O ortografii po alkoCHolu

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

anwi pisze:ale możesz darować sobie mentorski ton.
Anwi - starałam się tylko dotrzymać ci kroku.
Tak łatwo wytykać komuś błędy , a swoich nie zauważać.

Moje posty w tym wątku dotyczyły moich osobistych spostrzeżeń na temat zmian języka. Nie kreuje się na językoznawcę "języków wszelkich" i zauważam swoje słabości w tej kwestii. Nie wiem dlaczego moje wypowiedzi spowodowały iż uznałaś , że popieram mówienie językiem Kalego i uważałaś za stosowne skierować złośliwości pod moim adresem . Digiego chyba akurat przede mną bronić chyba nie musiałaś ?
Choć z drugiej strony to chyba lepiej mówić jak Kali, niż mieć jago mentalność.

Może i nie znam tego forum i jego uczestników tak doskonale jak ty. Ale czy to oznacza, że jeśli ktoś nie należy do " rodziny i przyjaciół królika" i ma ,nie daj Boże inne zdanie jak ty, nie może wyrazić tu swojej subiektywnej opinii i nie być narażonym na " szpilę"?

I proszę nie przepisywać mi słów , których nie napisałam . Ograniczona - tego nigdy nie twierdziłam
Formalistka - owszem.
Czy zaświadczenie z poradni pedagogicznej z przed wielu lat stwierdzające dyslekcję ( oczywiście musiałabyś poczekać aż mama je odnajdzie )przesłać ci na priva?
Nie śmiem cytować z pamięci tego co tam napisano, bo jako laik mogłabym coś pomylić i znowu zostać przez Ciebie nazwana ignorantką.

Pozostałych forumowiczów chciałabym przeprosić za powyższą wymianę zdań, ale niestety zaczepiana publicznie nie potrafiłam powstrzymać się od odpowiedzi.

I to by było na tyle.
JJ
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Joanna J. pisze:stwierdzające dyslekcję
ja sie na tym nie znam....ale zawsze wydawalo mi sie , ze dysleksja dotyczy czytania, co wiec ma wspolnego z pisownia?....klopoty z pisaniem maja dysgraficy, nie dyslektycy....czy jestem w bledzie?...
Awatar użytkownika
Joanna J.

Bamaza -
Przy dysleksji chodzi głównie o trudności z czytaniem. Szczegónie to widać u dzieci przy czytaniu na głos. Niestety te kołpoty łączą się również z trudnościami w nauce pisania i robieniem błędów ortograficznych mimo dobrej znajomości zasad.
Może temu towarzyszyć również dysgrafia - choć niekoniecznie, ale ta polega głównie na technicznych problemach z pisaniem znaków graficznych a nie poprawności pisaniu słów .
Są też inne zaburzenia jak np. dysortografia i dyskalkulia.

Ja jednak nie byłam terapeutą, ale małym pacjentem , więc jeśi chcesz wiedzieć dokładnie to poczytaj tu:
http://www.sp12tczew.hg.pl/rodzicom/02.html
JJ
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

moze jestem troche konserwatywna, ale dla mnie te wszystkie dys- costam sa conieco wydumane...kiedys nie bylo o tym mowy - i nie bylo tez wymowek na maturze czy innych egzaminach... odbieram to troche jak dorabianie teorii....ale to wylacznie moja, bardzo subiektywna opinia...
Awatar użytkownika
Joanna J.

Bamaza -
Przy dysleksji chodzi głównie o trudności z czytaniem. Szczegónie to widać u dzieci przy czytaniu na głos. Niestety te kołpoty łączą się również z trudnościami w nauce pisania i robieniem błędów ortograficznych mimo dobrej znajomości zasad.
Może temu towarzyszyć również dysgrafia - choć niekoniecznie, ale ta polega głównie na technicznych problemach z pisaniem znaków graficznych a nie poprawności pisaniu słów .
Są też inne zaburzenia jak np. dysortografia i dyskalkulia.

Ja jednak nie byłam terapeutą, ale małym pacjentem , więc jeśi chcesz wiedzieć dokładnie to poczytaj tu:
http://www.sp12tczew.hg.pl/rodzicom/02.html
JJ
Awatar użytkownika
Joanna J.

Ojej - przepraszam za te powtórzenie , nie wiem jak to zrobiłam.

Bamaza
- kiedyś nie było o tym mowy, bo nie było metod diagnostycznych , a taki uczeń traktowany był jak głąb i leń. Kiedyś też takich uczniów z różnymi zaburzeniami i tych np. z ADHD nauczyciel bił po łapach cyrklem i było dobrze.
Takie dzieci jednak są i to dobrze, że teraz są dla nich opracowane metody terapeutyczne , bo to osoby często bardzo inteligentne i uzdolnione a dawniej skazane były na etykietkę " dureń" i traciły swoją szanse.
Co do zwolnień z egzaminów to też mam mieszane uczucia , bo praca na etapie szkoły podstawowej z dzieckiem , które nie ma bardzo dużych problemów ,powinna pozwolić napisać im maturę na zasadach równych z innymi.
Sama jestem tego przykładem. Bo w moich latach szkolnych już o dysleksji słyszano, ale uprawnień z tego tytułu jeszcze nie było.
Napisałam pracę bezbłędnie co wprawiło moją polonistkę w stan najwyższego zdumienia. Przeważnie dawała mi z wypracowań dwie oceny : treść - 4 lub 5, ortografia - 2 , czasem 3.
Nie obyło się jednak bez sztuczek typu : zamiast górka - wzniesienie.
JJ
albano1947

Post autor: albano1947 »

Kod: Zaznacz cały

a swoja droga myslisz, ze emigracja zwalnia z dbalosci o czystosc jezyka ojczystego? 
nie mam tu konkretnie na mysli forum czy sytuacji gdzie kreatywne slowotworstwo jest powszechne i bardziej traktowane z przymruzeniem oka... 
Mam juz 35 lat pobytu za grabnica na moim koncie.. Jezeli ktos mi zarzucac chce moje skromne mozliwosci pisowni to moze efekt jest tylko jedny. Niech ten wielki czy wielka zapisze sie na forum pieknej polskiej pisowni .. Tam ma napewno pole do popisu. Tutaj jest wazny element tematyczny i jak ktos nie rozumie to moze sie zawsze na PW zapytac .. o co chodzi ??? Mysle ze to juz jest ok jak nawet ktos dyskretnie na PW napiszze temu z orto bykami cos milego w polskiej pieknej pisowni a nie oficjalnie demonstruje swoja mentalnosc nacionalna ..
Lepiej jak sie wiecej tutaj napisze o polskim opetaniu narodowym typu Kaczynski i inni pobratymcy .. Bo to co sie w Polsce teraz dzieje, to nawet polskich slow szkoda zeby to podkreslic..
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Borys

Post autor: Borys »

Albano , poluzuj...

TAKE IT EASY
ODPOWIEDZ