zlobek Komisji
Chcialabym na chwile zboczyc z jakze fascynujacej dyskusji na temat godzenia macierzynstwa z zyciem zawodowym i powrocic na chwile do garderie. Czy inne osoby oprocz oksy i kajapapaja korzystaly z garderie przed wyslaniem dzieci do szkoly i jakie maja stamtad wrazenia. Ciagle zastanawiam sie, czy wyslac dziecko do garderie przed pojsciem do szkoly, czy raczej zatrzymac w zlobku. Opinie innych na pewno pomoga mi w podjeciu decyzji...
- kajapapaja
Na pewno w garderie jest wymagana pewna samodzielność u dzieci (toaleta, ubieranie się, jedzenie). Ponadto, z tego co widze u syna, w garderie dzieci wykonują samodzielnie większośc dekoracji i prac plastycznych, więc i zdolności manualne sie rozwijają. No i przede wszystkim - wyjścia: do kina, teatru, na basen, do parku, wyjazdy na fermę etc....
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Garderie cd
Witam Wszystkich Forumowiczow!
To forum to prawdziwe zrodlo cennych informacji :>
Bardzo mnie interesuje ten watek, jak rowniez wszelkie inne informacje dotyczace zlobka / Garderie / Szkoly Europejskiej.
Czy nie jest tak, ze jak dziecko skonczy 3 lata to automatycznie przechodzi do Garderie? Czy tez jest to uzaleznione od tego, w ktorym miesiacu danego roku sie urodzilo?
Z lektury poprzednich postow wnioskuje, ze duzo zalezy od tego, na jaka wychowawczynie sie w Garderie trafi. Czy rodzice majacy doswiadczenie z ta instytucja mogliby kogos zaangazowanego polecic? Zarowno przed, jak i po poludniu? Podejrzewam, ze wiekszosc dzieci chodzi do grup francuskojezycznych, ale jesli ktos moze z czystym sumieniem polecic jakies panie z grup angielsko- lub niemieckojezycznych, to bardzo prosze o taka informacje.
W tym kontekscie nasuwa mi sie jeszcze jedna mysl. Domyslam sie, ze dla rodzicow dzieci po unijnym zlobku, francuskojezyczne grupy w Garderie sa naturalnym wyborem i logiczna kontynuacja. Jak to jest w przypadku dzieci w wieku lat 3+, ktore przyjezdzaja tu i nie maja podstw tego jezyka? Czy ktos jest / byl w takiej sytuacji? Jaki jezyk wybraliscie?
Z gory dziekuje za jakiekolwiek wskazowki, wrazenia i przemyslenia na ten temat.
To forum to prawdziwe zrodlo cennych informacji :>
Bardzo mnie interesuje ten watek, jak rowniez wszelkie inne informacje dotyczace zlobka / Garderie / Szkoly Europejskiej.
Czy nie jest tak, ze jak dziecko skonczy 3 lata to automatycznie przechodzi do Garderie? Czy tez jest to uzaleznione od tego, w ktorym miesiacu danego roku sie urodzilo?
Z lektury poprzednich postow wnioskuje, ze duzo zalezy od tego, na jaka wychowawczynie sie w Garderie trafi. Czy rodzice majacy doswiadczenie z ta instytucja mogliby kogos zaangazowanego polecic? Zarowno przed, jak i po poludniu? Podejrzewam, ze wiekszosc dzieci chodzi do grup francuskojezycznych, ale jesli ktos moze z czystym sumieniem polecic jakies panie z grup angielsko- lub niemieckojezycznych, to bardzo prosze o taka informacje.
W tym kontekscie nasuwa mi sie jeszcze jedna mysl. Domyslam sie, ze dla rodzicow dzieci po unijnym zlobku, francuskojezyczne grupy w Garderie sa naturalnym wyborem i logiczna kontynuacja. Jak to jest w przypadku dzieci w wieku lat 3+, ktore przyjezdzaja tu i nie maja podstw tego jezyka? Czy ktos jest / byl w takiej sytuacji? Jaki jezyk wybraliscie?
Z gory dziekuje za jakiekolwiek wskazowki, wrazenia i przemyslenia na ten temat.
wprawdzie ja nie mam doswiadczen ani z garderie, ani z maternelle, ale z tego, co widze i slysze - jezeli chodzi o zlobek instytucji (do 3 lat), to chyba nie ma w nim polskiej sekcji, wiec jest wybor, natomiast jak chodzi o ecole maternelle (4-5 latki), to jest tam polska sekcja i dla dzieci polskich rodzicow nie ma wyboru. Co innego garderie (czyli, jak dobrze rozumiem - swietlica) - niejestem pewna, czy jest tam polska grupa (a sadzac po ilosci polskich dzieci - powinna byc), ale jak jest - to tak samo wyboru chyba nie ma. Tak jak w szkole podstawowej - jest polska sekcja i dzieci (od 6 roku zycia) chodza do sekcji jezykowej swoich rodzicow. Jezeli chodzi o tak male dzieci , to nie maja one zupelnie problemow (no, moze w poczatkowym okresie...) jezykowych - takie dzieci chlona jak gabka i bardzo szybko zaczynaja mowic w obcym jezyku, bez obaw! Mysle, ze rodzice maluchow to potwierdza
W garderie nie ma polskiej sekcji, większość sekcji jest francuskojęzyczna i zdaje się wszystkie dzieci nieangielsko- lub niemieckojęzyczne dają do sekcji francuskojęzycznych. Jest jedna nauczycielka polskojęzyczna, ale zajęcia prowadzi po francusku. W razie potrzeby oczywiście nie zapomina polskiego Nie jestem pewien, czy ma ona obecnie jakąś grupę trzylatków, na pewno ma popołudniową dzieci z maternelle.
Re: Garderie cd
My bylismy dokladnie w takiej sytuacji. W garderie w grupie popoludniowej jest jedna pani opiekunka Polka. Zapisujac corke do garderie poprosilam w administracji, aby umiescic Mala wlasnie w tej konkretnej grupie. Wydawalo mi sie, ze w ten spoosb rozladuje nieco corce stres zwiazany z brakiem znajomosci jezyka , a takze nieco te nauke przyspiesze (w grupie sa dzieci z roznych krajow, w tym 3 malych Polakow. Polecenia wydawane sa i po francusku i po polsku, wiec dziecko szybciej "zalapie" o co chodzi).Tiktak pisze:Jak to jest w przypadku dzieci w wieku lat 3+, ktore przyjezdzaja tu i nie maja podstw tego jezyka? Czy ktos jest / byl w takiej sytuacji? Jaki jezyk wybraliscie?
Osobiscie moge jedynie odradzic jedna pania przedpoludniowa, ale to moze na priva.
Szymbi, Fram, dziekuje za odpowiedzi / podpowiedzi.
O tej polskiej wychowawczyni nie pomyslalam, gdyz znalazlam liste pan z Garderie, na ktorej bylo zaznaczone, ze ona jest na urlopie macierzynskim. Czyli juz wrocila?
Azul, zlobek jest wg moich informacji tylko po francusku.
To jeszcze raz zapytam, czy wsrod pan przedpoludniowych znacie kogos milego?
O tej polskiej wychowawczyni nie pomyslalam, gdyz znalazlam liste pan z Garderie, na ktorej bylo zaznaczone, ze ona jest na urlopie macierzynskim. Czyli juz wrocila?
Azul, zlobek jest wg moich informacji tylko po francusku.
To jeszcze raz zapytam, czy wsrod pan przedpoludniowych znacie kogos milego?
- kajapapaja
Polka w garderie wrocila z macierzynskiego na początku grudnia zeszłego roku do swojej "starej" grupy - ma parę polskich dzieciaków, ale wiem, że polskie dzieci są też w innych grupach. Wiem że mówi do dzieci po francusku, aczkolwiek mój syn już się wycwanił i odpowiada do niej po polsku
Co do dopuszczania 3-latków do garderie: muszą same umieć korzystać z toalety, w miarę samodzielnie jeść i ubierać się. Znam przypadki, że 3-latki były "cofane"do creche, bo nie potrafiły korzystać z toalety, albo w ciągu dnia chodziły w pampersach.
Aha, też znam jedną panią z porannych grup, która mogę polecić .
Co do dopuszczania 3-latków do garderie: muszą same umieć korzystać z toalety, w miarę samodzielnie jeść i ubierać się. Znam przypadki, że 3-latki były "cofane"do creche, bo nie potrafiły korzystać z toalety, albo w ciągu dnia chodziły w pampersach.
Aha, też znam jedną panią z porannych grup, która mogę polecić .
eurokraci.eu
eurokraci.eu
Jesli chodzi o jezyk polski w garderie, to jest tam tez (mam nadzieje ze nadal) jedna Slowaczka, ktora mowi po polsku, poniewaz pochodzi z pierwszego miasta za Zwardoniem
A co do jezyka u 3 latka. Nie powinno byc zadnego problemu. Oczywiscie wpierw bedzie maly szok, ktory powinien szybko minac - zalezy oczywiscie od dziecka.
Opiekunowie z garderie sa przygotowani na takie "szoki" opieka jest naprawde w porzadku.
A co do jezyka u 3 latka. Nie powinno byc zadnego problemu. Oczywiscie wpierw bedzie maly szok, ktory powinien szybko minac - zalezy oczywiscie od dziecka.
Opiekunowie z garderie sa przygotowani na takie "szoki" opieka jest naprawde w porzadku.