telepraca w Parlamencie?
- aleksandra12b
telepraca w Parlamencie?
Witajcie - prosze nie myslcie, ze mam jakies cudaczne pomysly
Obecnie pracuje w HP (i pewnie zmienie prace na Parlament w Luxie niebawem) - teraz pracuje z domu (telepraca). W HP jest to normalne i bardzo duzo pracownikow wcale nie chodzi do biura, a druga polowa ma mozliwosc czasami pracowac z domu.. no chyba, ze funkcja napradwe wymaga bycia w biurze.
Ale do rzeczy - czy ktos sie orientuje, czy sa takie mozliwosci w Parlamencie? Nie mam na mysli pracy 100% w domu, ale chociazby piatki? Czy jak wspomne o czyms takim szefowi to mnie wysmieje albo pomysli ze mi kompletnie odbilo?
Obecnie pracuje w HP (i pewnie zmienie prace na Parlament w Luxie niebawem) - teraz pracuje z domu (telepraca). W HP jest to normalne i bardzo duzo pracownikow wcale nie chodzi do biura, a druga polowa ma mozliwosc czasami pracowac z domu.. no chyba, ze funkcja napradwe wymaga bycia w biurze.
Ale do rzeczy - czy ktos sie orientuje, czy sa takie mozliwosci w Parlamencie? Nie mam na mysli pracy 100% w domu, ale chociazby piatki? Czy jak wspomne o czyms takim szefowi to mnie wysmieje albo pomysli ze mi kompletnie odbilo?
Hej! Pracuje w PE i troche wiem na ten temat. Takiej mozliwosci, o jakiej piszesz nie ma. Istnieje mozliwosc pracy na odleglosc, ale calkowicie, tzn. likwiduja Twoje biuro w PE i na dwa lata (albo inny uzgodniony okres czasu) przenosisz sie w inne miejsce. Zeby jednak troche utrudnic te sprawe, sa dosc rygorystyczne warunki uzyskania pozwolenia na teleprace. Musisz miec b. wazny powod, np. niepelnosprawna osoba pod opieka, albo cos w tym stylu. Drugi warunek to to, ze musisz mieszkac w okreslonej odleglosci od biura, zeby w razie czego moc do niego przyjechac (nawet nie wiem, czy mieszkajac w rejonach przygranicznych we Francji, Belgii lub Niemczech czlowiek sie kwalifikuje). W kazdym razie duzo osob protestuje i chcialaby miec inne mozliwosci telepracy (np. jeden dzien w tygodniu) i duzo sie na ten temat mowi, ale o ile mi wiadomo, nie ma jeszcze zadnych konkretnych postanowien w tej sprawie. Tak wiec, jezeli zgodzisz sie na prace w PE, poki co czeka Cie siedzenie w biurze do 17.30
Pozdrowionka.
Pozdrowionka.
- aleksandra12b
no nie jest tak żle, przeciez w parlamencie czyli tu gdzi eja też pracuje piątki są krótkie i pracuje się tylko do 13.00, tylko przed sesją w Strassburgu pracuje się normalnie czyli do 17.30 czyli raz w miesiącu. A poza tym można np. wybrać opcję pracy na 90% i właśnie te piątki mieć wolne zupełnie jak zrobiła moja koleżanka
Pozdrawiam
M.
Pozdrawiam
M.
mmm191
- aleksandra12b
- kajapapaja
tzw. part-time jest przyznawany tylko w szczególnych, dobrze uzasadnionych przypadkach; aczkolwiek jeśli masz dziecko do 12 roku zycia to jest to wystarczający powód
znowuż tzw. telepraca (która może obejmować max 50% twojego całkowitego czasu pracy) jest przyznawana po ok. 4-5 latach pracy, przy uwzględnieniu twoich dotychczasowych osiagnięć, jakie powody tobą kierują no i twój szef musi wyrazic na to zgodę.
Tak to jest uregulowane w KE i podejżewam, że w PE jest podobnie... (a co na to CoJ? )
znowuż tzw. telepraca (która może obejmować max 50% twojego całkowitego czasu pracy) jest przyznawana po ok. 4-5 latach pracy, przy uwzględnieniu twoich dotychczasowych osiagnięć, jakie powody tobą kierują no i twój szef musi wyrazic na to zgodę.
Tak to jest uregulowane w KE i podejżewam, że w PE jest podobnie... (a co na to CoJ? )
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Co do wymogu lat pracy, u mnie nie jest to przestrzegane rygorystycznie. Slyszalam, ze u tlumaczy tak, ale w mojej fabryce niekoniecznie. Znam osoby z krotszym stazem pracy, ktore z powodzeniem korzystaly z telepracy. Sama zamierzam skorzystac juz niedlugo <lol> . Jesli prosi sie o jeden miesiac, wystarczy uzgodnic z szefem co i jak. Jesli dluzej, trzeba wszczac procedure administracyjna, ale nie jest ona jakas upierdliwa czy nie mozliwa do zrealizowania. Wiec, czemu nie?
- kajapapaja
Telepraca w komisji
A jak to wygląda w komisji? Czy któreś DG szczególnie promują telepracę? Jak to wygląda w praktyce - większość pracuje na 100% w domu, czy też raczej tylko częściowo?
azul
- kajapapaja
to zależy od wykonywanej pracy - o ile w przypadku tłumaczy jest to możliwe, o tyle np. w finansach prawie niemożliwe
a przede wszystkim - nigdy nie jest to 100% w domu
a przede wszystkim - nigdy nie jest to 100% w domu
eurokraci.eu
eurokraci.eu
- aleksandra12b