Przestępca nie ma w Luksemburgu łatwego życia

Awatar użytkownika
Redakcja

Przestępca nie ma w Luksemburgu łatwego życia

Post autor: Redakcja »

Przestępca nie ma w Luksemburgu łatwego życia. Czujni sąsiedzi, wszędzie kamery, superwozy policji, a teraz jeszcze te paskudne... helikoptery! O tym, jak groźne mogą być owe maszyny latające, przekonał się w zeszłym tygodniu pewien złoczyńca, który w godzinach wieczornych zaatakował w pobliżu hotelu Royal przechodnia, zabierając mu z portmonetki 25 jednostek oficjalnej waluty UE. Następnie uciekł, myśląc, że ciemność uczyni go bezkarnym.

Nic bardziej mylnego. Lotny (dosłownie) patrol luksemburskich funkcjonariuszy otrzymał bowiem szybko powiadomienie i ruszył na poszukiwanie uzbrojony w czułą kamerę na podczerwień. Skrzydlaci mundurowi zdołali go wyśledzić i „odprowadzić” aż do dworca, gdzie ten myślał ukryć się w tłumie. Tu jednak czekali na niego, zapewne mocno zaskoczonego, członkowie naziemnego patrolu, którzy zaproponowali mu bezpłatny pobyt w całodobowej, nadzorowanej placówce.

Wiadomość za Le Quotidien
Załączniki
hubschrauber.jpg
hubschrauber.jpg (4.53 KiB) Przejrzano 5353 razy
~~~~~
Redakcja
Agata

Post autor: Agata »

Zycie w Luxemburgu to na prawde bajka...

Helikopter 'goni' rabusia-amatora (bo kto kradnie 25 euro? ;-), a godzina lotu kosztuje 2.000 euro. Do tego pewnie ten nieszczesnik dostal cieply posilek i lozko, bo to bylo wszystko wieczorem i musimy przestepcom zagwarantowac godne warunki zatrzymania.

A tak powaznie, to normalny samochodowy patrol nie dalby rady? Jakas paranoja...
Agata
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

może testowali helikopter i akurat nadarzyła się okazja ;) w przeciwnym razie to na pierwszy rzut oka wydaje się mało efektywne działanie policji, z drugiej strony pościg samochodem policyjnym po zakorkowanym mieście, jednokierunkowych, ciasnych ulicach, pod prąd, tudzież chodnikiem ;) mógł się nie obejść bez strat, za które trzeba byłoby zapłacić, więc te 2000 EUR z tej perspektywy to już nie tak dużo. Poza tym to akcja pokazowa i marketingowa, jak sądzę.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

No właśnie, ja tam wolę polskie oszczędne podejście policji do ścigania przestępców – po co ścigać i tracić pieniądze podatników, skoro i tak sąd potem tych przestępców wypuści. <mrgreen>
Agata

Post autor: Agata »

Anwi, czy Ty na prawde nie widzisz sukcesow Kaczorow w zwalczaniu przestepczosci? Wszystko sie zmienilo... no moze teraz z Tuskiem jest znowu gorzej ;-)))

Panda, ta super akcja z helikopterem byla noca, wiec jakie korki? Mnie to nie boli, ja nie place podatkow, ale po co strzelac z armaty do wrobla?
Agata
misio

Post autor: misio »

A ja tam pochwalam takie akcje bo ona oznaczaja ZERO tolerancji. Po kilku latach przestepcy beda wiedzieli ze im sie "to" nie oplaca i bedzie mniej przestepstw. Jak ktos nie wie czy to sie moze udac, to jak wzor pokazuje Nowy Jork.
MaWi

Post autor: MaWi »

A moze luksemburscy policjanci sa fanami filmu "Mis"? Kto wie, czy ten zlapany przestepca nie jest sukcesem na miare ich mozliwosci i oni tym przestepca otwieraja oczy takim niedowiarkom jak Wy i mowia – "to nie jest nasze ostatnie slowo!" <mrgreen>
albano1947

Post autor: albano1947 »

Myślę ze tutaj trzeba patrzyć z perspektywy dwóch aspektów gdzie sie zaczyna osobista sfera i moje prawo do mojego życia a obserwacji mojej osoby bez mojego zezwolenia... Zwalczanie przestępstw za pomocą całkowitej obserwacji całego społeczeństwa a szczególnie związane z tym pomyłki i nawet tragiczne daleko idące konsekwencje osobiste sa nam znane.. Uważam droga Agato.... ze z ta globalna troska o nasze prywatne życie, i u Kaczyńskich było przesada i dostali za to kwitek polityczny.. Mam nadzieje ze tez i u nas dojdzie do energicznych protestów jak będzie tego zbyt wiele.. Nie jesteśmy zdalnie sterowanym społeczeństwem to mieliśmy w komunizmie i bez helikopterów komputerów ale mnostwem agentów, szpicli etc..
Wiec nie najlepsza metoda zwalczanie przestępstw w ten sposób ale lepiej sie zajęciem zeby do niego nie doszło i tutaj nie będzie kosztować 2000 Euro, godzina pracy helikoptera ale miesięczna uczciwa praca psychologa, nauczyciela etc i to nam potrzeba
Naturalnie to jest tez moje osobiste zdanie... do tematu...
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
ola_g

Post autor: ola_g »

misio pisze:A ja tam pochwalam takie akcje bo ona oznaczaja ZERO tolerancji. Po kilku latach przestepcy beda wiedzieli ze im sie "to" nie oplaca i bedzie mniej przestepstw. Jak ktos nie wie czy to sie moze udac, to jak wzor pokazuje Nowy Jork.
Tyle ze poza teoria, ze to wlasnie akcja "zero tolerancji" uczynila Nowy Jork miastem bezpiecznym, jest jeszcze jedna - przyczyna bylo.... dopuszczenie aborcji jakies 20 lat wczesniej. Zupelnie na serio. Po prostu wielu przestepcow najzwyczajniej na swiecie nie urodzilo sie. Legalizacja aborcji uczynila ja dostepna dla kobiet z marginesu (dobrze sytuowane zawsze sobie poradza), i zaczely chetniej z niej korzystac, wydajac na swiat o wiele mniej osob wychowywanych w patologicznych warunkach.
MaWi

Post autor: MaWi »

ola_g pisze:jest jeszcze jedna - przyczyna bylo.... dopuszczenie aborcji jakies 20 lat wczesniej.
Poszlo hardziorem... sam nie wiem co o tym myslec <roll> Na razie pachnie to troche wydawaniem zaocznie wyrokow na ludzi, ktorzy nie tylko nie zdazyli jeszcze narozrabiac, ale nawet jeszcze sie nie narodzili. Czy wszyscy kupuja te wersje wyreczania pana B. w zbawianiu swiata? Tak z ciekawosci pytam...
misio

Post autor: misio »

Bzdura totalna, bo wiele osob ktore mialy ciezkie zycie w koncu cos w zyciu osiagnela. Np pilkarze. Jako przyklad mozna podac cala reprezentacje Brazyli lacznie z rezerwowymi :)

A z drugiej strony, kto ci powiedzial, ze nie narodzilo sie 20 Einsteinow???

I w ogole to nie rozumiem, co tu ma aborcja do tego wszystkiego?
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

matko...co za absurd.... to jeszcze powinno sie zrzucac ze skaly te narodzone jednostki, ale slabe...to uzyskaloby sie sploeczenstwo idealne... <shock>
...ze tez mozna dojsc do takiej nadinterpretacji... <bezradny>
ola_g

bamaza42 pisze:matko...co za absurd.... to jeszcze powinno sie zrzucac ze skaly te narodzone jednostki, ale slabe...to uzyskaloby sie sploeczenstwo idealne... <shock>
...ze tez mozna dojsc do takiej nadinterpretacji... <bezradny>
Ale uprzejmie prosze nie zloscic sie na mnie, ja podaje to, co przeczytalam, a jest to opinia jakiegos kryminologa bodajze, a nie moja wlasna. Choc przyznam, ze zaciekawila mnie, i sadze, ze cos w tym moze byc.
Wyjasnie, ze autorowi tej teorii nie chodzilo o spoleczenstwo idealne. Chodzilo o nieoczekiwane skutki dopuszczenia aborcji. Szczegoly - w poscie nizej.
Ostatnio zmieniony 27-11-2007, 02:39 przez ola_g, łącznie zmieniany 1 raz.
ola_g

misio pisze: A z drugiej strony, kto ci powiedzial, ze nie narodzilo sie 20 Einsteinow???
Powiedzial to autor tej teorii, powolujacy sie na statystyki kryminologiczne. Cytat w poscie ponizej.
Ostatnio zmieniony 27-11-2007, 02:43 przez ola_g, łącznie zmieniany 1 raz.
ola_g

Poniewaz widze, ze temat poruszyl pare osob, cytuje:

Niezwykle ciekawe wyjaśnienie (spadku przestepczosci w Big Apple - wyj. moje), choć dalekie od kryterium politycznej poprawności, zaproponował Steven D. Levitt, błyskotliwy amerykański ekonomista w bestsellerze „Freakonomia” (One Press, Gliwice, 2006 r.). Część zasług za odwrócenie morderczego trendu przypisał zaostrzeniu polityki penitencjarnej w USA pod koniec lat 80. Najważniejszą rolę odegrała jednak – jego zdaniem – decyzja Sądu Najwyższego ze stycznia 1973 r. w sprawie Roe przeciwko Wade. Decyzją tą została zalegalizowana w USA aborcja na życzenie. Już w ciągu pierwszego roku skorzystało z prawa do aborcji 750 tys. kobiet. Liczba ta zwiększyła się później do poziomu 1,6 mln rocznie. Jakie stąd wnioski? Levitt jest bezwzględny: na aborcję decydują się kobiety wiedzące, że nie są w stanie zapewnić swoim dzieciom odpowiedniego wychowania. Statystyki kryminalistyczne pokazują zaś bezpośrednią korelację między patologicznym wychowaniem i nędzą a skłonnością do konfliktu z prawem. Poza tym na skutek legalizacji aborcji wielu przestępców i morderców, którzy dojrzeliby do krwawego rzemiosła w latach 90. – po prostu się nie urodziło.

Ewentualne zastrzezenia i komentarze prosze kierowac do pana Levitta wiec. Jego tez - albo autora artykulu (Edwin Bendyk, "Homo kiler", Polityka 20.08.2007) - prosze pytac, skad ma statystyki wykazujace korelacje pomiedzy patologicznym wychowaniem i nedza a sklonnoscia do przestepczosci. W kazdym razie z artykulu wynika, ze nie urodzili sie przestepcy raczej niz geniusze. I przyznaje, ze do mnie to przemawia. Oczywiscie daleka jestem od tego, zeby zmuszac pijaczki do aborcji - gdyby ktos chcial mi cos takiego zarzucic. Dla mnie to tylko dowod na to, ze niektore dezycje polityczne moga miec nieoczekiwane skutki.
ODPOWIEDZ