Rejestracja w komunie

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
mstami

Rejestracja w komunie

Post autor: mstami »

Witam forumowiczów,

Od dzisiaj (1.06) jestem szczęśliwym locateur w mieszkaniu w Fentange. Problem w tym, że w Luksemburgu fizycznie pojawię się dopiero ok. 16.06, tuż przed rozpoczęciem pracy. Moja żona, która też jest stroną umowy wynajmu, przyjedzie prawdopodobnie jeszcze później (nie wiadomo dokładnie kiedy).

W związku z tym mam 3 pytania:
1. Czy mogę poczekać do przyjazdu, czy powinienem próbować zarejestrować się zaocznie (np. przez internet) - ponieważ jestem epsem, rozumiem, że sprawę powinna załatwić za mnie machina eurokratyczna. Chodzi mi tylko o to, żeby nie przegapić terminów rejestracji, które - jak się zorientowałem - w Luksemburgu są napięte (5 dni).
2. Czy będę mógł zgłosić żonę bez konieczności jej obecności w Luksemburgu?
3. Czy miejscem właściwym do rejestracji zamieszkania w Fentange jest urząd w Hesperange, czy też jakiś inny?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Nie przejmuj się niczym, a zwłaszcza terminami. Wszystko zrobisz jak przyjedziesz.
1. Wszystko załatwi ADMIN.
2. Tak.
3. Wszystko załatwi ADMIN.
mstami

Szymbi, dzięki za informacje.
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

W takim razie dodam, jako mieszkaniec Fentange, ze tak, urzad w Hesperange jest wlasciwym miejscem na wszystkie sprawy. Jezeli ADMIN cos przeoczy to lec prosto tam (na przyklad jezeli mieszkanie jest nowiutkie i nie ma jeszcze kubla na smieci, to tam zalatwisz).
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
mstami

Dzięki za info i pozdrawiam przyszłego sąsiada :)
ODPOWIEDZ