umowa o prace a zasiłki

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
ewab

umowa o prace a zasiłki

Post autor: ewab »

Dzien dobry, moj maż (który boi sie forum:)) jest w trakcie rozmow z pracodawcą na temat warunków pracy. Chcialabym sie dowiedziec jakie w Luksemburgu są rodzaje umów o prace (na czas określony, nie-, umowa o dzieło, umowa zlecenie) i która z nich umozliwia ubieganie sie o zasilki rodzinne? Pozdrawiam serdecznie, Ewa
Ewa
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Generalnie stosowane są umowy na czas określony, potem nieokreślony, także kontrakty z agencjami pracy czasowej. Jeśli chodzi o zasiłki, to uprawnia do nich każda forma pracy, która wiąże się z płatnością składek ubezpieczenia społecznego - czyli w praktyce każda z wymienionych przeze mnie form. Umów zlecenia i o dzieło w polskim rozumieniu nie stosuje się chyba wcale. Powodzenia!
misio

Post autor: misio »

A ja dodam, ze kazda liczaca sie czy szanujaca sie firma daje standardowo umowe na czas nieokreslony z 6 miesiecznym okresem probnym. Ocziwiscie okres ten moze byc zawsze skrocony, ale po zawarciu samej umowy :)
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

Ale tych "szanujacych sie" firm jest coraz mniej :( - powiedzialabym, ze wiekszosc firm daje umowy czasowe.
Niestety wiele firm zatrudnia na czas okreslony : 1 rok + 1 rok a potem roznie. Duze firmy, jak RTL daja ponad 2 razy umowy na czas okreslony (nawet 5 razy), co jest niezgodne z prawem. Dopominajacemu sie swoich praw, personalny odpowiada : jak ci nie odpowiada to mozesz odejsc.

W kazdym razie warunkiem otrzymania zasilku rodzinnego jest placenie skladek socjalnych (obojetnie kto je wplaca !)
pozdrawiam
annamorawska

Post autor: annamorawska »

dzien dobry.jakie sa kwoty zasilkow rodzinnych?czy konieczny jest zwiazek malrzenski?
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

annamorawska pisze:dzien dobry.jakie sa kwoty zasilkow rodzinnych?czy konieczny jest zwiazek malrzenski?
http://www.polska.lu/informatorium/zdrowie.html#porod

do otrzymania zasiłku konieczne jest ubezpieczenie społeczne w Luksemburgu. Kwestia "legalności" związku jest drugorzędna.
annamorawska

PRZEPRASZAM,ZE TAK DRAZE,ALE SA TO DLA MNIE ZYCIOWE DECYZJE I CHCIALABYM MIEC PEWNOCS.CHODZI O ZASILEK RODZINNY,A "LEGALNOSC' ZWIAZKU.SZYMBI NAPISAL,IZ TO SPRAWA DRUGORZEDNA.DALEJ NIE MAM PEWNOSCI CZY ZWIAZEK MALRZENSKI JEST KONIECZNY CZY TEZ NIE?SKORO DRUGORZEDNY,TO ROZUMIEM,ZE MA ZNACZENIE.:))CZY ISTNIEJA JAKIEGOS RODZAJU AGENCJA W POLSCE(DOLNY SLASK)KTORA ZAJMUJE SIE POSREDNICTWEM W FORMALNOSCIAMCH ZWIAZANYMI Z RODZINNYM Z LUXEMBURGA?;))BARDZO PROSZE O PODANIE NR.TELEFONU W LUXEMBURGU, URZEDU ,KTORY ZAJMUJE SIE PRZYZNAWANIEM SWIADCZEN RODZINNYCH.
Ostatnio zmieniony 30-04-2008, 20:59 przez annamorawska, łącznie zmieniany 2 razy.
misio

Post autor: misio »

Po pierwsze primo, nie uzywaj duzych liter.

Po drugie primo telefon znajdziesz tu: http://www.cnpf.lu/

Po trzecie primo - ultimo - zycze powodzenia w dodzwonieniu sie.

Najlepiej sprawdzic to na miejscu.

A od siebie. Z tego co wiem, to zeby dostac zasilek to trzeba byc malzenstwem (przypadek Polakow). Polska nie honoruje konkubinatu i Luksemburg musi takze tego przestrzegac w tym przypadku. Jak ja skladalem dokumenty to poproszono mnie o certyfikat malzenstwa. Mam takze informacje ze malzenstwo mimo wszystko nie jest konieczne, ale wymagane jest "wspolne gospodarstwo domowe". Jak sie odniosa do ciebie - dowiesz sie tylko u nich.
annamorawska

a widzisz ,mylisz sie.w polsce jest mozliwe otrzymanie zasilku rodzinnego w przypadku gdy rodzice dzicka zyja w konkubinacie.jedynie dochody nie moga przekroczyc danej kwoty.dziekuje i pozdrawiam.
annamorawska

ok.powiedzcie mi jeszcze,czy istniejew Polsce najlepiej na Dolnym Slasku jakas agencja,ktora zajmuje sie posrednictwem w zalatwianiu zasilkow rodzinnych?(dostosowalam sie,sa male literki)
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

spróbuj dowiedzieć się w Dolnośląskim Ośrodku Pomocy Społecznej

tel. 071 791 63 97 (98)

http://www.dops.wroc.pl/swiadczenia.htm
annamorawska

inesitka,bardzo dziekuje!jednak pewnie jeszcze bede was meczyc.z gory przepraszam za wiercenie dziur w brzuszkach...
ODPOWIEDZ