (najtańsze) do 586€ (najdroższe),
386 to była Luxemburgoiuse czy jakoś tak, następna w kolejce była AXA która honorowała (wg brokera tylko ta firma to ma w Lux obecnie dla OC) zniżki z PL (oczywiście maksymalne - 60%) - na podstawie dokumentu z Liberty Direct
na tę chwilę wziąłem Basic Variant na 3 miesiące... i niedługo się wybiorę do Brokera po nową ofertę na OC/AC (AC w wariancie całkowitego zniszczenia i kradzieży inne pierdy typu porysowanie, zbita szyba mnie nie interesują - bo naprawy w LUX są na odp...., widziałem 3 samochody po naprawie i nie byłbym zadowolony jakością gdybym był właścicielem)
ubezpieczenie samochodu
...cos tu nie gra, gabrjelu....znizki honoruja inne firmy tez (wiem to na pewno, sprawdzone), a poza tym - jesli masz max znizke w PL (60%), to w Lux nie dostaniesz wiecej, niz 55%, bo to jest max znizka w Lux... Jezeli Twoj broker mowi Ci cos innego, to mam rade : zmien brokera, zanim popadniesz w tarapaty...gabrjel pisze:AXA która honorowała (wg brokera tylko ta firma to ma w Lux obecnie dla OC) zniżki z PL (oczywiście maksymalne - 60%) - na podstawie dokumentu z Liberty Direct
No nie wiem w "Luxemburguois" nie chcieli... dziwne to dla mnie w końcu OC jest regulowane przepisami.... (nie tak jak AC - gdzie jest wolna amerykanka)... wiec jak do OC są zniżki w jednej firmie to powinny być we wszystkich... tak na logikę biorąc ale mogę się mylić
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."