Ranking miast europejskich

Awatar użytkownika
Redakcja

Ranking miast europejskich

Post autor: Redakcja »

Jako że zbliżająca się przerwa świateczna jest dla wielu z Was okazją do wyjazdów nie tylko w rodzinne strony, ale także na zakupy czy w celach turystycznych, temat wydaje się ze wszech miar na czasie.

Agencja turystyczna TripAdvisor przeprowadziła właśnie wśród swoich klientów ankietę, której zadaniem było stworzenie rankingu stolic (oraz kilku innych, większych miast) europejskich w kilku podstawowych kategoriach. W ankiecie tej wzięło udział ponad 1000 osób, a z jej wyników dowiadujemy się co następuje:
  • – liderem wśród miast najbrudniejszych został wybrany niemal jednogłośnie Londyn. Jest on uważany także za miasto najdroższe. Niewiele czyściej jest wg ankietowanych w Paryżu, Rzymie i Atenach
    – wśród miast najlepiej zadbanych pierwsze miejsce zajmuje Zurych, wyprzedzając Kopenhage i Sztokholm
    – jeśli chodzi o ceny, to za Londynem plasują się Rzym, Wenecja, Oslo i Moskwa, natomiast najmniej pieniędzy wydamy w Budapeszcie i Lizbonie
    – Bruksela także króluje, niestety, wśród miast... najbardziej nudnych w Europie. W tym rankingu dosyć wysoką pozycję zajęła też... przykra sprawa... nasza Warszawa. Możemy się cieszyć jedynie, że w dobrym towarzystwie – bo tuż po Oslo i Zurychu
    – nikogo chyba nie zdziwią trzy najwyższe pozycje na liście miast najromantyczniejszych – do znudzenia ;) ludzie wzdychają za Paryżem, Rzymem i Florencją
    – najchętniej jeździ się na zakupy do Paryża oraz do (najdroższego wszakże!) Londynu oraz Rzymu.
A gdzie na tych listach plasuje się Luksemburg? A co to takiego Luksemburg, zapytałby pewnie niejeden z ankietowanych <roll>

wiadomość za www.point24.lu
Załączniki
Atomium.jpg
Atomium.jpg (21.03 KiB) Przejrzano 5741 razy
~~~~~
Redakcja
misio

Post autor: misio »

Warszawa nie jest nudna, jest coraz bardziej beznadziejna. Szkoda ze nie wymienili takich miast jak Gdansk, Poznan, Wroclaw czy Krakow, ktore sa duzo ladniejsze i ciekawsze.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

mnie zastanawia jedno - jak jedno z najbardziej brudnych miast może być jednocześnie najbardziej romantyczne?

ja rozumiem że miłość na początku jest ślepa, ale żeby i węchu jej brakowało .... :/
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
tomala

Post autor: tomala »

Jesli Bruksela i Warszawa sa nudne, to co mozna powiedziec o Luksemburgu?

Tylko potwierdza rzetelnosc takich "ankiet"
MaWi

Post autor: MaWi »

tomala pisze:to co mozna powiedziec o Luksemburgu?
Szczesliwie spora czesc czytelnikow polska.lu wie doskonale co mozna powiedziec o Luksemburgu, wiec nawet taka "okaleczona" ankieta cos tam nam jednak mowi <mrgreen>
Borys

Post autor: Borys »

:)

Wydaje mi sie ze spora czesc ludzi bioracych udzial w ankiecie nigdy nie byla w Moskwie. Jesli chodzi o "drogosc" to wlasnie tam jest, wedlug mnie, duzo drozej niz w bLondynie.
Ura Bura Szef Podwóra
MaWi

Post autor: MaWi »

Borys pisze:Wydaje mi sie ze spora czesc ludzi bioracych udzial w ankiecie nigdy nie byla w Moskwie
Obawiam sie, ze spora czesc ludzi, ktorzy wzieli udzial w tej ankiecie nie wie nawet, ze Moskwa lezy w Europie ;)
misio

tomala pisze:Jesli Bruksela i Warszawa sa nudne, to co mozna powiedziec o Luksemburgu?

Tylko potwierdza rzetelnosc takich "ankiet"
Zdecydowanie Lux jest zabawniejszy niz Bruksela i Warszawa razem wziete.
tomala

Szczegolnie po pierwszej w nocy... jest tyle rozrywki, ze hej :-)

lol
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

tomala pisze:Jesli Bruksela i Warszawa sa nudne, to co mozna powiedziec o Luksemburgu?
...ano mozna powiedziec, ze zdecydowanie nie jest nudny!!! Zreszta, jak powiedziala moja znajoma - jak ktos jest sam nudny, to mu wszedzie nudno!!!
A jezeli dla Ciebie jedyna wartosciowa rozrywka jest zycie nocne, to faktycznie, Luksemburg moze rozczarowac....
misio

tomala pisze:Szczegolnie po pierwszej w nocy... jest tyle rozrywki, ze hej :-)

lol
Po pierwszej w nocy zwykle zaczynam dochodzic do siebie... nie wazne gdzie jestem, w Warszawie, Londynie czy gdziekolwiek indziej.
Awatar użytkownika
lolo753

Post autor: lolo753 »

heh w rzymie bylem 2 dni temu i (coz za zbieg okolicznosci), pomyslalem sobie kurcze ale tu brudno :p , a wlasnie szkoda ze wroclaw sie nie uklasowal nigdzie bo mi sie wydaje ze jest i ladny i czysty i romantyczny i rozwija sie i przyciaga turystow i jest studenckim miastem i jest nocne zycie i jest dzienne zycie i ........... dopiszcie co chcecie wroclaw to wroclaw. <mrgreen>
pzdr Lolek
tomala

misio pisze:
tomala pisze:Szczegolnie po pierwszej w nocy... jest tyle rozrywki, ze hej :-)

lol
Po pierwszej w nocy zwykle zaczynam dochodzic do siebie... nie wazne gdzie jestem, w Warszawie, Londynie czy gdziekolwiek indziej.

Dopiero po pierwszej? No to cos slabo kolega trenuje ... lol

Co do luxa, to na ogolna nude nie sklada sie wylacznie brak klubow nocnych i pubow otwartych po pierwszej ale ogolna bezplciowosc tego panstwa i jego obywateli. Brak tutaj jakiejkolwiek spontanicznosci i ekspresywnosci u ludzi... Ma sie wrazenie jakbym mieszkal wsrod zombich. Niby tu wszystko takie ladne i dopracowane ale jakos brakuje mi tutaj
duszy i takich elementarnych odruchow czlowieka.

Na szczescie duzo jest obcokrajowcow bo inaczej trzeba byloby wiac z tego kraju gdzie pieprz rosnie ...
misio

Tomala, zrob sobie dziecko, albo lepiej dwoje. To rozwiaze twoje problemy z "klubami". Jedyne co ci zostanie to siedzenie po nocach ha ha ha <rotfl>
ODPOWIEDZ