nowe konkursy/EPSO

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
Iris

nowe konkursy/EPSO

Post autor: Iris »

HELP!!!!
Mam pytanie, czy moze ktos wie:
1/ kiedy beda te konkursy??- interesuje mnie tlumacz i budownictwo dla meza
2/ jeszcze nigdy nie zdawalismy, znalazlam na stronie epso przykladowe testy.Z czego jeszcze sie uczycie?nic nie mamy.Pytania na I rzut oka nie wydaja sie latwe.... .
Czy sa jakiws ksiazki, strony internetowe ktore moglyby nam pomoc w nauce?
Skad wziac przykladowe testy matematyczne?- to dla mnie ale cos mi sie zdaje , ze w zyciu przez nie nie przejde!!!!
Kto przechodzil juz te tortury i moze nam cos doradzic?
Z gory dzieki za wszystkie info
pozdrawiam
inesitka

Post autor: inesitka »

Przygotowania do egzaminu z wiedzy UE można zacząć np. od przestudiowania:

http://europa.eu/scadplus/glossary/index_en.htm

Potem można wziąć na ruszt:

Prawo Unii Europejskiej. Pytania. Kazusy. Tablice
Autor: Adam Łazowski, Anna Łabędzka, Maciej Szpunar, Wyd. Beck

Testy może trochę wykraczają poza to, czego wymaga EPSO, ale tablice to fajny materiał do nauki/powtórki.

Warto też czytać stronę www.euractiv.com, a przed ustnym to już musowo, bo komisja egz. też czyta :) Na pisemny przydadzą tamtejsze pakiety informacyjne o polityce UE.

Co do testów numerycznych - warto przerobić parę przykładowych, żeby zorientować się w rodzaju zadań. Można je ściągnąć np. z polska.lu ;) (sekcja download). Numericale nie wymagają wiedzy wykraczającej poza matematykę ze szkoły podstawowej. Grunt to dobra koncentracja :)

Powodzenia!
Iris

konkursy

Wielkie dzieki! jestes nie zle oblatana! nauczylas sie tego wszystkiego? strasznie tego duzo, a ja nigdy przedtem nie mialam kontaktu z tym tematem...ufff... :/
W kazdym razie serdecznie Ci dziekuje <mrgreen>
pozdrawiam
Iris
Iris

Jeszcze jedno pytanie do Was wszystkich- czy ktos wie kiedy beda te egzaminy????
Iris
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

a na stronie epso nie ma tej wiadomosci?...no tak, racja - pewnie nie ma - zwykle po zakonczeniu zgloszen przesylaja zainteresowanym informacje - kiedy i gdzie maja sie zglosic ...chociaz.... termin, choc przyblizony pierwszych, wstepnych testow powinien byc chyba podany w ogloszeniu o konkursie... (a moze jednak nie?...) - sorki, nie chce mi sie tam teraz zagladac ;)
Awatar użytkownika
inesitka

Re: konkursy

Post autor: inesitka »

Iris pisze:nauczylas sie tego wszystkiego?
Kiedyś tak... ale szybko zapomniałam ;)
Iris pisze:strasznie tego duzo a ja nigdy przedtem nie mialam kontaktu z tym tematem...ufff... :/
Dasz radę, to mniej nauki niż do jednego przeciętnego egzaminu na studiach. Jeśli masz dobrą motywację, to można przerobić wszystko w parę tygodni (zakładając, że uczysz się tylko po pracy). Zresztą na pewno miałaś do czynienia z tematem, to nie fizyka kwantowa <mrgreen> Otwórz oczy i uszy na to, co się mówi w prasie i tv na temat UE
Iris

Przejrzalam strony Epso i nie ma terminow egzaminow.Pewnie kiedys nas zawiadomia, ze jest za pare dni....Zebym chociaz to wszystko zdazyla przeczytac chociaz z 1 raz!!!!, chociaz pewnie to nie wystarczy.
Czy np. nazwiska wszystkich komisarzy i od czego sa trzeba znac? i obecnych i poprzednich???
No nic sprobuje sie pouczyc ile mi starczy czasu i ... zobaczymy.
Moze to tak zle wyglada, ale egzaminy ze studiow - jak pamietam - teraz wydaja mi sie mala pestka w porownaniu z tym.A moze juz sie zwaczyjnie zestaarzalam??? <beczy>
No dobra- jeszcze raz dzieki dziewczyna, przestaje juz narzekac( czytaj:pieprzyc) i poczytam cos sensownego ... <aniolek>
Iris
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

najpierw trzeba się zapisać na konkurs, potem, jak zamkną zapisy, dostaniesz info w swoim profilu epso, kiedy sa terminy zapisów na testy i w jakim terminie testy będą się odbywały...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Iris

konkursy

dzieki, juz sie zapisalam, wiec grzecznie czekam... <roll>
Iris
ODPOWIEDZ