Antena Satelitarna - nasze prawa

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

misio

Antena Satelitarna - nasze prawa

Post autor: misio »

Tego chyba jeszcze tutaj nie bylo :) a jak bylo to dubluje :)

Jak by wam ktos powiedzial, ze nie mozecie zainstalowac anteny satelitarnej, to powolajcie sie na ten oto przepis i odprawcie go/ja do wszystkich diablow :)

http://ec.europa.eu/information_society ... dex_en.htm
Awatar użytkownika
aleksandra12b

Post autor: aleksandra12b »

link nie działa...

a poza tym, mieszkałam długo w BE i miałam z tym problemy - nic strasznego, ale właściciele mieszkania zastrzegali, że oni oficjalnie nic o tym nie wiedzą gdyby coś się miało dziać.

W dodatku, Cyfra plus czy inni, sami zastrzegają, że nie mają praw dystrybucji polskich stacji na terenie innych krajów - no chyba, że ta antena ma być do odbierania dozwolonych kanałów a nie polskiej tv...
misio

Po pierwsze to dziala, a po drugie to nie chodzi tu o to czy mozna cyfre odbierac czy nie, ale o to jakie mamy prawa i czego nie moga nam zabronic.
Awatar użytkownika
aleksandra12b

Post autor: aleksandra12b »

no kurcze... klikam na ten link i mam:

"eCommunications website has been re-launched
The eCommunications website has been re-launched and its structure has been improved. This is why you have not found the page and/or document you were looking for. We can help you find it.
etc, etc..."

zgadza się, że chodzi o prawa.. tylko co po tym jak i tak odbieranie programów jest nielegalne.. ale oczywiście, jak większość osób za granicą wychodzę z założenia że jest nielegalne ale możliwe.. :)
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

aleksandra12b pisze:zgadza się, że chodzi o prawa.. tylko co po tym jak i tak odbieranie programów jest nielegalne..
Jakie odbieranie programów jest nielegalne? Widzę, że się tak zafiksowałaś na tej Cyfrze, że nie dopuszczasz innych możliwości, legalnych jak najbardziej, np.:
http://www.ses-global.com/consumer/be-f ... /index.php
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

anwi, a co sie z tej astry odbiera?....i czy wymaga specjalnego dekodera/odbiornika/talerza?...
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

bamaza42 pisze:anwi, a co sie z tej astry odbiera?....i czy wymaga specjalnego dekodera/odbiornika/talerza?...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Astra

A tutaj wykaz wszystkich programów:
http://www.lyngsat.com/astra19.html

I tutaj krótki tekst:
http://www.dipol.com.pl/bib16.htm

To, co nie jest zakodowane, nie wymaga dekodera.
Ostatnio zmieniony 08-01-2008, 16:03 przez anwi, łącznie zmieniany 1 raz.
MaWi

Post autor: MaWi »

A co najwazniejsze, Astra jest nasza, miejscowa, luksemburska! <mrgreen>
Awatar użytkownika
bamaza42

nasza- nie nasza....musze jednak pozostac przy Cyfrze....taka masa programow mnie i tak nie interesuje, nie ma TVN-u, a TV Trwam mnie nie interesuje...
Awatar użytkownika
hurakami

jedna antena - dwa telewizory

Post autor: hurakami »

Mam problem nastepujacy.
Mam antene i dekoder Cyfry +. Chcialbym moc ogladac TV w dwoch roznych miejscach. Jak to zrobic?
1. Moge do jednego dekodera podlaczyc dwa telewizory? Rozumiem, ze jesli moge (moze jest jakas przejsciowka?), to musze na obu ogladac to samo (w tym samym momencie), bo dekoder ma zaprogramowany jeden konkretny kanal?
2. Dokupic dekoder i podlaczyc do tej samej anteny? Moge ogladac jednoczesnie dwie rozne rzeczy, ale chyba wymaga to drugiego abonamentu, czego wolalbym uniknac.
3. Kupic druga antene etc, ale minusy jak w pkt 2. Poza tym moja gmina raczej tego nie przelknie.
4. A moze da sie odbierac tv przez internet? Najbardziej zalezy mi na sporcie, kreskowkach i TCM, nie musze miec kanalow polskich (TVP etc).

Ostatnie rozwiazanie, nawet, gdyby wiazalo sie jakims abonamentem, jest dla mnie najlepsze. Przynajmniej nie musialbym inwestowac w infrastrukture.
Czy ktos mi moze cos poradzic?
Dziekuje i pozdrawiam,
h
Awatar użytkownika
bamaza42

hurakami, jak nie potrzebujesz na drugim TV polskiej TV, to dlaczego nie kablowka?... W pakiecie z internetem moze byc calkiem niedrogo, a i infrastruktura dodatkowa zbedna... no, moze poza kilkoma metrami kabla... :)
Awatar użytkownika
wilqs72

Re: jedna antena - dwa telewizory

Post autor: wilqs72 »

hurakami pisze:Mam problem nastepujacy.
Mam antene i dekoder Cyfry +. Chcialbym moc ogladac TV w dwoch roznych miejscach. Jak to zrobic?
1. Moge do jednego dekodera podlaczyc dwa telewizory? Rozumiem, ze jesli moge (moze jest jakas przejsciowka?), to musze na obu ogladac to samo (w tym samym momencie), bo dekoder ma zaprogramowany jeden konkretny kanal?
Teoretycznie się da, ale rzeczywiście wtedy możesz tylko oglądać na obu TV ten sam kanał.
hurakami pisze:2. Dokupic dekoder i podlaczyc do tej samej anteny? Moge ogladac jednoczesnie dwie rozne rzeczy, ale chyba wymaga to drugiego abonamentu, czego wolalbym uniknac.
Niby się da, ale z dosyć dużymi ograniczeniami - możesz oglądać kanały tylko z jednego transpondera (o ile nie zainstalujesz dodatkowego konwertera).
hurakami pisze:3. Kupic druga antene etc, ale minusy jak w pkt 2. Poza tym moja gmina raczej tego nie przelknie.
Nie koniecznie drugą antenę, wystarczy podwójny/poczwórny konwerter (o ile antena nie jest za mała). Tak czy siak konieczny drugi dekoder.[/quote]
hurakami pisze:4. A moze da sie odbierac tv przez internet? Najbardziej zalezy mi na sporcie, kreskowkach i TCM, nie musze miec kanalow polskich (TVP etc).
Tu się nie wypowiem, bo brak mi rozeznania w rynku, ale obawiam się że nawet jeśli to jakości HD (a nawet SD) nie uzyskasz.

Tak czy siak - najlepsze wydaje się rozwiązanie:
- 2 dekodery
- podwójny/poczwórny konwerter
- 2 abo. - opcja legalna (chociaż nie do końca za granicą ;)
lub
- splitter - opcja mniej legalna, chociaż gdzieś czytałem, że nie do końca - o ile w ramach jednego gospodarstwa domowego

Jakbyś chciał rozwijać temat - odezwij się na prv to na pewno coś się uda wymyślić.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
hurakami

Post autor: hurakami »

Dzieki wilqs72, odezwalem sie na priva.
Bama, najbardziej zalezy mi na TCM, a tu nikt z lokalsow go nie ma, nie wiem natomiast, czy jest w pakiecie Polsatu, lub 'n'.
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

hurakami pisze:najbardziej zalezy mi na TCM, a tu nikt z lokalsow go nie ma, nie wiem natomiast, czy jest w pakiecie Polsatu, lub 'n'
I w jednym i w drugim jest, ale w przypadku tych platform to na pewno potrzebny abonament na każdy z dekoderów.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
misio

Tzw "splittery" mozna jak najbardziej kupic legalnie w miejscach gdzie sie kupuja np Cyfre+ w Polsce. Widzialem juz cos takiego, nie jest to nawet drogie. I co najwazniejsze nie trzeba kupowac drugiego abonamentu. Warunek - jak podano wyzej - w ramach jednego gospodarstwa domowego.
ODPOWIEDZ