bolesny temat - dentysta...

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
misio

Re: a jak jest ze zwrotem kosztow?

Post autor: misio »

ewab pisze:jestesmy tu od paru tygodni, nie epso, umowa o prace. Czy za plombowanie mozna starac sie o zwrot kosztow z kasy chorych? Ewa
TAK :) Zwracaja od 85 do 95% zalezy od uslugi. Nie wiem jak to jest w przypadku chorych kwot 100Euro za plombe...
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

bamaza42 pisze:A temat TEGO Volvo byl juz na tym forum przerabiany dosc dokladnie...zdaje sie....
1. Nie TEGO tylko OGOLNIE;
2. Dentysta tez byl maglowany

Podsumowujac: dentysta to najpopularniejszy temat tego forum. Mozna sprawdzic <lol>

Jak zwal to cos tak zwal, cos na amal.. i wystarczy. Mam nadzieje ze nie wsadzaja tego juz ludziom do paszczy. Dzieki za czujnosc Bama.
asiunia

Post autor: asiunia »

minka pisze:Mam nadzieje ze nie wsadzaja tego juz ludziom do paszczy.
Czyzbys ulegla famie puszczonej przed laty w swiat jaki to amalgam jest szkodliwy?

Naszczesie madrym ludzim udalo sie W KONCU udowodnic, ze to nieprawda.
Warto sie doinfirmowac, na poczatek polecam to:
http://www.spiegel.de/wissenschaft/mens ... 19,00.html

P.S1.Jak najbardziej jestem obiektywna, gdyz moje wypowiedzi bazuje na cenniku, nie na niczym innym.
P.S2. Jak najbardziej wierze Ci ile placisz za plombe, bo jest to realne.
P.S3 100 euro za plombe trzywarstwowa z kompozytu nie jest chore tylko jak najbardziej mozliwe.
P.S4 Naturalnie, ze wsadzaja to ludziom do paszczy, jako ze nie jest szkodliwym, a przy tym jednym z najtrwalszych materialow.

Pozdr ;))
marcin

Post autor: marcin »

ja tam nie wiem co to za plomba, ale fajnie miec VOLVO w gebie ;)

ponizej rachunek, moze odszyfrujecie dlaczego tyle zaplacilem...
Załączniki
rechnung.JPG
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Marcin, ja zapłaciłam podobną sumę, a drugi raz ok. 80 euro. Bez znieczuleń, leczeń kanałowych, złotych plomb itp. Nie mam faktury, aby porównać co za pozycje były wypisane, ale mam nadzieję, że wszystko było zgodnie z zasadami sztuki lekarskiej. Byłam u dr. Wójcik.
Danka
joasit

Post autor: joasit »

misio pisze:Aha i zadne z nich nie wystawia "pos..." rachunkow za leczenie.
Misiek - rachunki, o ktorych pisalam, to wlasnie rachunki od dr Wojcik
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

Na fakturach mam tylko symbole. Jeden sie pokrywa DS8 - ta sama cena.
No trudno tak powiedziec czy drogo czy nie, bo kazdy przypadek jest inny. Musze znalezc fakture z moim najgorszym przypadkiem i zobacze co i po ile.

Asiunia, nie mowie, ze to jest szkodliwe. Dla mnie ten rodzaj plomby kojarzy mi sie z latami siedemdziesiatymi i dentystka w mojej podstawowce. Czyli z niczym przyjemnym. Po drugie jest w okropnym kolorze i nie warto rozdziawiac zbyt szeroko geby bo psuje wrazenia estetyczne. Po trzecie zaden dentysta mi tego materialu nie zapropnowal. Wiec myslalam, ze to juz nie istnieje. I jestem w szoku ze jednak to nadal JEST!
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

minka pisze: I jestem w szoku ze jednak to nadal JEST!
...Ja tez!!! - Mnie kiedys dentystaka w spoldzielni lekarskiej zagicowala tym prawie wszystkie zeby....fakt, trwale to to jest, ale - efekt estetyczny watpliwy, jak wspomniala Minka (na szczescie juz udalomi sie wszystkie te "ozdoby" wymienic na normalne plomby...), a poza tym - szkodliwy-nie szkodliwy, ale jak kazdy metal - "pracuje" pod wplywem temperatury...tzn rozpreza sie jak popijasz goraca herbatke i kurczy sie jak zajadasz lody....skutki dla zeba dosc oplakane.... I poza wzgledem estetycznym, to byl jeden z glownych powodow dla wycofania z powszechnego uzycia....
asiunia

Post autor: asiunia »

DS8 to podklad pod plombe, kladzie sie zawsze jak ubytek jest spory i plomba mialaby lezec zbyt blisko nerwa.
DS16 to wypelnienie trzywarstwowe, najdrozsze bo ubytek duzy.
Obydwie taryfy co do centa zgadzaja sie z oficjalnym cennikiem.
Natomiast wszystko co jest CP tego nie ma w cenniku, to jest to co pacjent sobie zyczy, a dentysta moze zadac ile chce. W Twoim wypadku marcin, CP3 to material z jakiego zazyczyles sobie plombe (kompozyt). 46,20 za trzy warstwy? - zadna wygorowana cena (chociaz u mojego meza taniej;)) Jesli chodzi o ostatnia pozycje to nie mam pojecia, no ale tez cos co lekarz Ci zrobil na wlasne zyczenie;)

A amalgam zawsze byl, jest i zapewne bedzie, poniewaz jak juz wspomnialam jest to bardzo solidna plomba, a i duzo ludzi bez wzgledu na estetyke wybiera wlasnie ten material gdyz jako jedyny jest zwracane prawie w 100% przez kase chorych. Wbrew pozorom, ale nawet w Lxie duzo osob zwraca uwage na takie "szczegoly".

P.S. A geby to nawet z bialymi plombami nie warto rozdziawiac zbyt szeroko... ;))
misio

Post autor: misio »

Po tym co napisala Asiunia troche rozjasnia temat. Po prostu nie mozna porownywac malego ubytku do prawie ekstrakcji. Takie leczenie faktycznie moze przekroczyc 100ke.
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

asiunia pisze:DS8 to podklad pod plombe, kladzie sie zawsze jak ubytek jest spory i plomba mialaby lezec zbyt blisko nerwa.
DS16 to wypelnienie trzywarstwowe, najdrozsze bo ubytek duzy.
Obydwie taryfy co do centa zgadzaja sie z oficjalnym cennikiem.
Natomiast wszystko co jest CP tego nie ma w cenniku, to jest to co pacjent sobie zyczy, a dentysta moze zadac ile chce.
Asiuniu, czy istnieje może jakaś strona, na której można znaleźc wykaz tych wszystkich kodów, typu wspomniane przez ciebie DS8, DS16, CP... i tego, co one wszystkie znaczą?
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Wielkie dzięki!!!
ODPOWIEDZ