Przewoźnicy do Polski

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Bartec

Przewoźnicy do Polski

Post autor: Bartec »

Witam Wszystkich Serdecznie

Mam do Was małe pytanko a mianowicie czy ktoś może wie czy z Luxemburga jeżdzą jacyś przewoźnicy do Polski? chodzi mi konkretnie o jakieś busy które jeżdzą do Polski w mniej niż 24 godziny. :/
Wiem, że napewno jeżdzą autobusy ale niestety do centrum Polski jadą aż 26 godzin <shock>

Dziękuje z góry za pomoc

Pozdrawiam wszystkich :)
Agata

Post autor: Agata »

Z parkingu przed OPOCE (tuz za poczta na Av de la Gare, po drugiej stronie stacji kolejowej) odjezdzaja autobusy do Polski - nie pamietam ani nazwy przewoznika, ani dni kiedy one tam stoja. Ale jest tam slup z rozkladem jazdy - pojdz i sprawdz, co, ile i dokad jezdzi.
Agata
Sorbie

Post autor: Sorbie »

Możesz sprawdzić Trans-Expres, czas przejazdu zdecydowanie poniżej 24 ha.
http://www.trans-expres.com.pl/
MaWi

Post autor: MaWi »

Agata pisze:nie pamietam ani nazwy przewoznika
Sindbad sie ona nazywa :)
misio

Post autor: misio »

W kazda sobote/niedziele na parkingu przed hotelem Ibis na lotnisku parkuje autokar z PL. Prawdopodobnie kierowcy maja tutaj nocleg. Czesto kreca sie kolo autobusow. Mozesz podjechac i spytac co i jak.
aniaa

Post autor: aniaa »

Cześć wszystkim,

Z tego co wiem z Polski do Luksemburga i z Luksemburga do Polski jeżdżą jeszcze:
http://www.awizo-bus.pl/
http://www.autokarpolska.com.pl/info_union.html
http://www.eurobus.pl/

Jeżeli chodzi o wymieniony wcześniej Trans-Expres to szczerze go Wam odradzam. Rzeczywiście są szybcy (planowo trasę Kraków-Luxemburg pokonują w czasie 17h30min, przy czym dwaj pierwsi przewoźnicy w 18h45min). ale warunki w jakich jechałam i obsługa klienta pozostawiają wiele do życzenia...

Jechałam z Krk do Luksemburga i z powrotem. Pomijam już fakt, że nie było żadnego przystanku dla wsiadających i nie do końca wiedziałabym gdzie mam czekać na bus (bo na bilecie pisało, że podjedzie na parking Mc Donalds :) ), gdyby nie dwie osoby z bagażami, do których się dołączyłam czekając. Mikrobus przyjechał nie dość że spóźniony, to jeszcze nieoznakowany. Wyszedł z niego kierowca, który przeczytał tylko nazwiska z małej karteczki i wsiedliśmy. Nie powiedział ani jaką firmę reprezentuje, ani, że jedziemy jeszcze do bazy, by się przesiąść do innych busów.

Mikrobusy, którymi jeżdżą są przeznaczone dla góra 8 osób + kierowca. We Frankfurcie jest przesiadka do innego busa i też zmienia się kierowca. Udało mi się jechać w busie z dziurą koło drzwi, z której przy dużej prędkości wiało dosyć nieźle. Albo też w busie z zepsutym ogrzewaniem w którym trzęsłam się z zimna... Kierowcy normalnie sobie palą w trakcie jazdy. Poza tym – w drodze powrotnej – podczas tankowania benzyny kierowca dodatkowo napełnił kanistry, które umieścił wśród bagaży pasażerów(!!!). Część benzyny z kanistra wylało się i generalnie jechaliśmy w smrodzie.

Gdy dojeżdżałam do Luksemburga zapytałam kierowcę, czy podwiezie mnie pod wskazany adres, gdyż zauważyłam, że wcześniejszych pasażerów w ten sposób podwoził. Powiedział mi, że podwiezie mnie, lecz za 5 Euro lub 20 zł. Wydało mi się to dziwne, gdyż nie widziałam, by od wcześniejszych osób żądał pieniędzy. Gdy już dotarliśmy pod wskazane przeze mnie miejsce poprosiłam o paragon. Kierowca zaśmiał mi się w twarz i powiedział, że przecież umawialiśmy się na 20 zł i zrobił mi przysługę podwożąc mnie i poświęcając swój czas, więc albo mu płacę albo zawozi mnie z powrotem na dworzec. Nie dajcie się takim burakom i mówcie im, że albo daje Wam paragon, albo dzwonicie do właściciela firmy!!!!!

Zupełnie przypadkowo, na chwilę przed odejściem tego kierowcy dowiedziałam się, że trzeba potwierdzać powrót. Dobrze, że w przed dzień wyjazdu zadzwoniłam do nich, bo bym sobie czekała na dworcu jak kretyn i nie wiem kiedy bym się dostała do Polski. Na bilecie miałam godzinę 14.00. Zadzwoniłam i w słuchawce usłyszałam zdziwiony głos, że jak to ja chce jechać jutro, że on ma napisane, że jadę pojutrze... Po czym powiedział: "Będę w Luksemburgu o 13.00"

To tak z grubsza chyba wszystko... Ale się rozpisałam:)
ODPOWIEDZ