Samochod z Niemiec i przeprowadzka do Luxa

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
reality

Samochod z Niemiec i przeprowadzka do Luxa

Post autor: reality »

Witam,
W niedlugim czasie zamierzam przeprowadzic sie do luxemburga. Zaraz przed przyjazdem bede kupowal samochod w Niemczech i za kilka dni bede nim jechal prosto do lux.

Czy ktos robil moze to samo i chce podzielic sie swoim doswiadczeniem???

Wjezdzam samochodem do Lux z Niemiec i co dalej????

Chodzi mi glownie o to co musi byc pierwsze zalatwione w Lux zeby mozna bylo legalnie uzywac samochodu.
Jak wyglada ta cala procedura lacznie z przegladami, ubezpieczeniem i rejestracja i czy ma jakis zwiazek z zameldowaniem w luxie i ile czasu zajmuje.

Wiem ze temat rejestracji samochodu z poza lux mozna znalezc na forum i to tez zrobilem, jednak przegladajac te tematy nie uzyskalem szczegolow ktore mnie interesuja.

Dlatego jesli mozecie to piszcie.

Dzieki
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

aby zarejestrowac samochod najpierw musisz tu byc zameldowany - to pewne i logiczne. do tego czasu musisz zalatwic sobie mozliwosc uzywania auta jeszcze na niemeckich papierach - jakies ubezpieczenie itd, albo go gdzie unieruchomic do czasu zameldowania i przerejestrowania.
misio

Post autor: misio »

Z Bundesu musisz miec tablice eksportowe z ubezpieczeniem "czasowym" - to logiczne.

Potem sie meldujesz w Lux. Jak masz adres to reszte zalatwiasz w Sandweiler - to jedna opcja.

Druga opcja - jesli cenisz swoj czas lub nie znasz jezyka - to korzystasz z firmy ktora zalatwi wszelkie papiery za ciebie.

Na pocieszenie. Z tego co wiem od znajomych ktorzy to robili, to nie ma zadnych bandyckich oplat.
reality

Post autor: reality »

misio pisze:Z Bundesu musisz miec tablice eksportowe z ubezpieczeniem "czasowym" - to logiczne.

Potem sie meldujesz w Lux. Jak masz adres to reszte zalatwiasz w Sandweiler - to jedna opcja.

Druga opcja - jesli cenisz swoj czas lub nie znasz jezyka - to korzystasz z firmy ktora zalatwi wszelkie papiery za ciebie.

Na pocieszenie. Z tego co wiem od znajomych ktorzy to robili, to nie ma zadnych bandyckich oplat.
Czy w Sandweiler zalatwie wszystko w jeden dzien lacznie z ubezpieczeniem?
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

ubezpieczenia nie zalatwisz w stacji kontroli.

czas potrzebny na kontrole zalezy od ilosci aut, ale normalnie w pare godzin masz sprawe z glowy.
MaWi

Post autor: MaWi »

jespere pisze:ubezpieczenia nie zalatwisz w stacji kontroli.
ale szczesliwie zawarcie ubezpieczenia to doslownie chwilka, agentow ubezpieczeniowych w Luxie jak mrowkow, a do tego... nawet za OC nie musisz placic z gory! Dostajesz polise (zielona karte) niemal od reki, ubezpieczenie dziala od zaraz, a rachunek bywa, ze przychodzi do zaplacenia po 2 miesiacach, jak juz ci wylicza wszystkie znizki i inne cudawianki :)
perpetua

Post autor: perpetua »

Moze przyda Ci sie tez ten temat:
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=1939
o ile go jeszcze nie czytales :)
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Pewnie jeszcze ten temat trochę rozjaśni
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=3886
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
ODPOWIEDZ