rozliczenie podatkowe

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
mslawomir

rozliczenie podatkowe

Post autor: mslawomir »

Witaj,

własnie przyslali mi formularze do wypelnienia.

ktos z Was wie moze jak sie do tego zabrac (zaden z formularzy nie jest w moim jezyku)...

albo znacie jakies biuro rachunkowe,ktore pomoze za drobna oplata?
(pracuje na rynku prywatnym)

pozdrawiam

s.moroz
lestat

Post autor: lestat »

Ja też jestem w podobnej sytuacji. Jutro skontaktuję się z firmą podatkową, która obsługuję naszą firmę. Wybadam ile biorą za wypełnienie zeznania podatkowego. Jak poznam szczegóły to podam do ogólnej wiadomości.

Pozdrawiam.
misio

Post autor: misio »

Wpierw sprawdzcie czy macie jakies rzeczy, ktore mozecie odliczyc od podatku. Jak nie macie to sprawa zamknieta :)

Druga rzecz, to jesli raz sie zaczniecie rozlicac to bedziecie to musili robic juz zawsze, nawet jak nie bedzie odliczen, papiery trzeba bedzie skladac.
mslawomir

misiek, jasniej mozesz troche?

co to znaczy rzeczy do odliczenia? gdzie moge je sprawdzic?

co to znaczy,ze jak sie raz zlozy papiery? Ty nie skladasz?

nic nie wiem, na ten temat, mozesz wrzucic jakies szersze info?

pozdr

s.
misio

Sluchaj, byla taka dosyc ciekawa strona internetowa tej firmy: AGN Horsburgh. Teraz widze ze jest "przerabiana". Poszukalem troche i w dziale station.lu dokladnie tu: http://www.station.lu/taxTips.cfm

znalazlem "podstawowe" informacje. Teraz masz opcje: albo sie z ta firma skontaktujesz, albo znajdziesz cos samemu. Pogadaj z ksiegowym u siebie w pracy, zaloze sie, ze kogos bedzie znal, co ci pomoze.

Czasu masz do konca Marca :) a tymczasem zbieraj papierki jakie bedziesz dostawal:

1. od ubezpieczyciela;
2. z banku;
3. karte podatkowa od pracodawcy za ubiegly rok, tzn wylicznia ile zarobiles lacznie;

etc. Moze to ogolnie napisane, ale podalem ci kierunek w ktorym powinienes sie kierowac. Wydaje mi sie, ze teraz sobie juz poradzisz.

A i na koniec dam ci rade. Jesli robisz to po raz pierwszy to lepiej to zlec komus kto naprawde sie zna. Podatki tu sa latwe i nastepny raz zrobisz to juz samemu.

I na koniec. Jak dostaniesz karte podatkowa to jesli twoja zona pracuje dla EU to niestety musisz sie do nich udac i wypelnic dodatkowy papierek. Wiecej info tez tu: http://www.impotsdirects.public.lu/
Awatar użytkownika
hurakami

Post autor: hurakami »

[quote="misio"]Sluchaj, byla taka dosyc ciekawa strona internetowa tej firmy: AGN Horsburgh. Teraz widze ze jest "przerabiana". Poszukalem troche i w dziale station.lu dokladnie tu: http://www.station.lu/taxTips.cfm] znalazlem "podstawowe" informacje. Teraz masz opcje: albo sie z ta firma skontaktujesz, albo znajdziesz cos samemu.

Tylko jak sie bedziesz kontaktowal, a i umawial na spotkanie z ta firma, to sie upewnij, ze ta rozmowa wstepna nie bedzie fakturowana. Ja umowilem sie kiedys wlasnie z ksiegowym z Horsburgha na spotkanie w sprawie oferty (szukalem obslugi ksiegowej do mojej firmy na stale) i za 1.5 godzinna prezentacje zalet tejze firmy i jej oprogramowania po kilku miesiacach dostalem fakture na 240 EUR.
Od tego czasu zanim umowie sie na spotkanie (z ludzmi wolnych zawodow) zawsze sie upewniam, ze pierwsze spotkanie jest gratis.

Poza tym jest na forum pare osob, ktore rozliczaja sie same (moze sie odezwa?), wiec nie powinno to byc bardzo trudne.

Zapytam swojego ksiegowego, ile by wzial za jednorazowe rozliczenie osoby indywodualnej z podatku dochodowego (bo jak rozumiem o to Ci chodzi?).
Pozdrawiam,
h
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

Spróbuj tutaj: http://www.tibolt.lu
To co prawda nie w stolicy, tylko w Junglinster, ale zostało mi polecone z dwóch niezależnych źródeł.
Ja w zeszłym roku w zasadzie nie skorzystałem - umówiłem się z panią na spotkanie, ale w trakcie rozmowy okazało się że raczej mam niewiele do zyskania, jeśli wogóle nie musiałbym dopłacać. Za taką konsultację nie musiałem nic płacić. W tym roku na pewno będę korzystać z jej usług.
Sprawa z rozliczaniem ma się tak, jak pisał misio - jeśli nie chcesz/nie masz co odliczać, to nie musisz składać żadnego zeznania podatkowego, przyjmując że to co podatek pobrany w ciągu roku jest OK. Jeśli jednak raz zdecydujesz się na złożenie zeznania, to w kolejnych latach będziesz je musiał składać, nawet jeśli okaże się to dla ciebie niekorzystne.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
mslawomir

a to teraz jest troche jasniej :)

dzieki za info :)

hurakami, bede czekal na info od ciebie

pozdrawiam

s.
misio

hurakami pisze:Tylko jak sie bedziesz kontaktowal, a i umawial na spotkanie z ta firma, to sie upewnij, ze ta rozmowa wstepna nie bedzie fakturowana. Ja umowilem sie kiedys wlasnie z ksiegowym z Horsburgha na spotkanie w sprawie oferty (szukalem obslugi ksiegowej do mojej firmy na stale) i za 1.5 godzinna prezentacje zalet tejze firmy i jej oprogramowania po kilku miesiacach dostalem fakture na 240 EUR.
Od tego czasu zanim umowie sie na spotkanie (z ludzmi wolnych zawodow) zawsze sie upewniam, ze pierwsze spotkanie jest gratis.h
Uuu, no to nieciekawie. Dzieki za informacje bo ja sam sie maialem do nich wybrac... :)
madziara

Post autor: madziara »

"I na koniec. Jak dostaniesz karte podatkowa to jesli twoja zona pracuje dla EU to niestety musisz sie do nich udac i wypelnic dodatkowy papierek."

A dlaczego? U nas jest wlasnie taka sytuacja...
misio

Ale sie nie przejmuj ta wizyta. Jak pojdziesz z zona to zajmie ci to 10 minut. Inaczej mozesz odebrac dodatkowy formularz i albo go potem zaniesc albo wyslac poczta.

I oczywiscie nie zdziw sie brakiem dzieci wpisanych do karty. Teraz juz nie wpisuja.
Awatar użytkownika
hurakami

mslawomir pisze:a to teraz jest troche jasniej :)

dzieki za info :)

hurakami, bede czekal na info od ciebie

pozdrawiam

s.
Rozmawialem z ksiegowym, za rozliczenie z podatku dochodowego osoby pracujacej w sektorze prywatnym bierze max 70 EUR. Nie mam pojecia, czy jest to stawka konkurencyjna, ale jakbys byl zainteresowany, dam Ci namiary na niego.

Pozdrawiam
h
luxxxik

Post autor: luxxxik »

Ja bardzo prosze o namiary na priva :-) Dzieki :-)
Awatar użytkownika
hurakami

luxxxik pisze:Ja bardzo prosze o namiary na priva :-) Dzieki :-)
Dlaczego na priva? Moze ktos jeszcze skorzysta.

Fiduciaire M.S. Gestion SA
14 av. de la Gare
L - 9233 Diekirch (Dikrech)
Tél: 80 27 78
Fax: 80 28 58

Mozesz sie powolac na Ancien Cinema w rozmowie, bo juz im wspominalem o moich znajomych Polakach i byli bardzo zainteresowani. Wszyscy sa bardzo mili, taki maly rodzinny biznes.

Pozdrawiam!
h
ansko3

Post autor: ansko3 »

Cena 70 EUR jest bardzo przystepna.

Mnie chcieli skasowac 400EUR.

Powiedzieli bardzo ogolnie jakie dokumenty sa im potrzebne. Wszystko zeskanowalam i przeslalam mailem. Potem sie okazywalo ze nie to co trzeba im przeslalam.
Mialam troche odliczen standardowych (ubezp, odsetki, creche).

Pozdrawiam
ansko
ODPOWIEDZ