badanie wody
badanie wody
Czy w Luxemburgu jest jakis lokalny zaklad higieny, gdzie moge zaniesc butelke z moja kranowka i poprosic o zbadanie wody? Czy za to sie placi?
Czy ktos z Was sprawdzal wode?
Czy moge isc sama, czy musi to zrobic zarzad mojego bloku/cala ulica/dzielnica? Czy istnieje obowiazek kontroli wody? tak jak jest to na przyklad z windami?
Cos mi chodzi po glowie, ze ten tamat juz byl, ale nie moge nic znalezc...
Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi.
Czy ktos z Was sprawdzal wode?
Czy moge isc sama, czy musi to zrobic zarzad mojego bloku/cala ulica/dzielnica? Czy istnieje obowiazek kontroli wody? tak jak jest to na przyklad z windami?
Cos mi chodzi po glowie, ze ten tamat juz byl, ale nie moge nic znalezc...
Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi.
Agata
Niby tak, dlatego jakis czas temu byl zakaz w czesci miasta picia kranowki. Ale co, jesli w rurze gdzies po drodze jest jakis syf (ze to tak ladnie okresle), ktory jest 'niewykrywalny' przez miasto, bo to juz 'nie po drodze'. A moze rura blokowa daje wodzie cos od siebie?misio pisze: Jesli tam woda jest ok, to u ciebie tez musi byc.
Nie znam sie na tym, wiec pytam...
Pamietam, ze kolega w Warszawce wozil swoja kranowke do - chyba to sie wlasnie tak nazywalo - instytutu higieny. I oni badali wode za darmola.
Agata
Najczesciej jest tak że "smród" świadczy o tym że woda jest "udoskonalana" czy w inny sposób udoskonalana aby byc zdatną do picia. Woda w Luskemburgu jak sie domyślam jest pobierana z wód naziemnych a co za tym idzie bez chemii ani rusz <roll> Ja i tak musze stwierdzic ze smierdzi mniej nie ta z Wrocławia 
Znowu powinnam sobie dac punkt za pomoc ;-)
W Luxemburgu mozna poprosic o BEZPLATNE zbadanie naszej kranowki. Robi to :
"Laboratoire de l'Eau et de l'Environnement" (1a, rue Auguste Lumiere).
Probki sa przyjmowane od poniedzialku do czwartku w godzinach 8:00 - 11:30 po wczesniejszym uzgodnieniu terminu.
Badanie jest bezplatne, a wczesniej mozna z laboratorim pobrac buteleczke na probke wody.
Termin zaniesienia probek nalezy uzgodnic telefonicznie - tel. 262907-423.
Pozdrawiam
W Luxemburgu mozna poprosic o BEZPLATNE zbadanie naszej kranowki. Robi to :
"Laboratoire de l'Eau et de l'Environnement" (1a, rue Auguste Lumiere).
Probki sa przyjmowane od poniedzialku do czwartku w godzinach 8:00 - 11:30 po wczesniejszym uzgodnieniu terminu.
Badanie jest bezplatne, a wczesniej mozna z laboratorim pobrac buteleczke na probke wody.
Termin zaniesienia probek nalezy uzgodnic telefonicznie - tel. 262907-423.
Pozdrawiam
Agata