Polskie stoisko na Kiermaszu Świątecznym czeka na ochotników

Awatar użytkownika
Redakcja

Polskie stoisko na Kiermaszu Świątecznym czeka na ochotników

Post autor: Redakcja »

Jak co roku Szkoła Europejskia organizuje pod koniec listopada wielki Kiermasz Świąteczny. W tym roku wypadnie to w najbliższą sobotę (24 listopada) i potrwa od godz. 10.00 do 16.00. Impreza ta ma długą tradycję i pewną już ustaloną konwencję, bazującą w znacznej mierze na tzw. stoiskach narodowych. Każdy z krajów reprezentowanych przez poszczególne sekcje językowe w EE ma szanse pokazania się od najlepszej strony, wystawiając na stołach w szkolnej kantynie typowe świąteczne produkty, specjały nie tylko bożonarodzeniowej kuchni narodowej, jak też i inne związane z danym krajem książki, pamiątki i materiały promocyjne.

Oprócz promocji poszczególnych krajów jest na Kiermaszu Świątecznym co niemiara zabawy. Występuje chór, chodzi św. Mikołaj i rozdaje cukierki, a dzieci biorące udział w różnych zajęciach pozalekcyjnych w szkole mają okazję dać pokaz tego, co na tych zajęciach sprawia im najwięcej radości.

Oczywiście na Kiermaszu Świątecznym nie obędzie się bez stoiska polskiego. W tym roku przygotowania już ruszyły i organizatorzy przewidują wielki sukces. Liczą jednak na każdą parę rąk do pomocy przy prostych i niespecjalnie angażujących czasowo i finansowo zadaniach. Dla tych z Was, którzy chcieliby przysłużyć się słusznej sprawie promocji polskości na luksemburskich rubieżach, poniżej zamieszczamy prośbę organizatorów stoiska polskiego. Pomóc może każdy, niezależnie od tego, czy jego dziecko uczęszcza do Szkoły Europejskiej czy nie.

W ramach tradycyjnego Marche de Noel w Szkole Europejskiej przygotowujemy polskie stoisko i każda pomoc – kulinarna i niekulinarna (pomoc w instalacji w piątek, dekoracje, dyżur 1–2 godziny na stoisku) jest niezwykle mile widziana, żeby nie powiedzieć – niezbędna. Jest nas wystarczająco dużo w Luksemburgu, żeby pokazać naszą kulturę i tradycję. Koordynatorem prac w tym roku jestem ja, wiec każdy chętny może się do mnie zgłaszać na maila kpiaskowy (at) gmail.com, telefonicznie: 621 242817 lub poprzez forum polska.lu (nick: kajapapaja).

serdeczne dzieki!

Katarzyna Piaskowy
Załączniki
Polski-Akcent-Marche-de-Noel.jpg
Polski-Akcent-Marche-de-Noel.jpg (19.47 KiB) Przejrzano 3331 razy
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Witam wszystkich,
coś mało nas, oj mało - ci najbardziej czujący się w obowiązku przyszli dziś nam pomagać udekorować i przygotować stoisko.
Pomoc pań nauczycielek była tutaj nieoceniona (jak również dzieła naszych dzieci).
Nadal czekam na zgłoszenia na dyżury w sobotę między 10.00 a 16.00.

A oto i parę zdjęć z dzisiejszych przygotowań:
Załączniki
trzeba uzgodnić stanowiska co i gdzie wieszamy...
trzeba uzgodnić stanowiska co i gdzie wieszamy...
no i jak ładnie wisi...
no i jak ładnie wisi...
a teraz to co na stoły...
a teraz to co na stoły...
i ostatni rzut oka na stoisko - jutro tu wrócimy :-D
i ostatni rzut oka na stoisko - jutro tu wrócimy :-D
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

kaja, napisalam na gmail
Awatar użytkownika
kajapapaja

odpisałam <mrgreen>
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
kajapapaja

uff zapomniałam - zdjęcia załączę w najbliższym czasie

Pytanie - komu brakuje garnka? (mam 1 na zbyciu, jeśli właściciel się znajdzie) W garnku, z tego co pamiętam, była przyniesiona sałatka
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
mariolab

pytanie

Post autor: mariolab »

poniewaz moja mam robi bardzo ladne serwetki na stol,cale komplety z koronki jak z Koniakowa, mam ich duzo i czy mozna tez je wystawic na kiermaszu?dla pokazania polskiej cepeliowskiej tradycji
Awatar użytkownika
szymbi

Re: pytanie

Post autor: szymbi »

mariolab pisze:poniewaz moja mam robi bardzo ladne serwetki na stol,cale komplety z koronki jak z Koniakowa, mam ich duzo i czy mozna tez je wystawic na kiermaszu?dla pokazania polskiej cepeliowskiej tradycji
Kiermasz, o którym mowa wyżej już się odbył, ale te serwetki zapewne można wystawić na stoisku polskim na Bazarze międzynarodowym w ten weekend. Jest o tym informacja kilka wątków niżej.
mariolab

Post autor: mariolab »

sorki nie popatrzylam na daty
i dzieki za info
ODPOWIEDZ