Zwrot opakowań w Niemczech

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
mary_81

Zwrot opakowań w Niemczech

Post autor: mary_81 »

Czy ktoś z was orientuje się może, jak działa zwrot opakowań (szkło, plastik) w niemieckich marketach?

Do tej pory nie zwracałam na to uwagi, ale ostatnio kupując większe ilości np. jogurtów w 0,5l słoiczkach czy wody mineralnej w zgrzewkach, zauważyłam nawet dodatkowych kilka euro za opakowania.

Czy opakowania te należy zwracac w sklepie, w którym kupiło się produkty? Czy jak zwrócę np. 10 opakowań a kupię tylko 5 nowych produktów, to pozostałe 5 mogę wykorzystac przy następnych zakupach? Czy to działa tak samo we wszystkich niemieckich marketach?
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Zwrotu opakowań objętych kaucją można dokonać w każdym większym markecie, niekoniecznie w tym samym, gdzie zakupiłaś towar. Nie potrzebujesz też przedstawiać paragonu. System zwrotu jest różny w różnych sklepach. Np. w Aldim postawiona jest maszyna, która sama sczytuje kod towaru i nalicza kaucję do zwrotu a na końcu wydrukowuje paragon, który odpowiednią kwotę odejmuje z Twojego rachunku przy kasie marketu (trzeba go dać kasjerce w trakcie kasowania zakupów). W Realu natomiast opakowania takie oddaje się w części z napojami (osobne wejście przy KiK, mówię o Realu w Trier-Euren). Również tam dostaniesz paragon do przedstawienia w kasie przy zakupach. Ponadto pojedyncze egzemplarze puszek czy butelek można też oddać na stacjach benzynowych, zwrot będzie w gotówce.
ODPOWIEDZ