Agencja nieruchomości Immosol - jakie macie doświadczenia

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
azul

Agencja nieruchomości Immosol - jakie macie doświadczenia

Post autor: azul »

Agencja Immosol ma sporą ofertę. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Będę wdzięczna za opinię.
I jeszcze małe pytanko: "charges" zawierają jakieś opłaty za media, czy to jest tylko czynsz, który należy doliczyć do kasy, którą rekwiruje właściciel? Jak to jest z mediami, czy trzeba je przepisywać na siebie, czy też niektórzy właściciele zgadzają się, aby to z nimi regulować?
Trochę z innej działki: gdzie najlepiej kupić kartę do telefonu pre-paid, żeby nie telefonować w Luxie z polskiej komórki? Możecie polecić jakąś firmę?
Z góry dzięki za pomoc.
azul
MaWi

Post autor: MaWi »

Co do Immosolu – ja akurat mam jaknajgorsze wspomnienia. Niekompetencja pracownikow, arogancja i ignorowanie potrzeb klienta. Sposrod wielu przykladow wymienie tylko ten, kiedy agentka umowila sie ze mna na ogladanie mieszkania na Belair, gdzie musialem czekac niemal godzine na nia. Pojawila sie zreszta chyba tylko dlatego, ze zadzwonilem do agencji, zeby przypomniec im, ze ciagle "kwitne" pod domem. Jak juz przyjechala, to zaczela od stwierdzenia, ze oczywiscie mozemy obejrzec miekszanie, ale pewnie i tak nam go wlasciciel nie wynajmie, bo zastrzegl, ze nie akceptuje dzieci (przyjechalem wtedy z corka, odebrawszy ja wlasnie ze szkoly). Nadmienie tylko, ze na samym poczatku przygody z Immosolem, kiedy spisywali nasze dane do dossier, to nie ukrywalem, ze jestesmy rodzina w ukladzie 2+1, wiec ewidentnie ktos czegos u nich nie zauwazyl...

Ale oczywiscie moze trafilem pechowo, a wszyscy inni beda mile wspominali kontakt z ta agencja. Ja jednak nic dobrego o nich powiedziec nie jestem w stanie.

Co do oplat – charges najczesciej nie zawieraja oplat eksploatacyjnych, a juz z cala pewnoscia nie zawieraja oplaty za prad czy telefon. Z pozostalymi bywa juz roznie. Podam moze swoj przyklad (przeprowadzalismy sie 4 razy – za kazdym razem troche co innego bylo wliczone w "charges"):

pierwsze mieszkanie – charges = wywoz smieci, kanalizacja i woda biezaca oraz sprzatanie. Nadmienie, ze ogrzewanie bylo na prad, wiec z zalozenia platne przez nas ekstra

drugie mieszkanie – charges = sprzatanie, ogrzewanie (mazut) i kablowka. Mieszkanie bylo w Lux-Ville i placilem z wlasnej kieszeni tzw. "recette communale" w ktora wliczony byl wywoz smieci, woda oraz kanalizacja

trzecie mieszkanie – charges = wywoz smieci, ogrzewanie (gaz), kablowka, sprzatanie oraz kanalizacja i woda biezaca.

Czyli, ze w ostatnim mieszkaniu charges pokrywaly najwiecej wydatkow, ale tez i byly najwyzsze. Mam nadzieje, ze z tego wyplywaja jakies wnioski? ;)

Co do karty pre-paid – nie wiem co masz na mysli – karte SIM czy karte zdrapke zawierajaca kod doladowujacy? Rozumiem, ze pewnie chodzi o SIMa luksemburskiego GSM-a. Sa trzy – LuxGSM, Tango i VOX. Generalnie duzo slyszalem o korzystnych ofertach Tango. Sam mam LuxGSM-a, ale nie jestem zadowolony, co tylko potwierdza, ze byc moze Tango to jest to ;) Gdzie kupic? Jest wiele miejsc. Nie tylko salony firmowe operatora – takze wiekszos supermarketow i sklepow z elektronika. Generalnie w dowolnej czesci miasta znajdziesz mozliwosc zakupu niemal dowolnej sieci (najgorzej z Voxem, ale tez jest to najmlodsza z lux. sieci GSM)
krzys1970

Post autor: krzys1970 »

MaWi, i tak masz szczescie. bedac jeszcze w Polsce probowalem dodzwonic sie do nich kilkanascie razy. Nigdy nie dostalem polaczenia z agentem i nigdy nie oddzwonili. Mysle, ze takie szkodniki nalezy tepic rozsiewajac na rynku jak najgorsza opinie o nich. Na pohybel.
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Problem w tym watku jest ze zamiast "Immosol" mozna by wpisac dowolna nazwe agencji nieruchomosci. Wiekszosc to chamota. W koncu znalezlismy Pana Roskam z http://www.rdimmo.lu/ - nie taki strasznie przyjazny, ale zawsze wszystko bylo na czas i zawsze oddzwonil i w sumie bardzo profesjonalny.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Jagulina

Post autor: Jagulina »

ja niestety tez nie mam dobrych doswiadczen z agencjami nieruchomosci w Lux. Agentka z Immosolu nie dosyc ze nie pojawila sie na umowione ogladanie mieszkania, to kiedy sie w koncu dodzwonilam do agencji okazalo ze mieszkanie jest juz od 3 dni wynajete... <lol>
koniec koncow jestem w 3cim mieszkaniu w Lux i zadnego nie "zdobylam" przez agencje...
1. przez znajomych
2. z petites annonces
3. z internetu...

na pocieszenie: jest ciezko z mieszkaniami ale koniec koncow kazdy cos znajduje <lol>
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

odradzam Immosol jak najbardziej - brak kompetencji, brak komunikacji...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

no właśnie, nie ma to jak bezpośrednio, kulturalnie, na czas, dlatego polecam jakby co o tutaj http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=30 ... sandweiler <mrgreen>
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
azul

Ogromne dzięki. Jesteście nieocenieni.
Agencję rozważam w ostateczności, ale ponieważ przyjadę <aniolek> do Luxa specjalnie tylko po to by znaleźć lokum to mogę być "zmuszona" do zapłacenia im haraczu. Zwłaszcza, że większość o głoszeń z intranetu, które mi odpowiadają jest już nieaktualna (:
Jeżeli znacie jakieś stronki z ogłoszeniami z pierwszej ręki to będę wdzięczna (ja szukałam na athome.lu)
azul
Pablos

Post autor: Pablos »

Potwierdzam negatywne opinie przedmówców. Mnie również ta agencja zaszła za skórę. Jej pracownicy, z którymi rozmawiałem, okazali się niekompetentni, niesłowni, nieuprzejmi (pod warstwą fałszywego uśmiechu) i mieli klienta głęboko gdzieś. Omijać szerokim łukiem.

Dla równowagi mam też pozytywne wskazanie: agencja ISK. Sprawnie, konkretnie, kulturalnie i terminowo.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

no to jeśłi i ja moge polecić - firma Feltes (firma rodzinna), uprzejmi, uczynni, pomocni, mówią po angielsku...
a po fakcie pamiętają o kliencie też ...
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
azul

Wielkie dzięki. Czytałam tu też pozytywne opinie o Rockenbrod.
Jeszcze malutkie wątpliwości <idea> :
Ale jeżeli nie zdecyduję się na żadne mieszkanie z oferty agencji, to nie pobiera wynagrodzenia, nawet jeżeli pokaże mi kilka mieszkań?
Jeżeli zdecyduję się wziąć mieszkanie od nich, to umowę sporządzają oni, czy to zależy od "widzi mi się" właściciela?
Kiedy następuje płatność: w momencie podpisania umowy (chociaż jest to np. miesiąc przed przeprowadzką)?
azul
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

co do Rockenbroda to zdania są podzielone, ja np. mam dość ich agentki, która mimo podania jej precyzyjnych kryteriów ciągle podsyła nam oferty nijak do nich nieprzystające.

Jeżeli nie weźmiesz żadnej z ofert, nic nie płacisz. Tzn ja nie spotkałam się z agencją, która by robiła takie numery.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

ja wynajelam przez Rockenbrod wlasnie...ale kontakt z nimi miala moja kolezanka, ktora podsunela mi oferte, ktora jej przyslali, a jej nie odpowiadala, bo mieszkanie za duze... ja wzielam od razu...wprawdzie mam pewne zastrzezenia co do agentki, w trakci enegocjacji umowy...ale dzieki kontaktowi z wlascicielka, ktory dopuscili - wszystko skonczylo sie pomyslnie i jestem bardzo zadowolona - juz 3 rok w tym mieszkaniu rozpoczelam i nie zamierzam sie wyprowadzac....ale nie jest to zasluga agencji...

A jesli chodzi o charges - u mnie obejmuja ogrzewanie (mazut), wode, wywoz smieci i kanalizacje, sprzatanie i oswietlenie klatki schodowej...do recette comunales place jedynie za prad (w tym boiler elektryczny podgrzewajacy wode uzytkowa w mieszkaniu), plus oplata za internet/telefon.
Ostatnio zmieniony 05-03-2008, 09:31 przez bamaza42, łącznie zmieniany 1 raz.
Jagulina

Post autor: Jagulina »

jesli chodzi o ogloszenia z intranetu to jest b. duza konkurencja dlatego tez najlepiej zagladac o 9 i 10 rano (mniej wiecej wtedy laduja nowe ogloszenia) i dzwonic od razu tylko ze do tego najlepiej byc na miejscu...
jeszcze jest Luxbazar ale tez trzeba bardzo szybko dzwonic...
azul

Strasznie Wam dziękuję za te wszystkie informacje.
Jednym słowem mieszkanie w Luxie jest większym rarytasem niż świeża kiełbaska za czasów prl ;)
azul
ODPOWIEDZ