Zakup auta poza Luxemburgiem
Zakup auta poza Luxemburgiem
Witam!
co prawda już niby się zoorientowałem jak to jest ale aby być pewnym zapytam...
Chcę kupic auto w EU i zarejestrować w LUX.
weźmy dla przykładu Niemcy i prywatnego właściela...
1.umawiam się z gościem
2.ogladam i decyduję się
3.sporządzam umowę i płacę
4.jadę do urzędu (JAKIEGO) po tranzytowe tablice i czasowe ubezpieczenie
5.płacę za tablice, za ubezpieczenie, montuję i gotowe do jazdy
6.przyjeżdzam do luxa
7.lecę do Duanes po papierek i płacę 20€ opłaty (przy tym brak jakiejś tam akcyzy czy cła jeśli auto jest z kraju członkowskiego EU ? CZY TO POTWIERDZIĆ MOŻNA)
8.reszta jak tutaj:
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=3247
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=2523
9. tablice, kontrola, ubezpieczenie, rejestracja
coś pominęłem ?
co prawda już niby się zoorientowałem jak to jest ale aby być pewnym zapytam...
Chcę kupic auto w EU i zarejestrować w LUX.
weźmy dla przykładu Niemcy i prywatnego właściela...
1.umawiam się z gościem
2.ogladam i decyduję się
3.sporządzam umowę i płacę
4.jadę do urzędu (JAKIEGO) po tranzytowe tablice i czasowe ubezpieczenie
5.płacę za tablice, za ubezpieczenie, montuję i gotowe do jazdy
6.przyjeżdzam do luxa
7.lecę do Duanes po papierek i płacę 20€ opłaty (przy tym brak jakiejś tam akcyzy czy cła jeśli auto jest z kraju członkowskiego EU ? CZY TO POTWIERDZIĆ MOŻNA)
8.reszta jak tutaj:
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=3247
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=2523
9. tablice, kontrola, ubezpieczenie, rejestracja
coś pominęłem ?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Re: Zakup auta poza Luxemburgiem
http://www.strassenverkehrsamt.de/gabrjel pisze: 4.jadę do urzędu (JAKIEGO) po tranzytowe tablice i czasowe ubezpieczenie
Re: Zakup auta poza Luxemburgiem
Panie Gabrjel, ja mowilem ze to bylo 0,20 € jak przywozilem swoj motocykl zakupiony w DEgabrjel pisze:Witam!
dla szczególarzy (czyli dla mnie np)
===================
Formalności związane z sprowadzaniem auta z Niemiec
I. Aby zarejestrować czasowo auto w Niemczech i przywieźć na kółkach do Polski należy przy kupnie samochodu żądac brief, poświadczenie wymeldowania, badania TUV, AU i sporządzić umowę badź żądać fakturę z komisu. W Niemczech wykupujemy niemieckie tablice czasowe wywozowe w miejscu, gdzie ostatnio ten samochód był zameldowany, ktore kosztuja 150 EUR (w tym ubezpieczenie 2 tyg) (wydzialy komunikacji lokalne są nawet w miasteczkach wielkości 10 tys. mieszkanców)
II. Jeśli auto wieziemy na lawecie to wystarczy brief auta i umowa badź faktura z komisu + poświadczenie wymeldowania i strzała do domu.
1. Tłumaczenie przysięgłe dokumentów - umowy/rachunku oraz dokumentów samochodu, tj. brief i dowód rejestracyjny, koszt. ok 80 zł
2. Badanie Techniczne. Jeżeli pojazd jest sprawny, to pełne badanie. Jeżeli niesprawny, to zapłacisz 2x, bo w Urzędzie Celnym musisz przedstawić dokument z badania technicznego pełnego lub tylko odczyt numerów za który zapłacisz kilkadziesiąt złotych, a później i tak będziesz musiał zrobić pełne badanie techniczne przed pójściem do Wydziału Komunikacji
3. Zrobić po 2 kserokopie wszystkich dokumentów
4. Urząd Celny: (masz na to 5 dni od deklarowanej daty przekroczenia granicy!)
a) wypełnić i złożyć deklarację AKC-U (Deklaracja Uproszczona Nabycia Wewnštrzwspólnotowego, Wniosek o wydanie potwierdzenia zapłaty podatku akcyzowego, dołączyć kserokopie dokumentów samochodu, tłumaczeń i badania technicznego
b) wpłacić do kasy kwotę akcyzy podanš przez celnika/czkę Smile
c) wpłacić 17 zł za wydanie potwierdzenia zapłaty podatku akcyzowego na konto Prezydenta odpowiedniego miasta - w UC powiedzą co i jak
d) tego samego lub następnego dnia odebrać potwierdzenie zapłaty podatku akcyzowego (są sygnały że trwa to kilka dni!)
5. Urząd Skarbowy (zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT):
a) wypełnić w 2 kopiach i złożyć deklarację VAT-24 oraz kserokopię dokumentów pojazdu i tłumaczeń. Ważne jest żeby UC podbił na naszej kopii złożenie VAT-24!
b) wpłacić 160 zł za wydanie zaświadczenia, które będzie do odbioru po 1-2 tygodniach
6. Wydział Komunikacji: (tu dwie uwagi - przedstawiamy oryginały dokumentów, bo WK sam je kseeruje o obija pieczęciami i drugie - do WK idziemy z pełnym przeglądem, a nie odczytem numerów)
a) Wypełnić wniosek o zarejstrowanie pojazdu i dołączyć w oryginale dokumenty pojazdu, umowę/rachunek, potwierdzienie zapłaty akcyzy, podpieczętowaną przez US kopię deklaracji VAT-24 (nie zawsze honorują!), pełne badanie techniczne a) wnieść opłaty: komunikacyjną za tablice, książkę pojazdu w kwocie 242,50 zł - powiedzą co i jak na miejscu
b) oraz opłatę recyklingową w kwocie 500 zł
7. Z dowodem narazie tymczasowym, tego samego dnia (!) idziemy do ubezpieczyciela celem zawarcia umowy minimum OC.
8. Po około 14 dniach odbieramy z Urzędu Skarbowego zaświadczenie w/s obowiązku VAT i z tym do WK gdzie już bez dodatkowych opłat dostaniemy stały dowód oraz książkę pojazdu.
==============
http://bezwypadkowe.net/formalnosci-zwi ... -2945.html
===================
Formalności związane z sprowadzaniem auta z Niemiec
I. Aby zarejestrować czasowo auto w Niemczech i przywieźć na kółkach do Polski należy przy kupnie samochodu żądac brief, poświadczenie wymeldowania, badania TUV, AU i sporządzić umowę badź żądać fakturę z komisu. W Niemczech wykupujemy niemieckie tablice czasowe wywozowe w miejscu, gdzie ostatnio ten samochód był zameldowany, ktore kosztuja 150 EUR (w tym ubezpieczenie 2 tyg) (wydzialy komunikacji lokalne są nawet w miasteczkach wielkości 10 tys. mieszkanców)
II. Jeśli auto wieziemy na lawecie to wystarczy brief auta i umowa badź faktura z komisu + poświadczenie wymeldowania i strzała do domu.
1. Tłumaczenie przysięgłe dokumentów - umowy/rachunku oraz dokumentów samochodu, tj. brief i dowód rejestracyjny, koszt. ok 80 zł
2. Badanie Techniczne. Jeżeli pojazd jest sprawny, to pełne badanie. Jeżeli niesprawny, to zapłacisz 2x, bo w Urzędzie Celnym musisz przedstawić dokument z badania technicznego pełnego lub tylko odczyt numerów za który zapłacisz kilkadziesiąt złotych, a później i tak będziesz musiał zrobić pełne badanie techniczne przed pójściem do Wydziału Komunikacji
3. Zrobić po 2 kserokopie wszystkich dokumentów
4. Urząd Celny: (masz na to 5 dni od deklarowanej daty przekroczenia granicy!)
a) wypełnić i złożyć deklarację AKC-U (Deklaracja Uproszczona Nabycia Wewnštrzwspólnotowego, Wniosek o wydanie potwierdzenia zapłaty podatku akcyzowego, dołączyć kserokopie dokumentów samochodu, tłumaczeń i badania technicznego
b) wpłacić do kasy kwotę akcyzy podanš przez celnika/czkę Smile
c) wpłacić 17 zł za wydanie potwierdzenia zapłaty podatku akcyzowego na konto Prezydenta odpowiedniego miasta - w UC powiedzą co i jak
d) tego samego lub następnego dnia odebrać potwierdzenie zapłaty podatku akcyzowego (są sygnały że trwa to kilka dni!)
5. Urząd Skarbowy (zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT):
a) wypełnić w 2 kopiach i złożyć deklarację VAT-24 oraz kserokopię dokumentów pojazdu i tłumaczeń. Ważne jest żeby UC podbił na naszej kopii złożenie VAT-24!
b) wpłacić 160 zł za wydanie zaświadczenia, które będzie do odbioru po 1-2 tygodniach
6. Wydział Komunikacji: (tu dwie uwagi - przedstawiamy oryginały dokumentów, bo WK sam je kseeruje o obija pieczęciami i drugie - do WK idziemy z pełnym przeglądem, a nie odczytem numerów)
a) Wypełnić wniosek o zarejstrowanie pojazdu i dołączyć w oryginale dokumenty pojazdu, umowę/rachunek, potwierdzienie zapłaty akcyzy, podpieczętowaną przez US kopię deklaracji VAT-24 (nie zawsze honorują!), pełne badanie techniczne a) wnieść opłaty: komunikacyjną za tablice, książkę pojazdu w kwocie 242,50 zł - powiedzą co i jak na miejscu
b) oraz opłatę recyklingową w kwocie 500 zł
7. Z dowodem narazie tymczasowym, tego samego dnia (!) idziemy do ubezpieczyciela celem zawarcia umowy minimum OC.
8. Po około 14 dniach odbieramy z Urzędu Skarbowego zaświadczenie w/s obowiązku VAT i z tym do WK gdzie już bez dodatkowych opłat dostaniemy stały dowód oraz książkę pojazdu.
==============
http://bezwypadkowe.net/formalnosci-zwi ... -2945.html
Straszny z Ciebie kombinator Gabriel
Tu opisuje kupno mojego auta:
1. Wyslalem email do Garage Demuth z namiarami tego czego chcialem.
2. Dostalem oferte, podpisalem i wyslalem ja spowrotem faksem.
3. Pojechalem do Junglinster, zaplacilem, i wyjechalem autem.
The End.
Napewno na tym lub tamtym mozna oszczedzic, ale
1. Licz koszt Twojego czasu. Zycie jest jedno, a kase i tak kiedys jeszcze zarobisz. A jak Cie szlag trafi w Twoim nowym Ferrari, to przynajmniej jako zmarly juz nie bedziesz musial splacac kredytu
2. Jak cos z autem zle, to trudno potem jechac spowrotem do Germanistanu do araba od ktoregos kupil to auto za super cene.
1. Wyslalem email do Garage Demuth z namiarami tego czego chcialem.
2. Dostalem oferte, podpisalem i wyslalem ja spowrotem faksem.
3. Pojechalem do Junglinster, zaplacilem, i wyjechalem autem.
The End.
1. Licz koszt Twojego czasu. Zycie jest jedno, a kase i tak kiedys jeszcze zarobisz. A jak Cie szlag trafi w Twoim nowym Ferrari, to przynajmniej jako zmarly juz nie bedziesz musial splacac kredytu
2. Jak cos z autem zle, to trudno potem jechac spowrotem do Germanistanu do araba od ktoregos kupil to auto za super cene.
Ostatnio zmieniony 23-07-2008, 20:06 przez digilante, łącznie zmieniany 1 raz.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
kolega digilante ma absolutnie racje !
trzy dni wakacji z czapy zeby zaoszczedzic przyslowiowe dwadziescia trzy piecdziesiat !
lepiej zamow i kup samochod w Lux, a te trzy dni przeznacz na zabawe z dzieckiem, ew. na zmajstrowanie dziecka, jesli takowoz jeszcze nie posiadasz <mrgreen>
trzy dni wakacji z czapy zeby zaoszczedzic przyslowiowe dwadziescia trzy piecdziesiat !
lepiej zamow i kup samochod w Lux, a te trzy dni przeznacz na zabawe z dzieckiem, ew. na zmajstrowanie dziecka, jesli takowoz jeszcze nie posiadasz <mrgreen>
Ostatnio zmieniony 23-07-2008, 20:16 przez xtheo7, łącznie zmieniany 1 raz.
a już się tłumaczę, nic się nie zmieniło, auto rejestruję w LU!!!!
tylko użytkownik malagra podmęczała mnie postami o zakup auta jak co itd jakby to ja był handlarz
więc znalazłem i wkleiłem
dla mnie liczy się tylko pkt 1 bo cała reszta to dla tych co wracają (np jednej dziewczynie z mojej pracy się przyda bo chce kupić auto i do PL pojechać z nim)
tylko użytkownik malagra podmęczała mnie postami o zakup auta jak co itd jakby to ja był handlarz
dla mnie liczy się tylko pkt 1 bo cała reszta to dla tych co wracają (np jednej dziewczynie z mojej pracy się przyda bo chce kupić auto i do PL pojechać z nim)
1. silniki TDI znam na wylot (no może za mocno powiedziane) ale hobbysta jestem i poza IT to także samochody, foto i rower...digilante pisze:
1. Licz koszt Twojego czasu. Zycie jest jedno, a kase i tak kiedys jeszcze zarobisz. A jak Cie szlag trafi w Twoim nowym Ferrari, to przynajmniej jako zmarly juz nie bedziesz musial splacac kredytu![]()
2.4x4 limuzyna w diesel od 150KM wzwyż, nie SUV do 20000€ (i nie 2.5TDI 180KM z VW) zaproponuj coś ?
bmw 330xd (3 sztuki w LUX na komisach z przegięciami cenowymi),
Audi a4/a6 4x4 3.0 TDI - 2 sztuki w LUX (1.23tyś € z 2005.06)
uparłem się na 4x4 w diesel i koniec... niestety na nowego diesla z 4x4 mnie nie stać....