Telefonowanie do przedstawicielstw Komisji w MS

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
Awatar użytkownika
byly

Telefonowanie do przedstawicielstw Komisji w MS

Post autor: byly »

Mam pytanie: kolega zaczal pracowal jako temporary agent w przedstawicielstwie Komisji w Berlinie i ma kilka pytan w sprawie statutu itd.
Czy ja moge jakos do niego zadzwonic ze sluzbowego telefonu, bo musze mu przez telefon wytlumaczyc pare spraw w Sysperze, a to jest troche trudne wieczorem z domu.

I w ogole jak to jest? W Brukseli wolno nam bylo oficjalnie dzwonic za darmo na wszystkie numery brukselskie, bez wzgledu na to, czy sluzbowe czy prywatne.
Jak to jest pod wzgledem formalnym w Komisji?
Zeby nie bylo nie porozumien: ja nie jestem osoba, ktora godzinami prowadzi rozmowy prywatne, ale czasem taka opcja by sie przydala.
Mam kod na rozmowy prywatne i korzystam z niego, ale w mojej poprzedniej pracy oficjalnie wolno bylo dzwonic do kazdego pracownika naszego ministerstwa z telefonu sluzbowego, bez wgzledu na to, gdzie on konkretnie pracowa..
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

byly
wiec sprawa wyglada tak, ze wszytskie telefony wewnetrzne i stacjonarne miejscowe sa traktowane jako sluzbowe domyslnie przez system (komorki - jako prywatne); chyba że w systemie wyraznie podasz jakie numery sa dla ciebie prywatne
z tego co wiem, przedstawicielstwa powinny byc w sieci telefonicznej "wewnętrzne" i maja jakies numery zaczynące sie na *
jak masz watpliwosci - sprawdz czy kolega figuruje w naszej liscie telefonicznej w Outlooku <mrgreen>
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
byly

w outlooku to on funkconuje ale ma zwykly numer berlinski, jakby od osoby nie majacej nic wspolnego z komisja
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

to zadzwon przez swoj kod, a potem w systemie zaznacz ze sluzbowa rozmowa :-D
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
byly

nie no juz bez przesady, myslalem po prostu, ze jest jakis specjalny numer kierunkowy na takie rozmowy (np my w Bruskeli zeby zadzwonic do innej instytucji w Luksemburgu musielismy uzywac jakiegos dodatkowego kierunkowego, ale to funkcjonowalo bez problemow

w takim razie zadzwonie do niego przez moj prywatny, tak bedzie najprosciej
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Post autor: Marguerite2003 »

Żeby zadzwonić z telefonu służbowego w Komisji na numer zewnętrzny "służbowo" wystarczy wykręcić *11 i podać numer na który chce się dzwonić. Nie trzeba do tego używać swojego kodu.
ODPOWIEDZ