Zakup auta poza Luxemburgiem

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
gabrjel

Zakup auta poza Luxemburgiem

Post autor: gabrjel »

Witam!

co prawda już niby się zoorientowałem jak to jest ale aby być pewnym zapytam...

Chcę kupic auto w EU i zarejestrować w LUX.
weźmy dla przykładu Niemcy i prywatnego właściela...

1.umawiam się z gościem
2.ogladam i decyduję się
3.sporządzam umowę i płacę
4.jadę do urzędu (JAKIEGO) po tranzytowe tablice i czasowe ubezpieczenie
5.płacę za tablice, za ubezpieczenie, montuję i gotowe do jazdy
6.przyjeżdzam do luxa
7.lecę do Duanes po papierek i płacę 20€ opłaty (przy tym brak jakiejś tam akcyzy czy cła jeśli auto jest z kraju członkowskiego EU ? CZY TO POTWIERDZIĆ MOŻNA)
8.reszta jak tutaj:
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=3247
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=2523
9. tablice, kontrola, ubezpieczenie, rejestracja

coś pominęłem ?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
mary_81

Re: Zakup auta poza Luxemburgiem

Post autor: mary_81 »

gabrjel pisze: 4.jadę do urzędu (JAKIEGO) po tranzytowe tablice i czasowe ubezpieczenie
http://www.strassenverkehrsamt.de/
Borys

Re: Zakup auta poza Luxemburgiem

Post autor: Borys »

gabrjel pisze:Witam!

7.lecę do Duanes po papierek i płacę 20€ opłaty (przy tym brak jakiejś tam akcyzy czy cła jeśli auto jest z kraju członkowskiego EU ? CZY TO POTWIERDZIĆ MOŻNA)

Panie Gabrjel, ja mowilem ze to bylo 0,20 € jak przywozilem swoj motocykl zakupiony w DE :)
gabrjel

No dzięki Mary - ale co tam trza mieć... i ile to kosztuje tak w przybliżeniu - na miesiąc - ich kann nich sprechen deutsch

I dzięki Panie Borys :)
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Podobno cię wywiało do tajskiej, więc wszystko poszlo mailem ;)
gabrjel

Nawiasem polecam tajską :P

żadna krypto-reklama, jest po rpostu smaczne :P i świeże (5€ kubełek, 10€ szwedzki stół - ile wciągniesz tyle twoje :)

Mary klikam "pomogłaś"
gabrjel

dla szczególarzy (czyli dla mnie np)
===================
Formalności związane z sprowadzaniem auta z Niemiec

I. Aby zarejestrować czasowo auto w Niemczech i przywieźć na kółkach do Polski należy przy kupnie samochodu żądac brief, poświadczenie wymeldowania, badania TUV, AU i sporządzić umowę badź żądać fakturę z komisu. W Niemczech wykupujemy niemieckie tablice czasowe wywozowe w miejscu, gdzie ostatnio ten samochód był zameldowany, ktore kosztuja 150 EUR (w tym ubezpieczenie 2 tyg) (wydzialy komunikacji lokalne są nawet w miasteczkach wielkości 10 tys. mieszkanców)

II. Jeśli auto wieziemy na lawecie to wystarczy brief auta i umowa badź faktura z komisu + poświadczenie wymeldowania i strzała do domu.

1. Tłumaczenie przysięgłe dokumentów - umowy/rachunku oraz dokumentów samochodu, tj. brief i dowód rejestracyjny, koszt. ok 80 zł

2. Badanie Techniczne. Jeżeli pojazd jest sprawny, to pełne badanie. Jeżeli niesprawny, to zapłacisz 2x, bo w Urzędzie Celnym musisz przedstawić dokument z badania technicznego pełnego lub tylko odczyt numerów za który zapłacisz kilkadziesiąt złotych, a później i tak będziesz musiał zrobić pełne badanie techniczne przed pójściem do Wydziału Komunikacji

3. Zrobić po 2 kserokopie wszystkich dokumentów

4. Urząd Celny: (masz na to 5 dni od deklarowanej daty przekroczenia granicy!)
a) wypełnić i złożyć deklarację AKC-U (Deklaracja Uproszczona Nabycia Wewnštrzwspólnotowego, Wniosek o wydanie potwierdzenia zapłaty podatku akcyzowego, dołączyć kserokopie dokumentów samochodu, tłumaczeń i badania technicznego
b) wpłacić do kasy kwotę akcyzy podanš przez celnika/czkę Smile
c) wpłacić 17 zł za wydanie potwierdzenia zapłaty podatku akcyzowego na konto Prezydenta odpowiedniego miasta - w UC powiedzą co i jak
d) tego samego lub następnego dnia odebrać potwierdzenie zapłaty podatku akcyzowego (są sygnały że trwa to kilka dni!)

5. Urząd Skarbowy (zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT):
a) wypełnić w 2 kopiach i złożyć deklarację VAT-24 oraz kserokopię dokumentów pojazdu i tłumaczeń. Ważne jest żeby UC podbił na naszej kopii złożenie VAT-24!
b) wpłacić 160 zł za wydanie zaświadczenia, które będzie do odbioru po 1-2 tygodniach

6. Wydział Komunikacji: (tu dwie uwagi - przedstawiamy oryginały dokumentów, bo WK sam je kseeruje o obija pieczęciami i drugie - do WK idziemy z pełnym przeglądem, a nie odczytem numerów)
a) Wypełnić wniosek o zarejstrowanie pojazdu i dołączyć w oryginale dokumenty pojazdu, umowę/rachunek, potwierdzienie zapłaty akcyzy, podpieczętowaną przez US kopię deklaracji VAT-24 (nie zawsze honorują!), pełne badanie techniczne a) wnieść opłaty: komunikacyjną za tablice, książkę pojazdu w kwocie 242,50 zł - powiedzą co i jak na miejscu
b) oraz opłatę recyklingową w kwocie 500 zł

7. Z dowodem narazie tymczasowym, tego samego dnia (!) idziemy do ubezpieczyciela celem zawarcia umowy minimum OC.

8. Po około 14 dniach odbieramy z Urzędu Skarbowego zaświadczenie w/s obowiązku VAT i z tym do WK gdzie już bez dodatkowych opłat dostaniemy stały dowód oraz książkę pojazdu.
==============
http://bezwypadkowe.net/formalnosci-zwi ... -2945.html
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Straszny z Ciebie kombinator Gabriel ;) Tu opisuje kupno mojego auta:

1. Wyslalem email do Garage Demuth z namiarami tego czego chcialem.
2. Dostalem oferte, podpisalem i wyslalem ja spowrotem faksem.
3. Pojechalem do Junglinster, zaplacilem, i wyjechalem autem.

The End.

Napewno na tym lub tamtym mozna oszczedzic, ale

1. Licz koszt Twojego czasu. Zycie jest jedno, a kase i tak kiedys jeszcze zarobisz. A jak Cie szlag trafi w Twoim nowym Ferrari, to przynajmniej jako zmarly juz nie bedziesz musial splacac kredytu ;)

2. Jak cos z autem zle, to trudno potem jechac spowrotem do Germanistanu do araba od ktoregos kupil to auto za super cene.
Ostatnio zmieniony 23-07-2008, 20:06 przez digilante, łącznie zmieniany 1 raz.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

gabrjel...ja czegos nie rozumiem...pytales o formalnosci zwiazane ze sprowadzeniem auta spoza Lux do Lux....a piszesz sam teraz jak sprowadzic auto z Niemiec do Polski...cos sie zmienilo w miedzyczasie?...
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Bamazo, przeciez mowilem ze kombinuje ;)
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

kolega digilante ma absolutnie racje !

trzy dni wakacji z czapy zeby zaoszczedzic przyslowiowe dwadziescia trzy piecdziesiat !
lepiej zamow i kup samochod w Lux, a te trzy dni przeznacz na zabawe z dzieckiem, ew. na zmajstrowanie dziecka, jesli takowoz jeszcze nie posiadasz <mrgreen>
Ostatnio zmieniony 23-07-2008, 20:16 przez xtheo7, łącznie zmieniany 1 raz.
misio

Post autor: misio »

Polak ma we krwi kombinowanie wiec nie robi nic sprzecznego z nasza kultura. A auto z Bundesu to najmodniejszy szpan w PL teraz. Dajcie juz spokoj.
gabrjel

a już się tłumaczę, nic się nie zmieniło, auto rejestruję w LU!!!!

tylko użytkownik malagra podmęczała mnie postami o zakup auta jak co itd jakby to ja był handlarz :) :) :) więc znalazłem i wkleiłem

dla mnie liczy się tylko pkt 1 bo cała reszta to dla tych co wracają (np jednej dziewczynie z mojej pracy się przyda bo chce kupić auto i do PL pojechać z nim)
gabrjel

misio, dziękuję!
gabrjel

digilante pisze:
Napewno na tym lub tamtym mozna oszczedzic, ale

1. Licz koszt Twojego czasu. Zycie jest jedno, a kase i tak kiedys jeszcze zarobisz. A jak Cie szlag trafi w Twoim nowym Ferrari, to przynajmniej jako zmarly juz nie bedziesz musial splacac kredytu ;)

2. Jak cos z autem zle, to trudno potem jechac spowrotem do Germanistanu do araba od ktoregos kupil to auto za super cene.
1. silniki TDI znam na wylot (no może za mocno powiedziane) ale hobbysta jestem i poza IT to także samochody, foto i rower...
2.4x4 limuzyna w diesel od 150KM wzwyż, nie SUV do 20000€ (i nie 2.5TDI 180KM z VW) zaproponuj coś ?
bmw 330xd (3 sztuki w LUX na komisach z przegięciami cenowymi),
Audi a4/a6 4x4 3.0 TDI - 2 sztuki w LUX (1.23tyś € z 2005.06)

uparłem się na 4x4 w diesel i koniec... niestety na nowego diesla z 4x4 mnie nie stać....
ODPOWIEDZ